Google news
Αναβολή Δίκης - Άρθρο 349 - Τι ισχύει

Αναβολή Δίκης – Άρθρο 349 – Τι ισχύει

Αναβολή δίκης

Η αναβολή δίκης είναι η περίπτωση που η συζήτηση μιας δίκης ματαιώνεται και μετατίθεται σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η αναβολή μπορεί να ζητηθεί από οποιονδήποτε διάδικο ή και από το δικαστήριο αυτεπαγγέλτως.

Προϋποθέσεις αναβολής

Οι προϋποθέσεις για την αναβολή δίκης καθορίζονται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠΔ). Σύμφωνα με το άρθρο 242 ΚΠΔ, η αναβολή επιτρέπεται μόνο αν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Υπάρχει σοβαρός λόγος. Ο σοβαρός λόγος μπορεί να είναι οποιοδήποτε γεγονός που καθιστά αδύνατη ή δυσχεραίνει σημαντικά τη συμμετοχή του διαδίκου στη συζήτηση της δίκης. Σοβαροί λόγοι μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η αρρώστια, η απουσία από τη χώρα, η συμμετοχή σε άλλη δίκη, η ανάγκη διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, κ.λ.π.
Ο λόγος θα πρέπει να μη μπορούσε να προβλεφθεί από τον διάδικο. Ο λόγος αναβολής πρέπει να είναι απρόβλεπτος, δηλαδή να μην μπορούσε να προβλεφθεί από τον διάδικο με τη δέουσα επιμέλεια.
Ο διάδικος δεν ευθύνεται για τη μη πρόβλεψη του λόγου αναβολής. Ο διάδικος δεν πρέπει να ευθύνεται για τη μη πρόβλεψη του λόγου αναβολής. Για παράδειγμα, αν ο διάδικος αρρωστήσει, δεν ευθύνεται για τη μη πρόβλεψη της αρρώστιας του, εκτός αν μπορούσε να προβλέψει ότι θα αρρωστήσει λόγω της συμμετοχής του σε άλλη δίκη.

Διαβάστε  Άρθρο 25 - Κατάσταση ανάγκης που αίρει το άδικο

Αίτηση αναβολής

Η αίτηση αναβολής πρέπει να υποβληθεί στο δικαστήριο που εκδικάζει τη δίκη. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί εγγράφως ή προφορικά. Αν υποβληθεί εγγράφως, πρέπει να αναφέρει τον λόγο αναβολής και τα αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν τον λόγο αυτό.

Αποζημίωση δικηγόρου

Η αναβολή δίκης δεν έχει επιπτώσεις στην αμοιβή του δικηγόρου. Ο δικηγόρος δικαιούται να λάβει την αμοιβή του για την προετοιμασία της δίκης, ακόμα και αν η δίκη δεν διεξαχεί.

Αναλυτικός οδηγός

Πώς να ζητήσετε αναβολή δίκης;

Για να ζητήσετε αναβολή δίκης, πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

Ελέγξτε αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αναβολής. Οι προϋποθέσεις αναβολής καθορίζονται από το άρθρο 242 ΚΠΔ.
Καταγράψτε τον λόγο αναβολής. Ο λόγος αναβολής πρέπει να είναι σοβαρός και απρόβλεπτος.
Συλλέξτε αποδεικτικά στοιχεία για τον λόγο αναβολής. Τα αποδεικτικά στοιχεία μπορούν να είναι, για παράδειγμα, ιατρική γνωμάτευση, αποδεικτικά στοιχεία για συμμετοχή σε άλλη δίκη, κ.λπ.
Υποβάλετε αίτηση αναβολής στο δικαστήριο. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί εγγράφως ή προφορικά.
Υπόθεση αναβολής λόγω ασθένειας.

Αν ο λόγος αναβολής είναι η ασθένεια σας, πρέπει να υποβάλετε αίτηση αναβολής στο δικαστήριο. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρετε το είδος της ασθένειας σας, το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεστε και τη διάρκεια της νοσηλείας σας. Επίσης, πρέπει να επισυνάψετε ιατρική γνωμάτευση που να πιστοποιεί την ασθένειά σας.

Υπόθεση αναβολής λόγω συμμετοχής σε άλλη δίκη:

Αν ο λόγος αναβολής είναι η συμμετοχή σας σε άλλη δίκη, πρέπει να υποβάλετε αίτηση αναβολής στο δικαστήριο. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρετε το δικαστήριο στο οποίο εκδικάζεται η άλλη δίκη, την ημερομηνία της δίκης και τον λόγο για τον οποίο πρέπει να συμμετάσχετε στην άλλη δίκη.

Διαβάστε  Ορισμένο της αγωγής για την αξίωση των δαπανών του εντολοδόχου από τον εντολέα

Επιπτώσεις αναβολής στην αμοιβή δικηγόρου:

Η αναβολή δίκης δεν έχει επιπτώσεις στην αμοιβή του δικηγόρου. Ο δικηγόρος δικαιούται να λάβει την αμοιβή του για την προετοιμασία της δίκης, ακόμα και αν η δίκη δεν διεξαχεί.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news