Google news
Ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας

Ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας

Με το νομοσχέδιο “Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις”, το άρθρο 65 εισάγει το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας.

Ο σκοπός αυτών των διατάξεων είναι η ενοποίηση των βασικών πιστοποιητικών που αποδεικνύουν την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξη νόμιμης σχέσης που σχετίζεται με το δικαίωμα κληρονομίας. Αυτά περιλαμβάνουν τα εξής: α) πιστοποιητικό αποποίησης ή μη κληρονομίας, β) πιστοποιητικό δημοσίευσης ή μη διαθήκης, γ) πιστοποιητικό προσβολής-αμφισβήτησης ή μη κληρονομικού δικαιώματος και δ) πιστοποιητικό αναγγελίας κληρονομικού δικαιώματος.

Αυτά τα πιστοποιητικά εξυπηρετούν έναν κοινό λειτουργικό σκοπό, που είναι η αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης μετά την κληρονομική μετάβαση στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή στον συμβολαιογράφο, ώστε να ληφθούν οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες κάθε φορά, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η διαδικασία για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς και άλλους, εξοικονομώντας χρόνο και αποφεύγοντας την ταλαιπωρία που προκαλείται από την απόκτηση διαφορετικών πιστοποιητικών που επιβεβαιώνουν νόμιμες σχέσεις που πηγάζουν από το ίδιο γεγονός κληρονομίας.

Προτείνονται οι εξής διατάξεις:

Άρθρο 65 Ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας

  1. Θεσπίζεται ένα ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας που συγκεντρώνει τα ακόλουθα πιστοποιητικά: α) πιστοποιητικό αποποίησης ή μη κληρονομίας από το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο, β) πιστοποιητικό δημοσίευσης ή μη διαθήκης από το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο, γ) πιστοποιητικό προσβολής-αμφισβήτησης ή μη κληρονομικού δικαιώματος από το Πρωτοδικείο και δ) πιστοποιητικό αναγγελίας ή μη κληρονομικού δικαιώματος από το Ειρηνοδικείο. Το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας ισχύει για έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του.
  2. Η αίτηση για την έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας είναι κοινή για όλα τα δικαστήρια της χώρας. Αν τα δικαστήρια έχουν ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.-Π.Π.), η αίτηση και η παραλαβή του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας γίνονται ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.), στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr. Αν τα δικαστήρια δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.-Π.Π., η αίτηση και η παραλαβή του πιστοποιητικού γίνονται με φυσική παρουσία στη γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου. Επιπλέον, η υποβολή αίτησης για την έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας και η παραλαβή του μπορούν να γίνουν και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).
Loading...
Διαβάστε  Αγωγή ακύρωσης δημοσιευθείσας ιδιόγραφης διαθήκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news