Google news
Αποποίηση κληρονομιάς πρέπει να κάνουν τα δισέγγονα

Αποποίηση κληρονομιάς πρέπει να κάνουν τα δισέγγονα;

Αποποίηση κληρονομιάς πρέπει να κάνουν τα δισέγγονα; Εάν τα δισέγγονα καλούνται στην κληρονομική διαδοχή, ναι, έχουν το δικαίωμα να αποποιηθούν την κληρονομιά, όπως και οποιοσδήποτε άλλος κληρονόμος.

Η αποποίηση κληρονομιάς είναι μια αμετάκλητη δήλωση βούλησης, με την οποία ο κληρονόμος εκφράζει την επιθυμία του να μην κληρονομήσει την περιουσία του θανόντος.

Πότε καλούνται τα δισέγγονα στην κληρονομική διαδοχή:

Εάν δεν υπάρχουν άλλοι συγγενείς ανώτερης τάξης: Σύμφωνα με την εξ’ αδιαθέτου διαδοχή, τα δισέγγονα καλούνται στην κληρονομιά εάν δεν υπάρχουν:

Σύζυγος
Κατιόντες (τέκνα, εγγόνια)
Γονείς
Αδέλφια
Θείοι
Παππούδες

Εάν οι προπορευόμενοι κληρονόμοι αποποιηθούν: Εάν οι κληρονόμοι ανώτερης τάξης αποποιηθούν την κληρονομιά, τότε καλούνται οι κληρονόμοι της επόμενης τάξης, στους οποίους μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και τα δισέγγονα.

Προθεσμία για την αποποίηση:

Η προθεσμία για την αποποίηση κληρονομιάς είναι τέσσερις (4) μήνες από την ημέρα που ο κληρονόμος έμαθε για τον θάνατο και την ιδιότητά του ως κληρονόμος.

Πώς γίνεται η αποποίηση:

Η αποποίηση γίνεται με δήλωση στο Ειρηνοδικείο της τελευταίας κατοικίας του θανόντος. Η δήλωση πρέπει να είναι έγγραφη και να περιέχει:

Στοιχεία του θανόντος.
Στοιχεία του κληρονόμου.
Δήλωση αποποίησης.
Υπογραφή.

Συμβουλή:

Πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο για να σας καθοδηγήσει σωστά, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες της περίπτωσής σας.

Loading...
Διαβάστε  Πως ορίζεται η Δωρέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news