Google news
Ψευδορκία - Άρθρο 224 Ποινικού Κώδικα

Ψευδορκία – Ψευδής κατάθεση – Άρθρο 224 Ποινικού Κώδικα

Η Ψευδορκία ή αλλιώς Ψευδής κατάθεση είναι η πράξη του να καταθέτει κανείς ψευδή στοιχεία ενώπιον δικαστηρίου ή άλλης αρμόδιας αρχής. Πλέον η ψευδορκία και η ψευδή ανώμοτι κατάθεση εντάχθηκαν με τον νέο Ποινικό Κώδικα στο αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης του άρθρου 224 Π.Κ.Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα της Ελλάδας, η ψευδορκία που εντάσσεται στο άρθρο 224 Π.Κ στο αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών έως τρία έτη και χρηματική ποινή. Η άρνηση κατάθεσης τιμωρείται ηπιότερα με φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή.

Η ψευδορκία είναι μια σοβαρή πράξη που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον κατηγορούμενο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους της ψευδορκίας και να αποφεύγουμε να την διαπράξουμε.

Η ψευδορκία μπορεί να διαπραχθεί σε ποινικές ή αστικές δίκες. Σε ποινική δίκη, η ψευδορκία είναι η κατάθεση ψευδών στοιχείων από μάρτυρα ή διάδικο σε βάρος του κατηγορουμένου. Σε αστικές δίκες, η ψευδορκία είναι η κατάθεση ψευδών στοιχείων από μάρτυρα ή διάδικο για να ωφεληθεί κάποιος από την απόφαση της δίκης.

Για να στοιχειοθετηθεί η ψευδορκία, πρέπει να συντρέχουν τα εξής στοιχεία:

Ο κατηγορούμενος να καταθέσει ενώπιον δικαστηρίου ή άλλης αρμόδιας αρχής.
Η κατάθεση να είναι ψευδής.
Ο κατηγορούμενος να γνωρίζει ότι η κατάθεσή του είναι ψευδής.

Η ψευδορκία μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες:

Ψευδορκία μάρτυρα: Η κατάθεση ψευδών στοιχείων από μάρτυρα σε μια ποινική ή αστική δίκη.
Ψευδορκία διάδικου: Η κατάθεση ψευδών στοιχείων από διάδικο σε μια δίκη. Βέβαια ο κατηγορούμενος ευνοείται από το δικαίωμα σιωπής, μη αυτοεπιβάρυνσης και μη αυτοενοχοποίησης και ως εκ τούτου δε τιμωρείται σε περίπτωση που αρνείται να καταθέσει.

Διαβάστε  Ενδοοικογενειακή βία

Η ψευδορκία είναι ένα σοβαρό αδίκημα που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον κατηγορούμενο. Μπορεί να οδηγήσει σε καταδίκη για το αδίκημα για το οποίο κατέθεσε ψευδώς, καθώς και σε πρόσθετες ποινές για την ψευδορκία.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να διαπράξει ψευδορκία. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι:

Για να προστατεύσει τον εαυτό του ή άλλους από τη δίωξη.
Για να βοηθήσει κάποιον που γνωρίζει να αποφύγει τη δίωξη. Στη περιπτωση βέβαια, τέλεσης ψευδούς κατάθεσης προς όφελος οικείων, το άρθρο 224 Π.Κ. προβλέπει τη μη τιμώρηση του δράστη.
Για να κερδίσει χρήματα ή άλλα οφέλη.

Η ψευδής κατάθεση μπορεί να αφορά σε οποιοδήποτε θέμα είναι σχετικό με την υπόθεση που εκδικάζεται. Μπορεί να αφορά σε γεγονότα, σε γνώμες ή σε κρίσεις.

Οι νόμοι για την ψευδορκία που προβλέπονται πια στο άρθρο 224 Π.Κ. περί ψευδούς κατάθεσης, έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί δίκαια και ότι οι πολίτες θα εμπιστεύονται το δικαστικό σύστημα.

Εκτός από τις ποινικές συνέπειες, η ψευδορκία μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες για τον κατηγορούμενο. Για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της εμπιστοσύνης των άλλων, σε επαγγελματικά προβλήματα ή σε δυσκολία στην εύρεση εργασίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους της ψευδορκίας και να μη τη διαπράξουμε, αφενός γιατί είναι παράνομο, αφετέρου γιατί είναι ανήθικο.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news