Google news
Πως κατοχυρώνω πνευματικά δικαιώματα - Πνευματική Ιδιοκτησία

Πως κατοχυρώνω πνευματικά δικαιώματα – Πνευματική Ιδιοκτησία

0 0
Χρόνος ανάγνωσης:3 Λεπτά, 0 Δευτερόλεπτα

Στην Ελλάδα, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν υπόκειται σε διατυπώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο δημιουργός ενός έργου αποκτά αυτοδίκαια τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε αυτό, από τη στιγμή που το έργο δημιουργείται με μια συγκεκριμένη μορφή και είναι πρωτότυπο.Ο νόμος 2121/1993 αποτελεί το βασικότερο νομοθέτημα στη χώρα μας για τον καθορισμό και τη προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, η κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως:

Δημιουργεί μια δημόσια βάση δεδομένων των έργων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση διαφορών.
Παρέχει στον δικαιούχο ένα επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει την κυριότητα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης ή επενδύσεων για την ανάπτυξη του έργου.

Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει τα εξής:

Άρθρο 1: Ο δημιουργός αποκτά αυτοδικαίως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο πρωτότυπο έργο του, από τη στιγμή της δημιουργίας του.
Άρθρο 2: Ως πρωτότυπο έργο θεωρείται εκείνο που αποτελεί έκφραση της δημιουργικής ιδέας του δημιουργού του και έχει διακριτικό χαρακτήρα.

Άρθρο 3: Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας είναι:

Οικονομικά δικαιώματα: Η αποκλειστική εξουσία του δημιουργού να εκμεταλλεύεται το έργο του με οποιονδήποτε τρόπο και μορφή.
Ηθικά δικαιώματα: Το δικαίωμα του δημιουργού να αναφέρεται ως δημιουργός του έργου του, να το προστατεύει από προσβολή της ακεραιότητας του και να το αποσύρει από την κυκλοφορία.

Διαβάστε  Αμοιβή Δικηγόρου για Νομική Συμβουλή

Άρθρο 4: Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν υπόκειται σε διατυπώσεις.

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

Διαδικασία κατοχύρωσης: Ο δημιουργός καταθέτει αίτηση κατοχύρωσης στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ).

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
Εκ των προτέρων κατοχύρωση: Ο δημιουργός καταθέτει αίτηση κατοχύρωσης στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Η διαδικασία κατοχύρωσης είναι απλή και ολοκληρώνεται εντός λίγων εβδομάδων.

Εκ των υστέρων κατοχύρωση: Ο δημιουργός αποδεικνύει ότι το έργο του είναι πρωτότυπο και ότι είχε αποκτήσει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε αυτό, από τη στιγμή που το έργο δημιουργήθηκε. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι πιο περίπλοκη και να απαιτήσει την προσφυγή στα δικαστήρια.

Για να κατοχυρώσετε τα πνευματικά δικαιώματα ενός έργου, θα πρέπει να υποβάλετε στον ΟΠΙ τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Αίτηση κατοχύρωσης: Η αίτηση κατοχύρωσης μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά ή με φυσική κατάθεση στον ΟΠΙ.
Αποδεικτικά στοιχεία πρωτοτυπίας του έργου: Τα αποδεικτικά στοιχεία πρωτοτυπίας του έργου μπορούν να είναι διάφορα, όπως η ημερομηνία δημιουργίας του έργου, η υπογραφή του δημιουργού, η ημερομηνία δημοσίευσης του έργου, κ.λπ.
Αμοιβή κατοχύρωσης: Η αμοιβή κατοχύρωσης εξαρτάται από το είδος του έργου που προστατεύεται.

Η διάρκεια προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ενός έργου ποικίλλει ανάλογα με το είδος του έργου. Για παράδειγμα, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε ένα έργο λογοτεχνίας προστατεύονται για πολλά χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο του ΟΠΙ.

Επιπλέον tips για τη κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας:

Δημιουργήστε ένα αρχείο με όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την πρωτότυπη δημιουργία του έργου σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αρχεία υπολογιστή, φωτογραφίες, βίντεο,κ.λπ.
Σημεώστε την ημερομηνία δημιουργίας του έργου σας. Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως η ημερομηνία δημιουργίας ενός αρχείου υπολογιστή, η ημερομηνία αποστολής ενός email, κ.λπ.

Διαβάστε  Σύμβαση έργου - Σε τι διαφέρει η υπαναχώρηση από τη καταγγελία ή τη λύση

Δημοσιεύστε το έργο σας με έναν τρόπο που θα αποδεικνύει την κυριότητα των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σας. Αυτό μπορεί να γίνει με την έκδοση ενός βιβλίου, την κυκλοφορία ενός τραγουδιού, την ανάρτηση ενός βίντεο στο διαδίκτυο, κ.λπ.

Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ένας σημαντικός τρόπος για να προστατεύσετε τα έργα σας από την παράνομη χρήση. Με λίγη προσοχή, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα έργα σας θα είναι προστατευμένα για πολλά χρόνια.

Προφίλ Συγγραφέα

Law Support

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news