Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 2121/1993, τα πνευματικά δικαιώματα ενός βιβλίου ανήκουν στον δημιουργό του, δηλαδή στον συγγραφέα, από τη στιγμή που το έργο δημιουργείται.
Η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων ενός βιβλίου δεν είναι υποχρεωτική, αλλά συνιστάται για την προστασία του δημιουργού από την παράνομη χρήση του έργου του.
Η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να γίνει με την καταχώριση του έργου στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Η καταχώριση γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΚΤ. Για να καταχωρηθεί ένα έργο στο ΕΚΤ, απαιτείται η υποβολή του έργου σε ψηφιακή μορφή.
Η καταχώριση του έργου στο ΕΚΤ παρέχει στον δημιουργό του ορισμένα οφέλη, όπως:
Αποτελεί τεκμήριο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού.
Διευκολύνει την προστασία του έργου από την παράνομη χρήση.
Παρέχει στον δημιουργό του έργου το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το λογότυπο του ΕΚΤ στο έργο του.
Η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων ενός βιβλίου ισχύει και για το χρονικό διάστημα μετά το θάνατο του δημιουργού του.
Εκτός από την καταχώριση στο ΕΚΤ, ο δημιουργός ενός βιβλίου μπορεί να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματά του και με άλλους τρόπους, όπως:
Με την επισήμανση του ονόματος του δημιουργού και του έτους πρώτης δημοσίευσης του έργου στο έργο αυτό.
Με τη σύναψη συμβολαίου με εκδότη, στο οποίο θα αναφέρονται οι όροι χρήσης του έργου.
Σε περίπτωση παράνομης χρήσης ενός βιβλίου, ο δημιουργός του μπορεί να κινήσει δικαστική διαδικασία για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του, καθώς το συγγραφικό του δημιούργημα αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του.
Κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων βιβλίου με συμβολαιογράφο:
Η κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων ενός βιβλίου με συμβολαιογράφο είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος, για να προστατεύσετε το έργο σας από τυχόν προσβολές. Με την κατάθεση του βιβλίου σας στο συμβολαιογράφο, αποκτάτε ένα αποδεικτικό στοιχείο της βεβαίας χρονολογίας του έργου σας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τεκμήριο σε περίπτωση που χρειαστεί να αποδείξετε ότι είστε ο δημιουργός του έργου και φυσικά τη συμβολαιογραφική πράξη θεώρησης που αφορά το βιβλίο σας και αποτελεί πράξη κατοχύρωσης των πνευματικών σας δικαιωμάτων σε αυτό.
Για να κατοχυρώσετε τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου σας με συμβολαιογράφο, θα χρειαστεί να προσκομίσετε τα εξής:
Το πρωτότυπο ή ένα φωτοαντίγραφο του βιβλίου σας.
Τον τίτλο του βιβλίου σας.
Το όνομά σας και τα στοιχεία επικοινωνίας σας.
Ο συμβολαιογράφος θα συντάξει μια συμβολαιογραφική πράξη κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων, στην οποία θα αναφερθούν τα παραπάνω στοιχεία.
Το κόστος της κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων με συμβολαιογραφική πράξη θεώρησης βιβλίου με συμβολαιογράφου ποικίλλει αλλά μπορούμε να πούμε πως πρόκειται για μια προσιτή διαδικασία.
Εκτός από την κατοχύρωση με συμβολαιογράφο, υπάρχει και η δυνατότητα κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων βιβλίου στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Η κατοχύρωση στο ΕΚΤ είναι δωρεάν, αλλά δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας με την κατοχύρωση με συμβολαιογράφο.
Τα οφέλη της κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων βιβλίου είναι τα εξής:
Προστασία του έργου σας από τυχόν προσβολές.
Δυνατότητα να ασκήσετε νομικές ενέργειες σε περίπτωση προσβολής των δικαιωμάτων σας.
Δυνατότητα να αξιοποιήσετε το έργο σας εμπορικά.
Εάν θέλετε να προστατεύσετε τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου σας, η κατοχύρωση με συμβολαιογράφου είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή.
Άλλη μια λύση είναι η αποστολή συστημένης επιστολής με αποστολέα και παραλήπτη τον ίδιο τον δημιουργό ή ο παραλήπτης να είναι τρίτο πρόσωπο. Συνήθως πραγματοποιείται η αποστολή δύο συστημένων επιστολών, η φύλαξη της απόδειξης και διατήρηση της συγκεκριμένης επιστολής, στην οποία περιλαμβάνεται το έργο η οποία παραμένει κλειστή μέχρι να ανακύψει διαφορά σχετικά με το έργο. Σε περίπτωση διαφοράς ο δικαστής ενώπιον του δικαστηρίου βεβαιώνει το περιεχόμενο της επιστολής.