Google news
Έξωση απο Οικογενειακή Στέγη

Έξωση απο Οικογενειακή Στέγη

Η Έξωση απο Οικογενειακή Στέγη αποτελεί μια πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου που εκδιώκεται. Στην Ελλάδα, η εξώθηση από την οικογενειακή στέγη μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με δικαστική απόφαση, η οποία ανήκει στη κατηγορία των λεγόμενων ασφαλιστικών μέτρων μετοίκισης.

Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να εκδοθεί δικαστική απόφαση για έξωση από οικογενειακή στέγη είναι οι εξής:

Σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την έξωση του συζύγου που δεν έχει την επιμέλεια των τέκνων ή που δεν έχει οικονομικές δυνατότητες να διαμείνει σε άλλη κατοικία.
Σε περίπτωση διάστασης των συζύγων. Σε αυτή την περίπτωση, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την έξωση του συζύγου που δεν έχει την κύρια χρήση της οικογενειακής στέγης.
Σε περίπτωση που ο ένας σύζυγος έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία. Σε αυτή την περίπτωση, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την έξωση του συζύγου που έχει διαπράξει τη βία. Το δικαστήριο διατάσσοντας τη μετοίκιση ενός από τους συζύγους κατά τη διασταση, έχει ως σκοπό να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και τις έριδες ανάμεσα στο ζεύγος που θα επηρεάσουν ψυχολογικά τους ίδιους και τα τέκνα τους.

Η διαδικασία για την έξωση από οικογενειακή στέγη ξεκινά με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων μετοίκισης από τον εν διαστάσει σύζυγο που ζητά την απομάκρυνση του έτερου εν διαστάσει συζύγου απο την οικογενειακή στέγη. Η αίτηση θα πρέπει να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους ζητείται η μετοίκιση και να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της.

Διαβάστε  Το δικαιώματα επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο του

Το δικαστήριο, αφού εξετάσει την αίτηση εκδίδει απόφαση. Η απόφαση μπορεί να είναι οριστική ή προσωρινή. Η οριστική απόφαση ισχύει για πάντα, ενώ η προσωρινή απόφαση ισχύει μόνο μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Σε περίπτωση που εκδοθεί οριστική απόφαση για έξωση από οικογενειακή στέγη, ο σύζυγος ή ο πρώην σύζυγος που εκδιώκεται έχει το δικαίωμα να προσφύγει σε έφεση. Η έφεση αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει ότι η εκτέλεση της απόφασης είναι αναγκαία για την προστασία των δικαιωμάτων του άλλου συζύγου ή των τέκνων. Στη περίπτωση όμως των ασφαλιστικών μέτρων μετοίκισης δεν υπάρχει δυνατότητα για έφεση.

Η έξωση από οικογενειακή στέγη μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή του ατόμου που εκδιώκεται. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε έναν δικηγόρο αν αντιμετωπίζετε μια τέτοια περίπτωση.

Tips για να προστατεύσετε τα δικαιώματά σας σε περίπτωση μετοίκισης από οικογενειακή στέγη:

Μην παραιτηθείτε από τη χρήση της οικογενειακής στέγης. Η παραίτηση από τη χρήση της οικογενειακής στέγης μπορεί να θεωρηθεί ως αποδοχή της απόφασης του δικαστηρίου και να δυσκολέψει την προσφυγή σας σε έφεση μετά από αγωγή μετοίκισης κατά σας.
Ακολουθήστε τις οδηγίες του δικαστηρίου. Εάν το δικαστήριο εκδώσει προσωρινή απόφαση για μετοίκιση ακολουθήστε τις οδηγίες του δικαστηρίου, ώστε να μην διακινδυνεύσετε να συλληφθείτε για παραβίαση δικαστικής αποφάσεως.
Συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο. Ένας δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας και να λάβετε τις κατάλληλες νομικές ενέργειες.

Η έξωση από οικογενειακή στέγη μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη και αγχωτική εμπειρία. Μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα όπως φόβο, θλίψη και απογοήτευση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι και ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Διαβάστε  Ασφαλιστικά μέτρα διατροφής συζύγου

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την έξωση από οικογενειακή στέγη:

Ζητήστε βοήθεια από φίλους ή συγγενείς. Μιλήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε για το τι συμβαίνει. Μπορεί να είναι σε θέση να σας προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη ή πρακτική βοήθεια.
Ζητήστε βοήθεια από έναν δικηγόρο. Ένας δικηγόρος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα δικαιώματά σας και να λάβετε τις κατάλληλες νομικές ενέργειες.
Ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας. Υπάρχουν πολλές κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσφέρουν βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν έξωση από οικογενειακή στέγη.

Πηγές βοήθειας για άτομα που αντιμετωπίζουν έξωση από οικογενειακή στέγη:

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προσφέρει οικονομική βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν έξωση από οικογενειακή στέγη.
Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής προσφέρει νομική και κοινωνική βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν έξωση από οικογενειακή στέγη.
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης προσφέρει νομική και κοινωνική βοήθεια σε άτομα που αντιμετωπίζουν έξωση από οικογενειακή στέγη.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η έξωση από οικογενειακή στέγη είναι μια προσωρινή κατάσταση. Με τη βοήθεια και την υποστήριξη άλλων, μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να βρείτε ένα νέο σπίτι.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news