Google news
Ανάκληση προσωρινής διαταγής

Ανάκληση προσωρινής διαταγής

Σύμφωνα με το άρθρο 633 παρ.2 ΚΠολΔ, αν δεν έχει ασκηθεί εμπρόθεσμα Ανάκληση προσωρινής διαταγής, εκείνος υπέρ του οποίου έχει εκδοθεί η διαταγή πληρωμής δύναται να επιδώσει πάλι τη διαταγή στον οφειλέτη, ο οποίος έχει το δικαίωμα να ασκήσει την ανακοπή εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) εργασίμων ημερών από τη νέα επίδοση. Στην περίπτωση αυτή δεν χορηγείται η αναστολή εκτέλεσης, που προβλέπεται στις παρ. 3 και 4 του άρθρου 632 ΚΠολΔ. Αν περάσει άπρακτη και η παραπάνω προθεσμία, η διαταγή πληρωμής αποκτά δύναμη δεδικασμένου και είναι δυνατό να προσβληθεί μόνο με αναψηλάφηση.

Εάν ο οφειλέτης δεν ασκήσει Ανάκληση προσωρινής διαταγής εντός της προθεσμίας αυτής, η διαταγή πληρωμής αποκτά δύναμη δεδικασμένου. Το δεδικασμένο αυτό καλύπτει τόσο τις τυπικές προϋποθέσεις εκδόσεώς της όσο και την ύπαρξη της ίδιας της απαιτήσεως, στα όρια, αντικειμενικά, υποκειμενικά και χρονικά, που ίσχυαν κατά τον χρόνο εκδόσεως της διαταγής πληρωμής.

Στην περίπτωση αυτή, ο οφειλέτης μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη της απαιτήσεως μόνο με αναψηλάφηση, η οποία είναι μια ειδική διαδικασία που εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις. Η αναψηλάφηση μπορεί να ασκηθεί μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως η απόκρυψη στοιχείων από το δικαστήριο ή η βλάβη του οφειλέτη από την έκδοση της απόφασης.

Ανάκληση προσωρινής διαταγής – Άρθρο 324 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Σύμφωνα με το άρθρο 324 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η απόφαση που έχει εκδοθεί από το δικαστήριο ισχύει μεταξύ των ίδιων ατόμων που εμπλέκονται στην ίδια νομική υπόθεση, μόνο όσον αφορά το δικαίωμα που έχει εκδοθεί, και μόνο αν αυτό αφορά την ίδια υπόθεση και έχει την ίδια ιστορική και νομική βάση. Επιπλέον, από τον συνδυασμό των άρθρων 631, 632 παράγραφος 1, 633 παράγραφος 2 και 904 παράγραφος 2 του ΚΠολΔ προκύπτει ότι μια διαταγή πληρωμής αποκτά ισχύ ως προς την αντίστοιχη απαίτηση, αν αποσταλεί δύο φορές στον οφειλέτη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρθρων 632 παράγραφος 1 εδάφιο α και 633 παράγραφος 2 εδάφιο α του ΚΠολΔ και αν ο οφειλέτης δεν ασκήσει ανακοπή κατά αυτής ή αν η ανακοπή που έχει ασκηθεί είναι εκπρόθεσμη, ή αν απορριφθεί τελεσίδικα (απόφαση 1538/2005, Ελληνική Δικαιοσύνη 2006, 118).

Διαβάστε  Δικηγόροι & Δικηγορικά Γραφεία Άγιοι Ανάργυροι

Εάν ο οφειλέτης ασκήσει ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής εντός της προθεσμίας των δέκα (10) εργάσιμων ημερών, η διαταγή πληρωμής δεν αποκτά δύναμη δεδικασμένου. Η ανακοπή εξετάζεται από το δικαστήριο, το οποίο μπορεί να ακυρώσει ή να επικυρώσει τη διαταγή πληρωμής.

Στην περίπτωση που η διαταγή πληρωμής ακυρωθεί, ο οφειλέτης δεν έχει καμία υποχρέωση να καταβάλει το ποσό που αναγράφεται σε αυτήν.

Στην περίπτωση που η διαταγή πληρωμής γίνει δεκτή, ο οφειλέτης έχει υποχρέωση να καταβάλει το ποσό που αναγράφεται σε αυτήν εντός της προθεσμίας που ορίζει το δικαστήριο.

Επομένως, η δεύτερη επίδοση της διαταγής πληρωμής έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση από αυτήν δύναμης δεδικασμένου, εάν ο οφειλέτης δεν ασκήσει ανακοπή εντός της προθεσμίας των δέκα (10) εργάσιμων ημερών.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news