Google news
Αμοιβή Δικηγόρου για Νομική Συμβουλή

Αμοιβή Δικηγόρου για Νομική Συμβουλή

Η αμοιβή δικηγόρου για νομική συμβουλή στην Ελλάδα καθορίζεται από τον Κώδικα Δικηγόρων, το οποίο είναι ο νόμος που διέπει τη δικηγορία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 91 του Κώδικα Δικηγόρων, η αμοιβή του δικηγόρου για νομική συμβουλή καθορίζεται ελεύθερα από τον δικηγόρο και τον πελάτη του. Ωστόσο, ο Κώδικας Δικηγόρων προβλέπει και ένα κατώτατο όριο αμοιβής, το οποίο είναι το γινόμενο του βασικού ημερήσιου μισθού επί 4 για κάθε ώρα εργασίας.

Στην πράξη, οι δικηγόροι στην Ελλάδα συνήθως χρεώνουν την αμοιβή τους ανά ώρα. Το ύψος της αμοιβής ανά ώρα ποικίλλει ανάλογα με την εμπειρία του δικηγόρου, τον βαθμό δυσκολίας της υπόθεσης και την τοποθεσία του δικηγόρου. Σύμφωνα με έρευνα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η μέση αμοιβή ανά ώρα για δικηγόρο στην Αθήνα είναι 100 ευρώ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αμοιβή του δικηγόρου για νομική συμβουλή μπορεί να καθοριστεί από το δικαστήριο. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε περιπτώσεις όπου ο πελάτης είναι δικαιούχος παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας. Η αμοιβή του δικηγόρου σε αυτές τις περιπτώσεις καθορίζεται από τον Κώδικα Δικηγόρων και είναι συνήθως χαμηλότερη από την αμοιβή που θα πλήρωνε ο πελάτης ιδιωτικά.

Ειδικότερα, για τις νομικές συμβουλές που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν νομικής βοήθειας, το κράτος πληρώνει τον επαγγελματία δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση σας, αποδίδοντας του ποσοστό από το ελάχιστο αναγραφόμενο ποσό της καθορισμένης για τη συγκεκριμένη υπόθεση δικηγορικής αμοιβής που ανέρχεται στο 60% της αναγραφόμενης τιμήςη αμοιβή του δικηγόρου καθορίζεται από το Παράρτημα Ι του Κώδικα Δικηγόρων. Σύμφωνα με το Παράρτημα Ι, η αμοιβή του δικηγόρου για νομική συμβουλή ανέρχεται στα 80 ευρώ ανά ώρα, εκτός βέβαια αν ο εντολέας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δωρεάν νομικής βοήθειας, οπότε παρέχεται δωρεάν.

Διαβάστε  Εργατικό Δίκαιο - Ανάλυση εις βάθος από τον Δικηγόρο Καμουζή

Συμπερασματικά, η αμοιβή δικηγόρου για νομική συμβουλή στην Ελλάδα καθορίζεται ελεύθερα από τον δικηγόρο και τον πελάτη του. Ωστόσο, ο Κώδικας Δικηγόρων προβλέπει και ένα κατώτατο όριο αμοιβής, το οποίο βασίζεται στη πολυπλοκότητα της υπόθεσης και στο δικαστήριο που πρόκειται να εξετάσει την υπόθεση.Όσο μεγαλύτερο είναι το δικαστήριο τόσο αυξάνεται και το γραμμάτιο προκαταβολής εισφορών και ενσήμων που προβλέπεται.Για παράδειγμα η ελάχιστη δικηγορική αμοιβή για παράσταση στον Άρειο Πάγο είναι πολλαπλάσια από αυτή για τη παράσταση σε ένα Μονομελές Πρωτοδικείο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αμοιβή του δικηγόρου για κάποιες νομικές ενέργειες μπορεί να καθοριστεί από το δικαστήριο.

Αμοιβή Δικηγόρου για Νομική Συμβουλή – Επιλογή του κατάλληλου δικηγόρου

Η επιλογή του κατάλληλου δικηγόρου για νομική συμβουλή είναι σημαντική, καθώς ο δικηγόρος θα παρέχει συμβουλές και υποστήριξη σε ένα σημαντικό θέμα για τον πελάτη του. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή ενός δικηγόρου, όπως:

  • Η εμπειρία του δικηγόρου στον τομέα που αφορά η υπόθεση.
  • Η τοποθεσία του δικηγόρου.
  • Η προσωπικότητα και ο τρόπος επικοινωνίας του δικηγόρου.
  • Το κόστος των υπηρεσιών του δικηγόρου.

Διαπραγμάτευση της αμοιβής

Η αμοιβή του δικηγόρου για νομική συμβουλή καθορίζεται ελεύθερα από τον δικηγόρο και τον πελάτη του. Ωστόσο, ο Κώδικας Δικηγόρων προβλέπει και ένα κατώτατο όριο αμοιβής, το οποίο είναι το γινόμενο του βασικού ημερήσιου μισθού επί 4 για κάθε ώρα εργασίας.

Ο πελάτης έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί την αμοιβή με τον δικηγόρο του. Είναι σημαντικό ο πελάτης να κατανοήσει τους παράγοντες που καθορίζουν την αμοιβή του δικηγόρου, όπως η εμπειρία του δικηγόρου, ο βαθμός δυσκολίας της υπόθεσης και η τοποθεσία του δικηγόρου.

Διαβάστε  Ποιοι δικαιούνται μειωμένη θητεία

Συμβουλές για τη διαπραγμάτευση της αμοιβής

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για τη διαπραγμάτευση της αμοιβής με έναν δικηγόρο:

  • Κάντε έρευνα για να μάθετε τι είναι η συνήθης αμοιβή για νομικές υπηρεσίες στον τομέα που αφορά η υπόθεσή σας.
  • Μην φοβηθείτε να διαπραγματευτείτε. Ο δικηγόρος μπορεί να είναι διατεθειμένος να κάνει έκπτωση, ειδικά αν ο πελάτης είναι πρόθυμος να δεσμευτεί για μακροπρόθεσμη σχέση.
  • Να είστε προετοιμασμένοι να πληρώσετε μια δίκαιη αμοιβή για τις υπηρεσίες του δικηγόρου. Ο δικηγόρος πρέπει να είναι σε θέση να σας παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες και να σας βοηθήσει να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην υπόθεσή σας.

Επιλογές για δωρεάν ή χαμηλού κόστους νομική βοήθεια

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πολίτες μπορεί να είναι δικαιούχοι δωρεάν ή χαμηλού κόστους νομικής βοήθειας. Η δωρεάν νομική βοήθεια παρέχεται από το κράτος σε άτομα που έχουν χαμηλά εισοδήματα ή δεν μπορούν να πληρώσουν για νομικές υπηρεσίες.

Για να λάβετε δωρεάν ή χαμηλού κόστους νομική βοήθεια, πρέπει να υποβάλετε αίτηση στο τοπικό σας γραφείο νομικής βοήθειας. Το γραφείο νομικής βοήθειας θα αξιολογήσει την οικονομική σας κατάσταση και θα καθορίσει αν είστε δικαιούχος.

Συμπέρασμα

Η αμοιβή δικηγόρου για νομική συμβουλή είναι ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους πολίτες που χρειάζονται νομικές υπηρεσίες. Η επιλογή του κατάλληλου δικηγόρου και η διαπραγμάτευση της αμοιβής είναι δύο σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news