Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, επίσης γνωστό ως Παλαιά Ανάκτορα, είναι ένα ιστορικό κτίριο στην πόλη της Κέρκυρας, Ελλάδα.
Χτίστηκε από τους Βρετανούς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους στα Επτάνησα και ήταν η κατοικία των Βρετανών Ύπατων Αρμοστών. Μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, το ανάκτορο έγινε βασιλική κατοικία μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας.
Το ανάκτορο είναι ένα νεοκλασικό κτίριο με δωρικό περιστύλιο και δύο πτέρυγες. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κτιρίου και οδηγεί σε ένα μεγάλο περιστύλιο με ιωνικούς κίονες. Το κεντρικό τμήμα του περιστυλίου στεγάζει τη Ροτόντα, μια κυκλική αίθουσα που χρησιμοποιήθηκε για επίσημες εκδηλώσεις. Δεξιά και αριστερά της Ροτόντας βρίσκονται οι αίθουσες του Θρόνου και των Συμποσίων.
Οι κήποι του ανακτόρου είναι επίσης αξιοσημείωτοι. Περιλαμβάνουν παλαιά πέτρινα ενυδρεία, εξωτικά δέντρα και λουλούδια και θέα στον κόλπο της Κέρκυρας.
Ιστορία
Η ιστορία του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου ξεκινά στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν τα Επτάνησα βρίσκονταν υπό βρετανική κυριαρχία. Ο πρώτος Βρετανός Ύπατος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων, ο σερ Τόμας Μαίτλαντ, αποφάσισε να χτίσει μια νέα κατοικία για τον εαυτό του και για να στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες της Αρμοστείας.
Η ανέγερση του ανακτόρου ξεκίνησε το 1818 και ολοκληρώθηκε το 1823. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι νεοκλασική, με δωρικό περιστύλιο και δύο πτέρυγες. Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κτιρίου και οδηγεί σε ένα μεγάλο περιστύλιο με ιωνικούς κίονες. Το κεντρικό τμήμα του περιστυλίου στεγάζει τη Ροτόντα, μια κυκλική αίθουσα που χρησιμοποιήθηκε για επίσημες εκδηλώσεις. Δεξιά και αριστερά της Ροτόντας βρίσκονται οι αίθουσες του Θρόνου και των Συμποσίων.
Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου ήταν η κατοικία των Βρετανών Ύπατων Αρμοστών μέχρι την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864. Μετά την ένωση, το ανάκτορο έγινε βασιλική κατοικία και φιλοξένησε τους ελληνικούς βασιλείς μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το ανάκτορο υπέστη σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς των Ιταλών. Μετά τον πόλεμο, το ανάκτορο ανακαινίστηκε και το 1954 άνοιξε τις πύλες του στο κοινό ως Μουσείο Ασιατικής Τέχνης.
Σήμερα, το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Κέρκυρας. Το μουσείο που στεγάζει φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή έργων τέχνης από την Ασία, που περιλαμβάνει κινεζικά, ιαπωνικά και ινδικά αντικείμενα.
Εκτός από το μουσείο, οι επισκέπτες του ανακτόρου μπορούν να απολαύσουν τους όμορφους κήπους του, που προσφέρουν θέα στον κόλπο της Κέρκυρας.
Αίθουσα συνεδριάσεων της Ιονίου Γερουσίας
Η Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιονίου Γερουσίας στο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου είναι μια από τις σημαντικότερες αίθουσες του ανακτόρου. Βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου και ήταν ο χώρος όπου συνεδρίαζε η Ιόνιος Γερουσία, το νομοθετικό σώμα των Ιονίων Νήσων κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας.
Η αίθουσα είναι κυκλική, με διάμετρο 18 μέτρα. Οι τοίχοι της είναι διακοσμημένοι με ζωγραφικά έργα που απεικονίζουν σκηνές από την ιστορία των Ιονίων Νήσων. Στο κέντρο της αίθουσας βρίσκεται μια εξαθέσια ροτόντα, η οποία χρησίμευε ως έδρα του προέδρου της Γερουσίας.
Η αίθουσα συνεδριάσεων της Ιονίου Γερουσίας είναι ένα μνημείο της ιστορίας και του πολιτισμού των Ιονίων Νήσων. Σήμερα, η αίθουσα χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ιστορικά στοιχεία
Η Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιονίου Γερουσίας κατασκευάστηκε το 1818, μαζί με το υπόλοιπο Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Η αίθουσα ήταν αρχικά σχεδιασμένη για να στεγάσει την Ιόνιο Βουλή, αλλά το 1819 η Ιόνιος Βουλή και η Ιόνιος Γερουσία συγχωνεύτηκαν και η αίθουσα χρησιμοποιήθηκε για τις συνεδριάσεις της Γερουσίας.
Η Ιόνιος Γερουσία συνεδρίαζε στην αίθουσα μέχρι την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864. Μετά την ένωση, η αίθουσα χρησιμοποιήθηκε για διάφορους σκοπούς, όπως στρατιωτικό νοσοκομείο, φυλακές και κατάστημα.
Το 1954, η αίθουσα ανακαινίστηκε και άνοιξε τις πύλες της στο κοινό ως Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Σήμερα, η αίθουσα χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αρχιτεκτονική
Η Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιονίου Γερουσίας είναι ένα κυκλικό κτίριο με διάμετρο 18 μέτρα. Οι τοίχοι της είναι διακοσμημένοι με ζωγραφικά έργα που απεικονίζουν σκηνές από την ιστορία των Ιονίων Νήσων. Τα ζωγραφικά έργα φιλοτέχνησαν οι Ιταλοί ζωγράφοι Τζουζέπε Αβάντι και Φραντσέσκο Ματζιοράνι.
Στο κέντρο της αίθουσας βρίσκεται μια εξαθέσια ροτόντα, η οποία χρησίμευε ως έδρα του προέδρου της Γερουσίας. Η ροτόντα είναι διακοσμημένη με μαρμάρινα γλυπτά που απεικονίζουν τα σύμβολα των Ιονίων Νήσων.
Σημασία
Η Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ιονίου Γερουσίας είναι ένα μνημείο της ιστορίας και του πολιτισμού των Ιονίων Νήσων. Η αίθουσα ήταν το κέντρο της πολιτικής ζωής των Ιονίων Νήσων κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας και συνέδεσε το νησί της Κέρκυρας με την ιστορία της Ευρώπης.
Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου είναι ένα σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο της Κέρκυρας. Το μουσείο που στεγάζει φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή έργων τέχνης από την Ασία, που περιλαμβάνει κινεζικά, ιαπωνικά και ινδικά αντικείμενα. Είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Κέρκυρας. Το νησί την θερινή περίοδο ξεχωρίζει και τα Corfu Cruises που προσφέρει σε τουρίστες από όλο τον κόσμο και στους Έλληνες.