Η διαθήκη ανοίγει μετά το θάνατο του διαθέτη, δηλαδή του προσώπου που την συνέταξε. Αυτό σημαίνει ότι η διαθήκη δεν έχει καμία νομική ισχύ πριν από το θάνατο του διαθέτη.
Ποιος ανοίγει τη διαθήκη;
Τη διαθήκη μπορεί να ανοίξει ο ίδιος ο διαθέτης, εάν είναι εν ζωή, ή κάποιο άλλο πρόσωπο, μετά το θάνατό του.
Στην περίπτωση που η διαθήκη είναι ιδιόγραφη, ο ίδιος ο διαθέτης μπορεί να την ανοίξει και να την δημοσιεύσει, δηλαδή να την γνωστοποιήσει στους κληρονόμους. Ωστόσο, στην πράξη, αυτό συμβαίνει σπάνια. Συνήθως, η ιδιόγραφη διαθήκη δημοσιεύεται από κάποιον συγγενή ή φίλο του διαθέτη, ο οποίος έχει την διαθήκη στην κατοχή του και φυσικά από τον συμβολαιογράφο σε περιπτωση που ο διαθέτης εχει δώσει τέτοια εντολή.
Στην περίπτωση που η διαθήκη είναι δημόσια ή μυστική, η δημοσίευσή της γίνεται από τον συμβολαιογράφο που την συνέταξε. Ο συμβολαιογράφος είναι υποχρεωμένος να ενημερωθεί για το θάνατο του κληρονομούμενου και να δημοσιεύσει τη διαθήκη εντός 10 ημερών από την ενημέρωση αυτή.
Πώς ανοίγει η διαθήκη;
Η δημοσίευση της διαθήκης γίνεται με την κατάθεση του πρωτότυπου της διαθήκης στο Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας του θανόντος. Η κατάθεση γίνεται με αίτηση του προσώπου που δημοσιεύει τη διαθήκη.
Η αίτηση δημοσιεύσεως της διαθήκης πρέπει να αναφέρει τα εξής:
Το όνομα και την κατοικία του διαθέτη.
Το είδος της διαθήκης.
Τον τόπο και την ημερομηνία σύνταξης της διαθήκης.
Τον τόπο κατάθεσης της διαθήκης.
Το Ειρηνοδικείο, αφού ελέγξει την αίτηση και το πρωτότυπο της διαθήκης, εκδίδει διάταγμα δημοσιεύσεως της διαθήκης. Το διάταγμα δημοσιεύεται στο Δελτίο Εφημερίδων και Νόμων.
Ποιοι ενημερώνονται για την δημοσίευση της διαθήκης;
Η δημοσίευση της διαθήκης στο Δελτίο Εφημερίδων και Νόμων αποτελεί πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους κληρονόμους και τους κληροδόχους, να προσέλθουν στο Ειρηνοδικείο για να λάβουν γνώση της διαθήκης.
Επιπλέον, ο κληρονόμος ή ο κληροδόχος που δημοσιεύει τη διαθήκη έχει την υποχρέωση να ενημερώσει τους υπόλοιπους κληρονόμους και κληροδόχους για την δημοσίευσή της.
Πότε θεωρείται ότι έχει ανοίξει η διαθήκη;
Η διαθήκη θεωρείται ότι έχει ανοίξει από την ημέρα της δημοσιεύσεώς της.
Από την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης, αρχίζει η προθεσμία εντός της οποίας οι κληρονόμοι και οι κληροδόχοι μπορούν να προβούν σε αποδοχή ή αποποίηση της κληρονομιάς.
Συμπέρασμα
Η διαθήκη ανοίγει μετά το θάνατο του διαθέτη. Η δημοσίευση της διαθήκης γίνεται με την κατάθεση του πρωτότυπου της διαθήκης στο Ειρηνοδικείο του τόπου κατοικίας του θανόντος. Η δημοσίευση της διαθήκης αποτελεί πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους να λάβουν γνώση της διαθήκης. Από την ημερομηνία δημοσίευσης της διαθήκης, αρχίζει η προθεσμία εντός της οποίας οι κληρονόμοι και οι κληροδόχοι μπορούν να προβούν σε αποδοχή ή αποποίηση της κληρονομιάς.