Google news
Αναγνώριση αλλοδαπών ποινικών αποφάσεων

Αναγνώριση αλλοδαπών ποινικών αποφάσεων – Άρθρο 11

Το άρθρο 11 του Ποινικού Κώδικα ορίζει τους όρους για την αναγνώριση αλλοδαπών ποινικών αποφάσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, η ελληνική δικαιοσύνη αναγνωρίζει αλλοδαπές ποινικές αποφάσεις, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Η απόφαση έχει εκδοθεί από αρμόδιο δικαστικό όργανο του κράτους όπου έχει τελεστεί η πράξη.
  • Η πράξη για την οποία έχει εκδοθεί η απόφαση αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο.
  • Η απόφαση έχει καταστεί τελεσίδικη σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους όπου έχει εκδοθεί.
  • Η απόφαση δεν αντίκειται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη της Ελλάδας.

Η αναγνώριση αλλοδαπής ποινικής απόφασης έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή της ποινής που επιβλήθηκε από το δικαστήριο του κράτους που εξέδωσε την απόφαση. Η ποινή μπορεί να επιβληθεί στην Ελλάδα, ακόμα και αν η πράξη για την οποία έχει εκδοθεί η απόφαση δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο.

Η αίτηση για αναγνώριση αλλοδαπής ποινικής απόφασης υποβάλλεται στο αρμόδιο ελληνικό δικαστήριο. Το δικαστήριο εξετάζει την αίτηση και αποφασίζει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση της απόφασης.

Παραδείγματα αναγνώρισης αλλοδαπών ποινικών αποφάσεων

  • Ένας Έλληνας πολίτης καταδικάζεται από ιταλικό δικαστήριο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Η απόφαση γίνεται τελεσίδικη σύμφωνα με το ιταλικό δίκαιο. Η πράξη αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Η απόφαση δεν αντίκειται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη της Ελλάδας. Το ελληνικό δικαστήριο αναγνωρίζει την απόφαση και επιβάλλει στον Έλληνα πολίτη την ποινή που επιβλήθηκε από το ιταλικό δικαστήριο.
  • Ένας αλλοδαπός πολίτης καταδικάζεται από γερμανικό δικαστήριο για κλοπή. Η απόφαση γίνεται τελεσίδικη σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Η πράξη αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Η απόφαση δεν αντίκειται στη δημόσια τάξη ή στα χρηστά ήθη της Ελλάδας. Το ελληνικό δικαστήριο αναγνωρίζει την απόφαση και επιβάλλει στον αλλοδαπό πολίτη την ποινή που επιβλήθηκε από το γερμανικό δικαστήριο.
Διαβάστε  Έννοια της αξιόποινης πράξης - Άρθρο 14

Παραδείγματα μη αναγνώρισης αλλοδαπών ποινικών αποφάσεων

  • Ένας Έλληνας πολίτης καταδικάζεται από γαλλικό δικαστήριο για ομοφυλοφιλία. Η απόφαση γίνεται τελεσίδικη σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο. Η πράξη δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Η απόφαση αντίκειται στη δημόσια τάξη της Ελλάδας. Το ελληνικό δικαστήριο δεν αναγνωρίζει την απόφαση.
  • Ένας αλλοδαπός πολίτης καταδικάζεται από ουγγρικό δικαστήριο για διαφθορά. Η απόφαση γίνεται τελεσίδικη σύμφωνα με το ουγγρικό δίκαιο. Η πράξη αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Η απόφαση όμως αντίκειται στα χρηστά ήθη της Ελλάδας. Το ελληνικό δικαστήριο δεν αναγνωρίζει την απόφαση.

Συμπέρασμα

Η αναγνώριση αλλοδαπών ποινικών αποφάσεων στην Ελλάδα είναι ένα σύνθετο ζήτημα που υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις. Η αίτηση για αναγνώριση αλλοδαπής ποινικής απόφασης πρέπει να υποβάλλεται στο αρμόδιο ελληνικό δικαστήριο, το οποίο θα εξετάσει την αίτηση και θα αποφασίσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση της απόφασης.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news