Google news
Αναγνώριση τέκνου πριν τη γέννηση

Αναγνώριση τέκνου πριν τη γέννηση

Νόμος

Η αναγνώριση τέκνου που γεννιέται εκτός γάμου μπορεί να γίνει είτε εκούσια, είτε δικαστικά.

Η εκούσια αναγνώριση είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αναγνώρισης και μπορεί να γίνει από τον πατέρα του τέκνου είτε με συμβολαιογραφική πράξη, είτε με διαθήκη.

Η αναγνώριση τέκνου πριν τη γέννηση του είναι επιτρεπτή και μάλιστα επιβεβλημένη προς εξασφάλιση των συμφερόντων του τέκνου και της μητέρας του. Σύμφωνα με το άρθρο 1475 του Αστικού Κώδικα, η αναγνώριση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, χωρίς περιορισμό και άρα και πριν την γέννηση του τέκνου και συγκεκριμένα από τον χρόνο της κυήσεως.

Διαδικασία

Η διαδικασία αναγνώρισης τέκνου πριν τη γέννηση είναι η ίδια με τη διαδικασία αναγνώρισης τέκνου μετά τη γέννηση. Συγκεκριμένα, ο πατέρας του τέκνου πρέπει να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο τα εξής δικαιολογητικά:

Αίτηση αναγνώρισης τέκνου.
Υπεύθυνη δήλωση της μητέρας του τέκνου ότι συναινεί στην αναγνώριση.
Βεβαίωση γέννησης της μητέρας του τέκνου.

Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης, η οποία υπογράφεται από τον πατέρα και τη μητέρα του τέκνου. Η συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης αποτελεί δημόσιο έγγραφο και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ.

Αποτελέσματα

Η αναγνώριση τέκνου πριν τη γέννηση του, έχει τα ίδια αποτελέσματα με την αναγνώριση τέκνου μετά τη γέννηση. Συγκεκριμένα, το τέκνο αποκτά από τη γέννησή του, τον πατέρα που το αναγνώρισε και έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του τέκνου που γεννιέται σε γάμο.

Σημαντικά σημεία

Η αναγνώριση τέκνου πριν τη γέννηση του είναι μια σημαντική διαδικασία που έχει θετικές επιπτώσεις για το τέκνο, τη μητέρα του και τον πατέρα του.
Η διαδικασία αναγνώρισης είναι απλή και μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε συμβολαιογράφο.
Η αναγνώριση τέκνου πριν τη γέννηση του πρέπει να γίνει πριν τη γέννηση του τέκνου, ώστε να αποκτήσει το τέκνο τα δικαιώματά του από τη γέννησή του.

Διαβάστε  Γονική αποξένωση - Πως αντιμετωπίζεται

Η αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου, είναι η διαδικασία με την οποία ο πατέρας ενός τέκνου που δεν έχει γεννηθεί ακόμη, δηλώνει ότι αναγνωρίζει το τέκνο ως δικό του. Η αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου μπορεί να γίνει είτε εκούσια, είτε δικαστικά.

Εκούσια αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου

Η εκούσια αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αναγνώρισης. Μπορεί να γίνει με συμβολαιογραφική πράξη ή με διαθήκη.

Για να γίνει εκούσια αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Ο πατέρας του τέκνου πρέπει να είναι βιολογικός πατέρας του τέκνου.
Η μητέρα του τέκνου πρέπει να συναινεί στην αναγνώριση.

Η συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης πατρότητας κυοφορούμενου συντάσσεται από συμβολαιογράφο και υπογράφεται από τον πατέρα και τη μητέρα του τέκνου. Η συμβολαιογραφική πράξη αποτελεί δημόσιο έγγραφο και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ.

Η διαθήκη που περιέχει αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου, πρέπει να γίνει με συμβολαιογραφική πράξη και να υπογράφεται από τον πατέρα και δύο μάρτυρες.

Δικαστική αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου

Η δικαστική αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου μπορεί να γίνει, μόνο εάν δεν είναι δυνατή η εκούσια αναγνώριση. Για παράδειγμα, η δικαστική αναγνώριση μπορεί να γίνει εάν ο πατέρας του τέκνου έχει πεθάνει ή εάν η μητέρα του τέκνου έχει αρνηθεί να συναινέσει στην εκούσια αναγνώριση.

Για να γίνει δικαστική αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου, πρέπει να ασκηθεί αγωγή στο δικαστήριο. Στην αγωγή πρέπει να αναφέρονται τα στοιχεία του τέκνου, η αιτία της αγωγής και τα αποδεικτικά στοιχεία που συνοδεύουν την αγωγή.

Το δικαστήριο, αφού εξετάσει τα στοιχεία της υπόθεσης, αποφασίζει εάν θα αναγνωρίσει τον πατέρα ως πατέρα του τέκνου.

Αποτελέσματα της αναγνώρισης πατρότητας κυοφορούμενου

Διαβάστε  Ποσο κοστίζει μια έφεση

Η αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου, έχει τα ίδια αποτελέσματα με την αναγνώριση πατρότητας μετά τη γέννηση. Συγκεκριμένα, το τέκνο αποκτά από τη γέννησή του τον πατέρα που το αναγνώρισε και έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του τέκνου που γεννιέται σε γάμο.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που αποκτά το τέκνο από την αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου περιλαμβάνουν:

Το δικαίωμα να φέρει το επώνυμο του πατέρα του.
Το δικαίωμα να κληρονομήσει τον πατέρα του.
Το δικαίωμα να επιμελείται το πρόσωπο και την περιουσία του πατέρα του.
Το δικαίωμα να λαμβάνει διατροφή από τον πατέρα του.

Η αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου είναι μια σημαντική διαδικασία που έχει θετικές επιπτώσεις για το τέκνο, τη μητέρα του και τον πατέρα του. Η αναγνώριση πατρότητας κυοφορούμενου παρέχει στο τέκνο τη νομική αναγνώριση του πατέρα του και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news