Η διαδικασία της αγοραπωλησίας ακινήτου αποτελεί μια σοβαρή νομική διαδικασία που απαιτεί προσοχή και προσήλωση στη λεπτομέρεια.
Το διαδικαστικό αυτό έργο περιλαμβάνει πολλά στάδια, καθένα από τα οποία απαιτεί εξειδικευμένη προσέγγιση και προσοχή. Η παρουσία ενός δικηγόρου κατά την υπογραφή του αγοραπωλησίας συμβολαίου είναι απαραίτητη για την πρόληψη τυχόν νομικών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στη συνέχεια.
Ο δικηγόρος που αναλαμβάνει το νομικό μέρος της αγοραπωλησίας ακινήτου πρέπει να πραγματοποιήσει λεπτομερή έλεγχο των τίτλων του ακινήτου. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο της ιστορίας του ακινήτου πριν και κατά την υπογραφή του συμβολαίου, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν ενστάσεις όπως υποθήκες, καταχωρήσεις δικαιωμάτων ή δικαστικές αποφάσεις που επηρεάζουν το ακίνητο. Αυτός ο έλεγχος πρέπει να πραγματοποιηθεί στα δικηγορικά βιβλία του υποθυκοφυλακείου και να καλυφθεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 20 ετών προς τα πίσω. Επίσης, είναι σημαντικό να εξεταστούν όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα που αφορούν το ακίνητο, όπως το κτηματολογικό φύλλο, το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος και η οικοδομική άδεια.
Ένα ακόμη στάδιο είναι η καταβολή προκαταβολής από τον αγοραστή στον πωλητή για να δεσμεύσει το ακίνητο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό είτε με συμβολαιογραφικό προσύμφωνο. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τον πωλητή πρέπει να συλλεχθούν και να παραδοθούν στον συμβολαιογράφο, περιλαμβάνοντας πληροφορίες όπως ο τίτλος κτήσης του πωλητή, τα προσωπικά του στοιχεία, τη φορολογική του κατάσταση και άλλα σχετικά έγγραφα. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε εκκρεμότητες ή ζητήματα με το ακίνητο που πρόκειται να αγοράσετε.
Συνολικά, η αγοραπωλησία ακινήτου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί προσοχή στη νομική πλευρά των πραγμάτων και τη συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως δικηγόρους και συμβολαιογράφους, για να διασφαλιστεί ότι η αγορά πραγματοποιείται με τον πιο ασφαλή και νομικό τρόπο.
Η πληρωμή του φόρου στην κατάλληλη Διοικητική Οικονομική Υπηρεσία αποτελεί το τέταρτο στάδιο στη διαδικασία αγοράς ακινήτου. Συγκεκριμένα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ο αγοραστής πρέπει να καταβάλει προκαταβολικά τους φόρους που αντιστοιχούν στην αντικειμενική αξία του ακινήτου που πρόκειται να αγοράσει. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ορισμένη αντικειμενική αξία για το ακίνητο, ο συμβολαιογράφος προβαίνει στον καθορισμό της. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης σε περίπτωση αγοράς πρώτης κύριας κατοικίας, βάσει ορισμένων νομικών προϋποθέσεων.
Το πέμπτο στάδιο αφορά την επίσημη υπογραφή του συμβολαίου στο γραφείο του συμβολαιογράφου, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών, δηλαδή του συμβολαιογράφου, του πωλητή, του αγοραστή και των δικηγόρων τους. Η παρουσία των δικηγόρων κατά την υπογραφή του συμβολαίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για να εξασφαλιστεί ότι οι συμφωνίες και η βούληση των μερών αποτυπώνονται ακριβώς στο συμβόλαιο. Στη συνέχεια, το συμβόλαιο αναγνωρίζεται από τον συμβολαιογράφο, και αν και τα δύο μέρη δηλώσουν ότι το κατανοούν πλήρως και συμφωνούν με τα περιεχόμενά του, τότε προχωράει στην υπογραφή του από και τα δύο μέρη.
Το έκτο και τελευταίο στάδιο είναι η μεταγραφή του συμβολαίου που υπογράφηκε στο αντίστοιχο υποθυκοφυλακείο ή κτηματολόγιο όπου καταχωρείται το ακίνητο. Η μεταβίβαση της κυριότητας ενός ακινήτου είναι μια εμπράγματη και εκποιητική διαδικασία που ρυθμίζεται από το δημόσιο για να διασφαλίσει τη νομιμότητα της συναλλαγής. Ο νομοθέτης επιβάλλει αυτήν τη διαδικασία λόγω της υψηλής αξίας των ακινήτων και για την προστασία των συμβαλλόμενων μερών. Με αυτόν τον τρόπο, η συναλλαγή και η νέα κυριότητα του ακινήτου επίσημα κατοχυρώνονται στο όνομα του αγοραστή.
Συνοψίζοντας, η επικύρωση των τίτλων αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στάδια στη διαδικασία αγοράς ακινήτου. Η διαδικασία αγοράς ακινήτου αποτελείται από έξι στάδια, και η παρουσία δικηγόρων για τα συμβόλαια είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουν ότι όλες οι νομικές λεπτομέρειες είναι σωστές και ότι η συναλλαγή είναι νόμιμη.