Google news
Έξωση σε δωρεάν παραχώρηση

Έξωση σε δωρεάν παραχώρηση

Αναλυτικός οδηγός και νόμοι για την έξωση σε δωρεάν παραχώρηση

Τι είναι η δωρεάν παραχώρηση;

Η δωρεάν παραχώρηση είναι μια σύμβαση με την οποία ο χρήστης παραχωρεί στο χρησάμενο, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, χωρίς αντάλλαγμα, ένα πράγμα. Ο χρησάμενος έχει την υποχρέωση να αποδώσει το πράγμα μετά τη λήξη της σύμβασης.

Πότε μπορεί να γίνει έξωση σε δωρεάν παραχώρηση;

Η έξωση σε δωρεάν παραχώρηση μπορεί να γίνει στις εξής περιπτώσεις:

Αν ο χρήστης παραβιάζει τους όρους της σύμβασης. Για παράδειγμα, αν ο χρήστης χρησιμοποιεί το ακίνητο για σκοπό διαφορετικό από αυτόν για τον οποίο του παραχωρήθηκε ή αν προκαλεί φθορές στο ακίνητο.
Αν η σύμβαση χρησιδανείου έχει λήξει.
Αν ο χρήστης έχει πεθάνει.
Πώς γίνεται η έξωση σε δωρεάν παραχώρηση;

Η έξωση σε δωρεάν παραχώρηση μπορεί να γίνει, είτε με την επίδοση εξωδίκου, είτε με δικαστική απόφαση.

Εξώδικη έξωση:

Η εξώδικη έξωση, γίνεται με την επίδοση εξωδίκου προς τον χρήστη, με το οποίο ο χρήστης καλείται να εκκενώσει το ακίνητο, εντός προθεσμίας 30 ημερών. Αν ο χρήστης δεν εκκενώσει το ακίνητο εντός της προθεσμίας αυτής, ο δωρητής μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να ζητήσει την έκδοση διαταγής απόδοσης του ακινήτου.

Διαβάστε  Μεταχρονολογημένη Επιταγή

Δικαστική έξωση:

Η δικαστική έξωση γίνεται με την κατάθεση αίτησης στο αρμόδιο δικαστήριο. Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

Τον ισχυρισμό ότι η δωρεάν παραχώρηση έχει λήξει ή ότι ο χρήστης παραβιάζει τους όρους της σύμβασης.
Τη σχετική εξώδικη όχληση, αν έχει γίνει.
Το αίτημα για έκδοση διαταγής απόδοσης του ακινήτου.
Το δικαστήριο, αφού εξετάσει την αίτηση, μπορεί να εκδώσει διαταγή απόδοσης του ακινήτου. Η διαταγή αυτή εκτελείται από τον δικαστικό επιμελητή, ο οποίος υποχρεώνει τον χρήστη να εκκενώσει το ακίνητο.

Νόμοι που διέπουν την έξωση σε δωρεάν παραχώρηση:

Η έξωση σε δωρεάν παραχώρηση διέπεται από τους εξής νόμους:

Αστικός Κώδικας, άρθρο 685: Ο δωρητής μπορεί να απαιτήσει από το δωρεοδόχο την απόδοση του πράγματος, αν ο δωρεοδόχος παραβιάζει τους όρους της δωρεάς.
Αστικός Κώδικας, άρθρο 702: Η μίσθωση ακινήτου για ορισμένο χρόνο, λήγει με την πάροδο του χρόνου που συμφωνήθηκε.
Αστικός Κώδικας, άρθρο 703: Η μίσθωση ακινήτου για αόριστο χρόνο λύεται με καταγγελία από έναν από τους συμβαλλόμενους, με προθεσμία τουλάχιστον δύο μηνών.
Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, άρθρο 686: Το δικαστήριο μπορεί να εκδώσει διαταγή απόδοσης ακινήτου, αν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Συμβουλές για την έξωση σε δωρεάν παραχώρηση:

Αν ο δωρητής επιθυμεί να προχωρήσει σε έξωση σε δωρεάν παραχώρηση, θα πρέπει να συμβουλευτεί δικηγόρο, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τις νόμιμες προϋποθέσεις και τη διαδικασία της έξωσης.

Ο δικηγόρος θα μπορεί να βοηθήσει τον δωρητή να συντάξει το εξώδικο ή την αίτηση προς το δικαστήριο, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της έξωσης.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news