Google news
Πότε γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη

Πότε γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη

Σύμφωνα με το άρθρο 36 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η ποινική δίωξη κινείται αυτεπάγγελτα, ύστερα από αναφορά, μήνυση ή άλλη πληροφορία ότι διαπράχθηκε αξιόποινη πράξη.

Αναφορά

Αναφορά είναι η καταγγελία μιας αξιόποινης πράξης που γίνεται από οποιονδήποτε πολίτη, ανεξάρτητα από το αν είναι ο αμέσως παθών ή ο αμέσως ζημιωθείς από την πράξη αυτή. Η αναφορά μπορεί να γίνει προφορικά ή εγγράφως.

Μήνυση

Μήνυση είναι η καταγγελία μιας αξιόποινης πράξης που γίνεται από τον αμέσως παθών ή τον αμέσως ζημιωθέντα από την πράξη αυτή. Η μήνυση πρέπει να γίνει εγγράφως και να περιέχει τα εξής στοιχεία:

Τα στοιχεία του μηνυτή.
Τα στοιχεία του δράστη.
Η περιγραφή της αξιόποινης πράξης.

Άλλη πληροφορία:

Άλλη πληροφορία είναι οποιαδήποτε πληροφορία που υποδηλώνει ότι διαπράχθηκε αξιόποινη πράξη. Αυτή η πληροφορία μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε πηγή, όπως από τις αρχές, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από πολίτες.

Πότε γίνεται αυτεπάγγελτη δίωξη;

Η αυτεπάγγελτη δίωξη γίνεται για όλες τις αξιόποινες πράξεις που δεν απαιτούν έγκληση ή αίτηση. Οι αξιόποινες πράξεις που απαιτούν έγκληση ή αίτηση είναι οι εξής:

Οι πλημμεληματικές πράξεις που προβλέπονται στα άρθρα 336 έως 347 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον ο παθών είναι ανήλικος ή ανίκανος να συνειδητοποιήσει την πράξη ή τις συνέπειές της.
Οι πλημμεληματικές πράξεις που προβλέπονται στα άρθρα 348 έως 350 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον ο παθών είναι σύζυγος, συγγενής εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού ή συνδεδεμένος με αυτόν με σχέση εργασίας ή υπηρεσίας.
Οι πλημμεληματικές πράξεις που προβλέπονται στα άρθρα 351 έως 354 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον ο παθών είναι φορέας σωματικής ή ψυχικής βλάβης.
Οι πλημμεληματικές πράξεις που προβλέπονται στα άρθρα 355 έως 357 του Ποινικού Κώδικα, εφόσον ο παθών είναι σωματείο ή άλλο νομικό πρόσωπο.

Διαβάστε  Τι κάνουμε όταν μας εκβιάζουν

Ποιος κινεί την αυτεπάγγελτη δίωξη;

Την αυτεπάγγελτη δίωξη κινεί ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, εκτός αν ο νόμος ορίζει διαφορετικά.

Πώς κινείται η αυτεπάγγελτη δίωξη;

Η αυτεπάγγελτη δίωξη κινείται με την έκδοση εισαγγελικής διάταξης. Η εισαγγελική διάταξη είναι ένα έγγραφο που εκδίδεται από τον Εισαγγελέα και στο οποίο διατάσσεται η έναρξη της ποινικής δίωξης, για μια συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη.

Επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης

Η αυτεπάγγελτη δίωξη μπορεί να ανακληθεί με νέα εισαγγελική διάταξη. Η ανακλητική εισαγγελική διάταξη, εκδίδεται από τον Εισαγγελέα που είχε εκδώσει την αρχική εισαγγελική διάταξη.

Παραγραφή της αυτεπάγγελτης δίωξης

Η αυτεπάγγελτη δίωξη παραγράφεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Για τις πλημμεληματικές πράξεις η παραγραφή γίνεται μετά από δύο χρόνια και για τις κακουργηματικές πράξεις μετά από πέντε χρόνια.

Συμπέρασμα

Η αυτεπάγγελτη δίωξη είναι ένας τρόπος δίωξης των αξιόποινων πράξεων, που δεν απαιτεί την έγκληση ή την αίτηση του παθόντος. Η αυτεπάγγελτη δίωξη κινείται από τον Εισαγγελέα και μπορεί να ανακληθεί με νέα εισαγγελική διάταξη.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news