Η κατάσταση στην οποία ένας άντρας δεν φεύγει από το σπίτι μπορεί να είναι δύσκολη και αγχωτική για τη γυναίκα που θέλει να χωρίσει.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένας άντρας μπορεί να μην θέλει να φύγει από το σπίτι, όπως:
Έχει οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί.
Είναι συναισθηματικά εξαρτημένος από τη γυναίκα.
Νιώθει ότι έχει δικαιώματα στο σπίτι, επειδή το έχει πληρώσει ή το έχει κληρονομήσει.
Δεν θέλει να χάσει την επαφή με τα παιδιά.
Είναι εγωιστής και δεν θέλει να παραδεχθεί ότι η σχέση έχει τελειώσει.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνη της. Υπάρχουν νομικές και ψυχολογικές πηγές που μπορούν να της προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια.
Εάν ο άντρας δεν φεύγει από το σπίτι, η γυναίκα μπορεί να προσπαθήσει να τον πείσει να το κάνει, θέτοντας όρια και ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της. Μπορεί επίσης να καταφύγει στην αγωγή διαζυγίου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αίτημα για αποκλειστική χρήση της οικογενειακής στέγης και για μετοίκιση του συζύγου. Ακόμα, μπορει να πραγματοποιήσει ασφαλιστικά για μετοίκιση του συζύγου με προσωρινή διαταγή προκειμένου να εκδοθεί μια συντομότερη απόφαση.
Εκτός από τις νομικές ενέργειες, η γυναίκα μπορεί να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα με μια πιο ειρηνική προσέγγιση. Μπορεί να μιλήσει με τον άντρα για τους λόγους για τους οποίους θέλει να χωρίσει και να προσπαθήσει να βρουν μια λύση που θα είναι επωφελής και για τους δύο.
Εάν η κατάσταση είναι πολύ αγχωτική για τη γυναίκα, μπορεί να χρειαστεί να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια από έναν ψυχολόγο, έναν σύμβουλο γάμου ή έναν οικογενειακό συμβουλο.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση:
Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας. Η κατάσταση είναι δύσκολη και είναι φυσιολογικό να νιώθετε θυμό, θλίψη και απογοήτευση.
Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε τον άντρα σας. Μόνο ο ίδιος μπορεί να αποφασίσει να φύγει από το σπίτι και σε περίπτωση που δε το κάνει το δικαστήριο.
Ζητήστε βοήθεια από τους φίλους και την οικογένειά σας. Η υποστήριξη των αγαπημένων σας είναι πολύτιμη.
Μην φοβάστε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας ψυχολόγος ή ένας σύμβουλος γάμου μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας και να βρείτε τρόπους να προχωρήσετε.
Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, ο άνδρας που δεν φεύγει από το σπίτι δεν θεωρείται ότι έχει εγκαταλείψει την οικογένεια. Για να θεωρηθεί ότι έχει εγκαταλείψει την οικογένεια, πρέπει να έχει αποχωρήσει από τη συζυγική οικία και να έχει διακόψει κάθε επικοινωνία με τη σύζυγό του και τα παιδιά του για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
Στην περίπτωση που ο άνδρας δέχεται να απομακρυνθεί από το σπίτι, αλλά δεν συνεισφέρει στην οικονομική συντήρηση της οικογένειας, μπορεί να ασκηθεί σε βάρος του αγωγή καταβολής διατροφής καθώς και ασφαλιστικά μέτρα για να εκδοθεί μια συντομότερη απόφαση. Η σύζυγος εκπροσωπώντας και τα ανήλικα τέκνα μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να καταδικάσει τον άνδρα να καταβάλει διατροφή για την κάλυψη των αναγκών των τέκνων τους.
Επιπλέον, η σύζυγος μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία θα υποχρεωθεί ο άνδρας να της καταβάλει διατροφή για την ίδια και τα παιδιά.
Σε περίπτωση που ο άνδρας είναι βίαιος ή απειλεί τη σύζυγο ή τα παιδιά, η σύζυγος μπορεί να ασκήσει σε βάρος του αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της ίδιας και των παιδιών. Με την αίτηση αυτή, μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία θα υποχρεωθεί ο άνδρας να μην πλησιάζει τη σύζυγο ή τα παιδιά.
Σε περίπτωση που η σύζυγος επιθυμεί να χωρίσει από τον άνδρα, μπορεί να ασκήσει σε βάρος του αγωγή διαζυγίου. Το δικαστήριο μπορεί να εκδώσει απόφαση διαζυγίου, ακόμα και αν ο άνδρας δεν έχει εγκαταλείψει την οικογένεια καθώς ο ισχυρός κλονισμός του γάμου μπορεί να οφείλεται και σε άλλα γεγονότα ή να υπάρχει υπερδιετή διάσταση ανάμεσα στο ζεύγος.
Συμπερασματικά
Συμπερασματικά, ο άνδρας που δεν φεύγει από το σπίτι δεν θεωρείται ότι έχει εγκαταλείψει την οικογένεια. Ωστόσο, μπορεί να ασκηθεί σε βάρος του αγωγή καταβολής διατροφής, ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινή διαταγή για μετοίνιση και καταβολή διατροφής καθώς και αγωγή διαζυγίου για να λυθεί ο γάμος.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το διαζύγιο είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά όχι ακατόρθωτη. Με την κατάλληλη υποστήριξη, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση και να ξεκινήσετε μια νέα ζωή.