Google news
Παραίτηση από το δικόγραφο της αίτησης του Ν. 38692010

Παραίτηση από το δικόγραφο της αίτησης του Ν. 3869/2010

Η παραίτηση από το δικόγραφο της αίτησης του Ν. 3869/2010 αποτελεί ουσιαστική ενέργεια, η οποία έχει ως συνέπεια την εκούσια παύση της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών του υπερχρεωμένου οφειλέτη.

Η παραίτηση μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον υπερχρεωμένο οφειλέτη ή από τον πληρεξούσιό του, με δήλωση που κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου, μέχρι την έναρξη της συζήτησης της αίτησης. Η δήλωση αυτή πρέπει να είναι ειδική και να αναφέρεται στην αίτηση από την οποία παραιτείται ο οφειλέτης.

Η παραίτηση από το δικόγραφο της αίτησης του Ν. 3869/2010 έχει τις εξής συνέπειες:

Τερματίζεται η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών του υπερχρεωμένου οφειλέτη.
Ο οφειλέτης χάνει την προστασία που του παρέχει ο νόμος, όπως η απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών, η απαλλαγή από τα αδικαιολόγητα βάρη και η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών του σε δόσεις.
Οι πιστωτές του οφειλέτη μπορούν να συνεχίσουν τις δικαστικές ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παραίτηση από το δικόγραφο της αίτησης του Ν. 3869/2010 δεν μπορεί να ανακληθεί.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί να επανακαταθέσει την αίτηση, θα πρέπει να ακολουθήσει εκ νέου τη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 741 ΚΠολΔ, τα άρθρα 1 έως και 590 εφαρμόζονται και κατά τη διαδικασία των άρθρων 743 έως και 781. Αυτό σημαίνει ότι οι γενικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που αφορούν την έναρξη, τη διεξαγωγή και την κατάληξη της δίκης, εφαρμόζονται και στη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.

Διαβάστε  Νομω αβάσιμη αγωγή - Τι σημαίνει

sideris

Πιο συγκεκριμένα, οι διατάξεις αυτές αφορούν τα εξής:

Την αρμοδιότητα του δικαστηρίου
Τη κατάθεση της αίτησης
Τη κλήτευση των διαδίκων
Τη προδικασία
Τη κύρια διαδικασία
Την απόφαση

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες διατάξεις του ΚΠολΔ που δεν εφαρμόζονται στη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, επειδή είναι αντίθετες προς τις ειδικές διατάξεις του Ν. 3869/2010. Για παράδειγμα, δεν εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 226 ΚΠολΔ, που προβλέπει ότι η συζήτηση της υπόθεσης αναβάλλεται αυτεπαγγέλτως, αν ο διάδικος που δεν έχει παρασταθεί δεν έχει καταθέσει προτάσεις. Στην περίπτωση της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, η συζήτηση της υπόθεσης προχωρά και χωρίς την παρουσία του υπερχρεωμένου οφειλέτη, αν αυτός έχει παραιτηθεί από το δικόγραφο της αίτησης.

Επίσης, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΠολΔ που αφορούν την αναγκαστική εκτέλεση, επειδή η εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών αποτελεί διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών.

Συμπερασματικά, η διάταξη του άρθρου 741 ΚΠολΔ αποτελεί γενική αρχή, σύμφωνα με την οποία οι γενικές διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εφαρμόζονται και στη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διατάξεις του ΚΠολΔ που δεν εφαρμόζονται στη συγκεκριμένη διαδικασία, επειδή είναι αντίθετες προς τις ειδικές διατάξεις του Ν. 3869/2010.

Η παραίτηση από το δικόγραφο της αίτησης του Ν. 3869/2010 είναι μια ουσιαστική ενέργεια, η οποία πρέπει να γίνει μέχρι την έναρξη της συζήτησης της αίτησης. Η παραίτηση δεν προϋποθέτει ότι έχει επιδοθεί το εισαγωγικό της δίκης δικόγραφο σε κάποιους εκ των πιστωτών, ούτε προϋποθέτει ότι το δικόγραφο της αίτησης ήταν πλήρες και παραδεκτό προς συζήτηση. Επίσης, δεν χρειάζεται η επίδοση κάποιου δικογράφου παραίτησης προς τους πιστωτές, για να ισχυροποιηθεί η παραίτηση.

Διαβάστε  Καλύτεροι δικηγόροι Οικογενειακού Δικαίου Θεσσαλονίκη

Η παραίτηση από το δικόγραφο έχει ως συνέπεια την εκούσια παύση της διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών του υπερχρεωμένου οφειλέτη. Ο οφειλέτης χάνει την προστασία που του παρέχει ο νόμος, όπως η απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών, η απαλλαγή από τα αδικαιολόγητα βάρη και η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών του σε δόσεις. Οι πιστωτές του οφειλέτη μπορούν να συνεχίσουν τις δικαστικές ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών τους.

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί να επανακαταθέσει την αίτηση, θα πρέπει να ακολουθήσει εκ νέου τη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο. Ωστόσο, λόγω της παραίτησης δεν έχει ασκήσει το δικονομικό δικαίωμα της άπαξ υπαγωγής στο Ν. 3869/2010. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επανακαταθέσει την αίτηση χωρίς κάποιον χρονικό ή τυχόν άλλο περιορισμό.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news