Google news
Παραβίαση δικαστικής απόφασης κατ Έγκληση

Παραβίαση δικαστικής απόφασης κατ Έγκληση

Σύμφωνα με το άρθρο 169Α του Ποινικού Κώδικα, η παράβαση δικαστικής απόφασης είναι έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. Το αδίκημα αυτό είναι κατ’ έγκληση διωκόμενο, δηλαδή η δίωξη του δράστη πραγματοποιείται, μόνο εφόσον υποβληθεί έγκληση από τον παθόντα ή τον νόμιμο αντιπρόσωπό του.

Για να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της παράβασης δικαστικής απόφασης, απαιτείται να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση ή εισαγγελική διάταξη που αφορά τη ρύθμιση της νομής ή της κατοχής, την άσκηση της γονικής μέριμνας, την επικοινωνία με το τέκνο, τη ρύθμιση της χρήσης της οικογενειακής στέγης και της κατανομής των κινητών μεταξύ συζύγων ή την απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων.
Ο δράστης να μην έχει συμμορφωθεί με την απόφαση ή τη διάταξη αυτή.

Ενδεικτικά παραδείγματα παραβάσεων δικαστικών αποφάσεων είναι:

Η κατάληψη ακινήτου από τον πρώην σύζυγο, παρά τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου για την απομάκρυνσή του.
Η άρνηση του γονέα να παραδώσει το τέκνο του στον άλλο γονέα, παρά τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου για την επικοινωνία του τέκνου με τον άλλο γονέα.
Η προσέγγιση του παθόντα από τον δράστη, παρά την απαγόρευση που έχει επιβληθεί από το δικαστήριο.

Σε περίπτωση που ο δράστης παραβιάσει δικαστική απόφαση, ο παθών ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του μπορεί να υποβάλει έγκληση στην αρμόδια αστυνομική ή εισαγγελική αρχή. Η έγκληση πρέπει να αναφέρει τα πραγματικά περιστατικά της παράβασης, καθώς και το δικαστήριο ή την εισαγγελική αρχή που εξέδωσε την απόφαση ή τη διάταξη που παραβιάστηκε.

Διαβάστε  Εξώδικο για χρέη

Η δίωξη του δράστη ξεκινά με την υποβολή της έγκλησης. Η αρμόδια αστυνομική αρχή διενεργεί προκαταρκτική εξέταση και, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος, παραπέμπει την υπόθεση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών μπορεί να παραπέμψει την υπόθεση στο ακροατήριο για να δικαστεί ο δράστης ή να διατάξει την ποινική του δίωξη με κλητήριο θέσπισμα.

Στο ακροατήριο, ο παθών ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του καλείται να καταθέσει ως μάρτυρας και να υποστηρίξει την υπόθεσή του. Ο δράστης έχει το δικαίωμα να απολογηθεί και να υποστηρίξει την αθωότητά του.

Η απόφαση του δικαστηρίου μπορεί να είναι αθωωτική ή καταδικαστική. Σε περίπτωση καταδίκης, ο δράστης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news