Google news
Συμβολαιογραφικά έξοδα για γονική παροχή

Συμβολαιογραφικά έξοδα για γονική παροχή

Τα συμβολαιογραφικά έξοδα για γονική παροχή ακινήτου υπολογίζονται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου ή το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο, ανάλογα με το τι δηλώνεται. Η αμοιβή του συμβολαιογράφου κυμαίνεται από 0,80% έως 0,25% επί της αξίας του ακινήτου. Για παράδειγμα, για ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ, η αμοιβή του συμβολαιογράφου για τη γονική παροχή θα ανέλθει σε 800 ευρώ.

Εκτός από την αμοιβή του συμβολαιογράφου, υπάρχουν και άλλα έξοδα που πρέπει να καταβληθούν, όπως:

Το τέλος μεταγραφής, το οποίο υπολογίζεται σε 4,75‰ της αξίας του ακινήτου στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία και σε 5‰ + 1‰ στα νέα κτηματολογικά γραφεία.
Το τέλος κτηματογράφησης, το οποίο υπολογίζεται επί της αξίας του ακινήτου.
Το τέλος χαρτοσήμου, το οποίο υπολογίζεται επί της αξίας του ακινήτου.

Πέρα από τα συμβολαιογραφικά έξοδα για γονική παροχή ακινήτου θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας και τα έξοδα που θα ανακύψουν κατά τη μεταγραφή της γονικής παροχής του ακινήτου στο κτηματολόγιο.

Σε περίπτωση που η γονική παροχή γίνεται προς ανήλικο τέκνο, τα έξοδα είναι ελαφρώς αυξημένα. Συγκεκριμένα, το τέλος μεταγραφής υπολογίζεται σε 5‰ της αξίας του ακινήτου, ενώ το τέλος χαρτοσήμου υπολογίζεται σε 3% της αξίας του ακινήτου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμβολαιογραφικά έξοδα μπορούν να διαπραγματευτούν με τον συμβολαιογράφo.

Η αύξηση του αφορολογήτου ορίου από τα 150.000 ευρώ στα 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και τις δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς) τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021.

Η αύξηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να μεταβιβασθούν χωρίς να επιβαρυνθούν με φόρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών γονικών παροχών και δωρεών, ιδιαίτερα στην περίπτωση ακινήτων.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι γονικές παροχές αποτελούν μια χρόνια θεσπισμένη νομοθετική πρόβλεψη που έχει ως σκοπό τη παροχή δυνατότητας στους γονείς να βοηθήσουν τα τέκνα τους να έχουν ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον και ως εκ τούτου, η ευελιξία στη πραγματοποίηση της αποτελεί αναμφίβολα μια ευεργετική νομοθετική ρύθμιση.

Διαβάστε  Αθέμιτος Ανταγωνισμός - Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η αξία των γονικών παροχών και δωρεών που δηλώθηκαν στην Εφορία το 2022 αυξήθηκε κατά 110% σε σχέση με το 2021. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αφορολογήτου ορίου.

Η αύξηση του αφορολογήτου ορίου είχε θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς διευκόλυνε την κινητικότητα της περιουσίας και βοήθησε στην ενίσχυση της ζήτησης για ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, είχε και αρνητικές επιπτώσεις, καθώς ορισμένοι φορολογούμενοι εκμεταλλεύτηκαν την αύξηση αυτή για να προβούν σε φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι φορολογούμενοι δήλωσαν γονικές παροχές ή δωρεές για περιουσιακά στοιχεία που δεν είχαν στην πραγματικότητα μεταβιβασθεί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

Για να περιορίσει την φοροδιαφυγή, η ΑΑΔΕ αύξησε τους ελέγχους σε υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών. Οι έλεγχοι αυτοί οδήγησαν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και στην επιβολή προστίμων σε φορολογούμενους που παραβίασαν τους φορολογικούς νόμους.

Συμπερασματικά, η αύξηση του αφορολογήτου ορίου είχε θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Οι θετικές επιπτώσεις υπερτερούν των αρνητικών, ωστόσο είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της φοροδιαφυγής.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news