Google news
Άρθρο 68 - Νόμος 49382022 - Θέση δικαστικών λειτουργών σε αργία

Άρθρο 68 – Νόμος 4938/2022 – Θέση δικαστικών λειτουργών σε αργία

Αρχική αργία

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 68, ο δικαστικός λειτουργός που στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία με ένταλμα προσωρινής κράτησης, με βούλευμα ή με δικαστική απόφαση, έστω και αν απολύθηκε προσωρινά από τις φυλακές, τίθεται αυτοδικαίως σε κατάσταση αργίας.

Η αργία αυτή είναι αρχική, δηλαδή τίθεται αμέσως μόλις ο δικαστικός λειτουργός στερηθεί την προσωπική του ελευθερία, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα καταδικαστεί ή θα αθωωθεί.

Επανέλεγχος της αργίας

Αν εκλείψει ο λόγος για τον οποίο ο δικαστικός λειτουργός τέθηκε σε αργία, επανέρχεται αυτοδικαίως στην υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι αν ο δικαστικός λειτουργός αφεθεί ελεύθερος, αίρεται αυτοδικαίως η αργία του.

Εάν έχουν μεσολαβήσει προαγωγές, ο δικαστικός λειτουργός κρίνεται και μπορεί να προαχθεί στον ανώτερο βαθμό εάν υπάρχει κενή οργανική θέση. Σε διαφορετική περίπτωση, προαγόμενος, παραμένει υπεράριθμος και καταλαμβάνει την πρώτη θέση που κενώνεται.

Αν ο δικαστικός λειτουργός αθωωθεί αμετάκλητα από την ασκηθείσα σε βάρος του ποινική δίωξη, καταλαμβάνει τη σειρά αρχαιότητας που κατείχε στον προηγούμενο βαθμό. Σε διαφορετική περίπτωση, η αρχαιότητα του καθορίζεται με απόφαση του οικείου Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Προσωρινή αργία

Εκτός από την αρχική αργία, ο δικαστικός λειτουργός μπορεί να τεθεί και σε προσωρινή αργία. Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 68, αυτό μπορεί να συμβεί αν ασκήθηκε εναντίον του:

Διαβάστε  Μεταχρονολογημένη Επιταγή

ποινική δίωξη για έγκλημα που αποτελεί κώλυμα διορισμού, σύμφωνα με το άρθρο 44 του παρόντος, με εξαίρεση τα εγκλήματα της ψευδούς κατάθεσης (άρθρο 224 ΠΚ), της ψευδούς καταμήνυσης (άρθρο 229 ΠΚ) και της συκοφαντικής δυσφήμησης (άρθρο 363 ΠΚ),
πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα που μπορεί να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης.
Η θέση σε προσωρινή αργία γίνεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, κατόπιν πλήρως αιτιολογημένης απόφασης του οικείου ανώτατου δικαστικού συμβουλίου.

Η προσωρινή αργία αίρεται αυτοδίκαια μετά την πάροδο δύο (2) ετών από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος περί θέσεως του δικαστικού λειτουργού σε αργία, εφόσον δεν έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα ή καταδικαστική απόφαση.

Μετά από την πάροδο έξι (6) μηνών από τη θέση σε προσωρινή αργία, το ίδιο συμβούλιο υποχρεούται να αποφανθεί αιτιολογημένα για τη συνέχιση ή μη της αργίας.

Ειδικές διατάξεις

Το άρθρο 68 προβλέπει επίσης ορισμένες ειδικές διατάξεις, όπως:

Ο δικαστικός λειτουργός που τέθηκε σε αργία δεν έχει δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του, να λαμβάνει το μισθό του ή να απολαμβάνει τις άδειές του.
Ο δικαστικός λειτουργός που τέθηκε σε αργία δεν έχει υποχρέωση να εμφανίζεται στην υπηρεσία του.
Ο δικαστικός λειτουργός που τέθηκε σε αργία μπορεί να λάβει σύνταξη αναπηρίας, αν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Η διάταξη του άρθρου 68 έχει ως σκοπό να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και την εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτήν.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news