Google news
Πως να βρω αν υπάρχει διαθήκη

Πως να βρω αν υπάρχει διαθήκη

Πώς να βρείτε αν υπάρχει διαθήκη

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κεντρικό μητρώο διαθηκών. Αυτό σημαίνει ότι η αναζήτηση μιας διαθήκης μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ενέργειες στις οποίες μπορείτε να προβείτε για να αυξήσετε τις πιθανότητες να βρείτε μια διαθήκη.

1. Ρωτήστε τους συγγενείς του διαθέτη:

Η πρώτη σας κίνηση θα πρέπει να είναι να επικοινωνήσετε με τους συγγενείς του διαθέτη. Μπορεί να γνωρίζουν αν ο διαθέτης είχε συντάξει διαθήκη και, αν ναι, πού βρίσκεται.

2. Επικοινωνήστε με τον συμβολαιογράφο του διαθέτη:

Εάν ο διαθέτης είχε συντάξει διαθήκη με συμβολαιογράφο, ο συμβολαιογράφος θα πρέπει να διατηρεί αντίγραφο της διαθήκης στο γραφείο του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συμβολαιογράφο για να ρωτήσετε, αν διατηρεί αντίγραφο της διαθήκης του διαθέτη.

3. Ελέγξτε με το δικαστήριο

Κάθε μήνα, οι συμβολαιογράφοι αποστέλλουν στο τοπικό ειρηνοδικείο κατάλογο των διαθηκών που έχουν συντάξει ή καταθέσει. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το δικαστήριο για να ρωτήσετε αν διατηρεί κατάλογο διαθηκών για τον διαθέτη.

4. Αναζητήστε τη διαθήκη

Εάν δεν έχετε εντοπίσει τη διαθήκη, θα πρέπει να την αναζητήσετε. Εάν η διαθήκη είναι μυστική ή δημόσια, θα πρέπει να την αναζητήσετε στο γραφείο του συμβολαιογράφου που την συνέταξε. Εάν η διαθήκη είναι ιδιόγραφη, θα πρέπει να την αναζητήσετε στην οικία του διαθέτη ή σε άλλο μέρος που γνωρίζετε ότι διατηρούσε ο διαθέτης.

Διαβάστε  Παραμέληση Εποπτείας Ανηλίκου - Άρθρο 360 Ποινικού Κώδικα

Νόμοι σχετικά με τη διαθήκη

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η διαθήκη είναι έγγραφο με το οποίο το άτομο που την συντάσσει (ο διαθέτης) εκφράζει τις τελευταίες του επιθυμίες σχετικά με την περιουσία του μετά τον θάνατό του. Η διαθήκη μπορεί να συντάσσεται από οποιοδήποτε άτομο που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.

Υπάρχουν τρεις μορφές διαθήκης στην Ελλάδα:

Δημόσια) διαθήκη: Η δημόσια διαθήκη συντάσσεται από συμβολαιογράφο και υπογράφεται από τον διαθέτη και τους δύο μάρτυρες.
Ιδιόγραφη διαθήκη: Η ιδιόγραφη διαθήκη γράφεται εξ’ ολοκλήρου με το χέρι του διαθέτη και υπογράφεται από αυτόν.
Μυστική διαθήκη: Η μυστική διαθήκη παραδίδεται σε συμβολαιογράφο σε σφραγισμένο φάκελο. Ο συμβολαιογράφος φυλάσσει τη διαθήκη στο γραφείο του και την δημοσιεύει μετά τον θάνατο του διαθέτη.

Η διαθήκη μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το διαθέτη, εφόσον η ανάκληση γίνει με την ίδια μορφή με την οποία συντάχθηκε η διαθήκη.

Εάν δεν υπάρχει διαθήκη

Εάν δεν υπάρχει διαθήκη, η περιουσία του διαθέτη περιέρχεται στους νόμιμους κληρονόμους του. Οι νόμιμοι κληρονόμοι είναι οι συγγενείς του διαθέτη, σύμφωνα με την κληρονομική διαδοχή.

Συμπέρασμα

Η αναζήτηση μιας διαθήκης μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Ωστόσο, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να αυξήσετε τις πιθανότητες να βρείτε τη διαθήκη του διαθέτη.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news