Google news
Επιμέλεια παιδιού σε άνεργη μητέρα

Επιμέλεια παιδιού σε άνεργη μητέρα

Οδηγός για την επιμέλεια παιδιού σε άνεργη μητέρα

Νόμοι και διατάξεις

Σύμφωνα με το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα, η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια, την άσκηση της γονικής εξουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου. Η επιμέλεια είναι η μέριμνα για την σωματική και ψυχική υγεία, την αγωγή, την εκπαίδευση, την προσωπικότητα και την περιουσία του τέκνου.

Η γονική μέριμνα των ανήλικων τέκνων ανήκει από κοινού στους γονείς, εκτός αν ο ένας εξ αυτών έχει στερηθεί ή του έχει αφαιρεθεί η γονική του μέριμνα.

Στην περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου, η επιμέλεια των τέκνων ρυθμίζεται από το δικαστήριο. Το δικαστήριο αποφασίζει με βάση το συμφέρον του τέκνου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά στοιχεία, όπως η ηλικία, η συναισθηματική και ψυχική κατάσταση του τέκνου, η προσωπικότητα και οι σχέσεις του με τους γονείς του, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση των γονέων, οι συνθήκες διαβίωσης που μπορεί να παρέχουν στο τέκνο, καθώς και η βούληση του τέκνου, εφόσον είναι σε θέση να διαμορφώσει δική του άποψη.

Σύμφωνα με τον νόμο 4800/2021, η συνεπιμέλεια είναι η αρχή που διέπει τη γονική μέριμνα μετά το διαζύγιο ή την ακύρωση του γάμου. Η συνεπιμέλεια σημαίνει ότι οι γονείς έχουν από κοινού την επιμέλεια των τέκνων τους, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον των τέκνων.

Διαβάστε  Πώς θα βγάλετε άδεια parking για δίκυκλα

Στην περίπτωση συνεπιμέλειας, οι γονείς πρέπει να συνεργάζονται για τη φροντίδα και την ανατροφή των τέκνων τους. Μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον τρόπο άσκησης της επιμέλειας, όπως για το ποιος θα έχει την κύρια κατοικία των τέκνων, για το πότε και πώς θα τα επισκέπτεται ο κάθε γονέας, για το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία και την ανατροφή τους κ.λπ.

Σε περίπτωση που οι γονείς δεν συμφωνούν για τον τρόπο άσκησης της συνεπιμέλειας, το δικαστήριο αποφασίζει με βάση το συμφέρον των τέκνων.

Συμβουλές για άνεργες μητέρες που διεκδικούν την επιμέλεια των παιδιών τους:

1. Προετοιμαστείτε καλά

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία για την επιμέλεια των παιδιών σας, είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε καλά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συλλέξετε όλα τα σχετικά στοιχεία, όπως:

Πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών
Πτυχίο ή πιστοποιητικά εκπαίδευσης
Πιστοποιητικά εργασίας ή απολυτήρια
Βεβαιώσεις από φορείς που πιστοποιούν την ηθική σας υπόσταση και την καλή σας συμπεριφορά
Βεβαιώσεις από φορείς που πιστοποιούν την οικονομική σας κατάσταση
Βεβαιώσεις από επαγγελματίες, όπως ψυχολόγους, παιδοψυχολόγους ή κοινωνικούς λειτουργούς, που μπορούν να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου για την προσωπικότητά σας και την ικανότητά σας να φροντίσετε τα παιδιά σας

2. Επικοινωνήστε με τον δικηγόρο σας:

Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν δικηγόρο που ειδικεύεται σε θέματα οικογενειακού δικαίου. Ο δικηγόρος σας θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας και να προετοιμαστείτε για τη διαδικασία.

3. Δώστε έμφαση στο συμφέρον των παιδιών σας:

Όταν διεκδικείτε την επιμέλεια των παιδιών σας, είναι σημαντικό να δώσετε έμφαση στο συμφέρον τους. Το δικαστήριο θα αποφασίσει με βάση το συμφέρον των παιδιών σας, επομένως είναι σημαντικό να παρουσιάσετε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επιμέλεια από εσάς θα είναι προς το συμφέρον τους.

Διαβάστε  Άνεργη Γυναίκα και Διαζύγιο

5. Δώστε έμφαση στις θετικές σας ιδιότητες:

Στην προσπάθειά σας να αποδείξετε ότι η επιμέλεια από εσάς θα είναι προς το συμφέρον των παιδιών σας, είναι σημαντικό να δώσετε έμφαση στις θετικές σας ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρουσιάσετε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είστε μια καλή μητέρα, ότι είστε ικανή να φροντίσετε τα παιδιά σας, ότι είστε σε θέση να τους παρέχετε μια ασφαλή και σταθερή ζωή και ότι είστε σε θέση να τους προσφέρετε μια καλή αγωγή και εκπαίδευση.

6. Μην φοβάστε να μιλήσετε για τις δυσκολίες σας:

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη ζωή σας, όπως η ανεργία, η φτώχεια ή η κακοποίηση, μην φοβάστε να μιλήσετε γι’ αυτές στο δικαστήριο. Το δικαστήριο θα πρέπει να λάβει υπόψη όλες τις συνθήκες της ζωής σας όταν αποφασίζει για την επιμέλεια των παιδιών σας.

7. Μην απελπίζεστε:

Η διαδικασία για την επιμέλεια των παιδιών μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην απελπίζεστε. Εάν είστε μια καλή μητέρα και αν τα συμφέροντα των παιδιών σας είναι προτεραιότητα για εσάς, τότε έχετε καλές πιθανότητες να κερδίσετε την επιμέλεια των παιδιών σας.

Ειδικές συμβουλές για άνεργες μητέρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την οικονομική τους κατάσταση

Εάν είστε άνεργη μητέρα και αντιμετωπίζετε προβλήματα με την οικονομική σας κατάσταση, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τις πιθανότητές σας να κερδίσετε την επιμέλεια των παιδιών σας:

Ενημερωθείτε για τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που είναι διαθέσιμα σε εσάς και τα παιδιά σας. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις βασικές σας ανάγκες, όπως το επίδομα ανεργίας, το επίδομα τέκνων, το επίδομα ενοικίου κ.λπ.
Κάντε προσπάθειες για να βρείτε δουλειά. Εάν βρείτε δουλειά, θα δείξετε στο δικαστήριο ότι είστε ικανή να φροντίσετε οικονομικά τα παιδιά σας.
Ζητήστε βοήθεια από φίλους, συγγενείς ή άλλους φορείς. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σας που είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν οικονομικά ή με άλλες πρακτικές ανάγκες.

Διαβάστε  Εξύβριση

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επιμέλεια των παιδιών είναι ένα δικαίωμα που δεν πρέπει να σας αρνείται κανείς. Εάν είστε μια καλή μητέρα και αν τα συμφέροντα των παιδιών σας είναι προτεραιότητα για εσάς, τότε έχετε καλές πιθανότητες να κερδίσετε την επιμέλεια των παιδιών σας.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news