Google news
Διεκδίκηση Νόμιμης Μοίρας

Διεκδίκηση Νόμιμης Μοίρας

Η διεκδίκηση της νόμιμης μοίρας είναι μια διαδικασία που μπορεί να είναι περίπλοκη και χρονοβόρα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να ευδοκιμήσει η αγωγή περί κλήρου του άρθρου 1871 ΑΚ επ.

Το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει δια του συνηγόρου σας να εξετάσετε είναι να προσδιορίσετε εάν έχετε νόμιμη αξίωση για νόμιμη μοίρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η συγγενική σας σχέση σας με τον αποβιώσαντα, το ποσοστό της περιουσίας που θα έπρεπε να είχατε λάβει και δε λάβατε ήτοι το 25% της εξ΄αδιαθέτου διαδοχής και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο αποβιώσας απεβίωσε..

Εάν διαπιστωθεί πως έχετε νόμιμη αξίωση, το επόμενο βήμα είναι να υποβάλετε αγωγή για να διεκδικήσετε τη νόμιμη μοίρα σας που δικαιούστε από το αρμόδιο δικαστήριο. Αυτό μπορεί να γίνει με την κατάθεση μιας αγωγής για νόμιμη μοίρα στο καθ’ ύλην και κατά τόπο αρμόδιο πρωτοδικείο. Η αγωγή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει δικαιολογητικά σχετικά με τη συγγενική σας σχέση σας  με τον αποβιώσαντα, τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν κατά κυριότητα στον αποβιώσαντα και της νόμιμης μοίρας που δικαιούστε από τα περιουσιακά αποκτήματα του κληρονομούμενου, σύμφωνα με το κληρονομικό δίκαιο και αν φυσικά έχετε στενό συγγενικό δεσμό μαζί του.

Μόλις υποβάλετε δια του συνηγόρου σας την αγωγή σας, το δικαστήριο θα ορίσει τη προθεσμία συζήτησης της υποθέσεως. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της υποθέσεως, θα έχετε τη δυνατότητα να παρουσιάσετε τα έγγραφα σας και να υποστηρίξετε με αποδεικτικό υλικό την αξίωσή σας. Το δικαστήριο θα λάβει υπόψιν επίσης τις μαρτυρίες των κληρονόμων και των τυχόν άλλων ενδιαφερομένων μερών.

Μετά την ακρόαση, το δικαστήριο θα προβεί στην έκδοση αποφάσεως. Η απόφαση θα καθορίσει το ποσοστό και το ποσό της νόμιμης μοίρας που δικαιούστε σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την απόφαση του δικαστηρίου, η νομοθεσία σας παρέχει τη δυνατότητα να υποβάλλετε έφεση. Η έφεση είναι το ένδικο μέσο που θα επιτρέψει σε ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Επιπλέον tips για την διεκδίκηση νόμιμης μοίρας:

  • Μην καθυστερήσετε να υποβάλετε αγωγή. Αν και η νόμιμη μοίρα δεν υπόκειται σε παραγραφή, τυχόν εκποίηση των αποκτημάτων του κληρονομούμενου από τους κληρονόμους θα δυσκολεύσει τη διεκδίκηση της νόμιμης μοίρας σας καθώς θα αυξηθούν οι δικαστηριακές ενέργειες που θα χρειαστούν.
  • Προσλάβετε έναν δικηγόρο. Ένας έμπειρος δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας και να προετοιμάσετε σωστά για τη δικαστηριακή διαδικασία που θα ακολουθήσει.
  • Συλλέξτε αποδεικτικό υλικό. Θα χρειαστείτε έγγραφα στοιχεία για να υποστηρίξετε τη κληρονομική σας αξίωσή στη νόμιμη μοίρα σας. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν αντίγραφα της διαθήκης, πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου, οικονομικά έγγραφα και μαρτυρίες από μάρτυρες.
  • Να είστε προετοιμασμένοι για μια μακρά διαδικασία. Η διεκδίκηση νόμιμης μοίρας μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια.
Διαβάστε  Αποποίηση της κληρονομιάς από ανήλικό πρόσωπο

Εάν πιστεύετε ότι έχετε νόμιμη αξίωση για μοίρα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο το συντομότερο δυνατό.

Βήματα για την διεκδίκηση νόμιμης μοίρας

Τα βήματα για την διεκδίκηση νόμιμης μοίρας είναι τα εξής:

  1. Επιβεβαιώστε τη νομική σας αξίωση.Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε εάν έχετε νόμιμη αξίωση για νόμιμη μοίρα που αντιστοιχεί στο μισό της εξ’ αδιαθέτου διαδοχής. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως ενδεικτικά είναι: η σχέση σας με τον αποβιώσαντα, τα περιουσιακά αποκτήματα που είχε ο κληρονομούμενος και πόσα θα έπρεπε να είχατε λάβει σύμφωνα με το κληρονομικό δίκαιο.

Για να αποκτήσει κάποιος το νόμιμο μερίδιο που του αναλογεί από την κληρονομική περιουσία ενός αποβιώσαντα, θα πρέπει να ακολουθηθεί η δικαστηριακή οδός καθώς δικαιούται εκ του νόμου να λάβει το ποσοστό που αντιστοιχεί στο μισό της εξ’ αδιαθέτου διαδοχής. Μετά από τη δικαστική απόφαση επέρχεται η επιδίκαση του ποσοστού από τα κληρονομιαία κινητά και ακίνητα που αντιστοιχεί στο μισό της εξ’ αδιαθέτου διαδοχής που θα λάμβανε ο κληρονόμος. Οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί αγωγή για αυτήν τη νόμιμη μοίρα είναι:

α) Πρέπει να υπάρχουν νόμιμοι κληρονόμοι με στενή συγγενική εγγύτητα με τον θανόντα. β) το ποσοστό της νόμιμης μοίρας που αναλογεί στον ενάγοντα θα πρέπει να έχει παραβιαστεί. γ) να μην είναι δυνατή η κάλυψη του νόμιμου μεριδίου από την πραγματική κληρονομική μερίδα. δ)  να υπάρχει άστοργη δωρεά που προσβάλλει το μερίδιο του νόμιμου μεριδούχου, και αυτή η δωρεά θα πρέπει να έγινε πριν από το θάνατο του δωρητή, χωρίς να υπάρχουν ειδικοί λόγοι για την δωρεά ή ιδιαίτερο ηθικό καθήκον που να την δικαιολογεί.

Διαβάστε  Αποποίηση κληρονομιάς πρέπει να κάνουν τα δισέγγονα;

Σημαντικά σημεία:

  • Οι νόμιμοι μεριδούχοι είναι τα παιδιά, οι γονείς, ο σύζυγος και τα αδέλφια του αποβιώσαντος.
  • Το ποσοστό της νόμιμης μοίρας αντιστοιχεί στο ½ της εξ’ αδιαθέτου διαδοχής στο μισό δηλαδή της μερίδας που θα λάμβανε επί εξ’ αδιαθέτου διαδοχής.
  • Ο αποβιώσας μπορεί να αποκλείσει ορισμένους μεριδούχους από τη νόμιμη μοίρα, αλλά μόνο για ορισμένους λόγους, που προβλέπονται περιοριστικά στο νόμο
  1. Προετοιμάστε την αγωγή σας για νόμιμη μοίρα.Εάν έχετε νόμιμη αξίωση, το επόμενο βήμα είναι να υποβάλετε αγωγή για νόμιμη μοίρα στο δικαστήριο. Αυτό μπορεί να γίνει με την κατάθεση μιας αγωγής για νόμιμη μοίρα και την επίδοση αυτής στον αντίδικο. Η αγωγή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη σχέση σας με τον αποβιώσαντα, τις περιουσίες που ανήκουν στον αποβιώσαντα και το ποσό της νόμιμης μοίρας που δικαιούστε σύμφωνα με τη νομοθεσία του κληρονομικού δικαίου.
  • Η αγωγή για νόμιμη μοίρα πρέπει να κατατεθεί όπως ακριβώς ορίζει η Πολιτική Δικονομία.
  • Η αγωγή πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη σχέση σας με τον αποβιώσαντα, τις περιουσίες που ανήκουν στον αποβιώσαντα και το ποσό της νόμιμης μοίρας που δικαιούστε σύμφωνα με το κληρονομικό δίκαιο.
  1. Πάρτε μέρος στη συζήτηση της αγωγής.Μόλις υποβάλετε την αγωγή σας, το δικαστήριο θα προγραμματίσει την ημέρα της συζήτησης της αγωγής. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα έχετε τη δυνατότητα να παρουσιάσετε τα στοιχεία σας και να υποστηρίξετε την αξίωσή σας. Το δικαστήριο θα ακούσει επίσης τις μαρτυρίες των κληρονόμων και των τυχόν άλλων ενδιαφερομένων μερών.
  • Η συζήτηση είναι η δυνατότητα σας να παρουσιάσετε την υπόθεσή σας στο δικαστήριο.
  • Πρέπει να προετοιμαστείτε καλά για την ακρόαση και να παρουσιάσετε τα στοιχεία σας με συνοπτικό και πειστικό τρόπο.
  • Εν αναμονή της απόφασης.Μετά την ακρόαση, το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση. Η απόφαση θα καθορίσει τι ακριβώς σας αναλογεί ως νόμιμη μοίρα από τη κληρονομιά του θανόντος Η απόφαση του δικαστηρίου είναι δεσμευτική.
  • Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την απόφαση, μπορείτε να υποβάλετε έφεση.
Διαβάστε  Αγωγή περί κλήρου — Τα δικαιώματα του κληρονόμου

Συμβουλές

  • Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο για να διεκδικήσετε τη νόμιμη μοίρας σας από τη περιουσία του κληρονομούμενου Ένας δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας και να διεκδικήσετε τα δικαιώματα σας στη κληρονομιά.
  • Μην καθυστερήσετε να υποβάλετε αγωγή για νόμιμη μοίρα. Προθεσμία για την υποβολή αγωγής για νόμιμη μοίρα δεν υπάρχει, ωστόσο θα είναι σφάλμα να αφήσετε τον χρόνο να παρέλθει ανεκμετάλλευτος
  • Συλλέξτε στοιχεία και ιδιαίτερα έγγραφα για να υποστηρίξετε την αξίωσή σας. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν αντίγραφα της διαθήκης, πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου, οικονομικά έγγραφα και μαρτυρίες από μάρτυρες.
  • Να είστε προετοιμασμένοι για μια μακρά διαδικασία. Η διεκδίκηση της νόμιμης μοίρας μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Για να προσδιοριστεί η νόμιμη μερίδα που χρειάζεται να ανατραπεί σε μια δωρεά, πρέπει να γνωρίζουμε την συνολική αξία της περιουσίας που παραχωρήθηκε, κατά την ώρα του θανάτου του δικαιούχου, καθώς και την αξία των ακινήτων που δόθηκαν σε τρίτους συγγενείς ή μη χωρίς αντάλλαγμα, όπως και την αξία των περιουσιακών στοιχείων που παραχωρήθηκαν σε τρίτους συγγενείς ή μη κατά την τελευταία δεκαετία πριν από τον θάνατό του κληρονομούμενου. Αυτή η αξία προστίθεται μαθηματικά στην υφιστάμενη περιουσία, προκειμένου να υπολογιστεί το ποσοστό της νόμιμης μερίδας για κάθε δικαιούχο και να καθοριστεί εάν απαιτείται ανατροπή της δωρεάς για το μέρος που λείπει. Χωρίς αυτήν τη διαδικασία, δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί επακριβώς το ½ της εξ’ αδιαθέτου διαδοχής.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news