Google news
Αποποίηση της κληρονομιάς από ανήλικό πρόσωπο

Αποποίηση της κληρονομιάς από ανήλικό πρόσωπο

Η Αποποίηση της κληρονομιάς από ανήλικό πρόσωπο αποτελεί ένα θέμα που αφορά πολλές περιπτώσεις. Συχνά, οι ανήλικοι κληρονομούν περιουσία χωρίς να το γνωρίζουν ούτε αυτοί ούτε οι γονείς τους. Το γεγονός αυτό προκύπτει από την παροχή καταλληλότητας της αποποίησης κληρονομιάς που μπορεί να εκκινήσει μετά την ενηλικίωσή τους. Αν οι γονείς επιθυμούν να αποποιηθούν την κληρονομιά υπέρ των ανηλίκων, θα πρέπει να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, διότι χρειάζεται άδεια του δικαστηρίου για να γίνει αυτό.

Αποποίηση της κληρονομιάς από ανήλικό – Η Διαδικασία

Η διαδικασία αυτή προστατεύει τα συμφέροντα του ανηλίκου και εξασφαλίζει ότι δεν θα υποχρεούνται σε χρέη σε μια ηλικία όπου δεν μπορούν να αποφασίσουν για τις οικονομικές υποχρεώσεις τους. Η διαδικασία αυτή απαιτεί την υποβολή αιτήσεων στη γραμματεία του αρμόδιου ειρηνοδικείου, καθώς και την έκδοση σχετικής απόφασης από το δικαστήριο, με σκοπό την προστασία του ανηλίκου. Ο νομοθέτης έχει επιλέξει αυτόν τον τρόπο για να διασφαλίσει την ασφάλεια των ανηλίκων και να αποτρέψει τυχόν ζημίες που μπορεί να προκύψουν από την απόρριψη της κληρονομιάς.

Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση άδειας που υποβάλλονται από τους γονείς, πρέπει να παραδοθούν αντίγραφα αυτής στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών της ίδιας περιοχής όπου βρίσκεται το Ειρηνοδικείο που υποβλήθηκε η αίτηση. Με αυτόν τον τρόπο, η νομοθεσία προσθέτει ένα επιπρόσθετο επίπεδο προστασίας για τα ανήλικα παιδιά, προκειμένου να αποτρέψει πιθανά λάθη από τους γονείς που μπορεί να βλάψουν το ανήλικο παιδί. Είναι σημαντικό για τους γονείς να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την προθεσμία για την απόσυρση της αίτησης. Σύμφωνα με τον νόμο, ο δικαιούχος πρέπει να αποσύρει την αίτηση εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία που ενημερώθηκε για την ανάληψη της κληρονομιάς και του λόγου της (ημερομηνία του θανάτου του δικαιούχου της κληρονομιάς). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση όπου η αίτηση γίνεται μέσω διαθήκης, το τετράμηνο ξεκινά μετά τη δημοσίευση της διαθήκης.

Διαβάστε  Ψιλή κυριότητα και επικαρπία

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 1847 παράγραφος 3Α, η προθεσμία αποσύρσεως αναστέλλεται εάν υπάρχουν λόγοι αναστολής και για την παραγραφή. Από τη στιγμή που ο γονέας υποβάλλει αίτηση για άδεια αποσύρσεως για το ανήλικο παιδί του στο δικαστήριο, η προθεσμία των τεσσάρων μηνών αναστέλλεται μέχρι την εκδίκαση της αίτησης. Αν δεν υποβληθεί αίτηση από τους γονείς εντός της προθεσμίας, τότε προκύπτει πλασματική αποδοχή της κληρονομίας από το ανήλικο, ειδικά εάν η κληρονομία έχει μεγαλύτερο χρέος από περιουσιακά στοιχεία.

Ακόμα κι αν ο ανήλικος λάβει την κληρονομιά μέσω της διαδικασίας της απογραφής, υποχρεούται να εκπληρώσει μια υποχρέωση εντός ενός έτους από την ενηλικίωσή του, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 19 ετών. Πρέπει να προβεί στην υποβολή μιας ειδικής αίτησης απογραφής για να διατηρήσει το δικαίωμά του στην κληρονομιά, παρότι αυτή η αποδοχή της κληρονομιάς είναι ουσιαστικά επιβεβαιωτική.

Δεν εξαρτάται από την προσωπική του επιθυμία να κληρονομήσει, αλλά απορρέει από το νομικό χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας αποποίησης, το οποίο είναι το περίφημο τετράμηνο. Ο νόμος, ωστόσο, παρέχει τη δυνατότητα ακύρωσης της αποδοχής της κληρονομιάς από τον ανήλικο, εάν αποδειχθεί ότι οι γονείς του τον παραπλάνησαν με σημαντική πληροφορία. Μια πληροφορία θεωρείται νομικά σημαντική όταν επηρεάζει τη δικαστική διαδικασία σε τέτοιο βαθμό που, αν το άτομο είχε γνωρίσει την πραγματική κατάσταση, δεν θα είχε προσπαθήσει να κληρονομήσει. Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρείται νομικά σημαντική η πληροφορία σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της κληρονομίας.

Συνοπτικά

Καταλήγοντας, είναι απαραίτητο για τους γονείς να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και καλά ενημερωμένοι σχετικά με το νομικό πλαίσιο που ισχύει όταν πρόκειται για τη μετάδοση περιουσίας σε ανήλικα παιδιά. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι διαδικασίες με σοβαρότητα, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του ανήλικου παιδιού με χρέη. Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός ότι το ανήλικο παιδί δέχεται την κληρονομιά πάντα με το ευεργέτημα της απογραφής και δεν ευθύνεται προσωπικά για τα χρέη της κληρονομίας, αλλά μόνο μέχρι το ποσό αυτής, έχει μόνο ένα έτος μετά την ενηλικίωσή του για να ολοκληρώσει τη διαδικασία της απογραφής, αλλιώς θα χάσει αυτό το δικαίωμα.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news