Στην Ελλάδα, το διαζύγιο εκδίδεται από το δικαστήριο και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και αρκετά χρόνια. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος του διαζυγίου, η ύπαρξη ή μη παιδιών, καθώς και η έκταση των διαφορών μεταξύ των συζύγων.
Σε πόσο καιρό βγαίνει το διαζύγιο – Τύποι διαζυγίου
Υπάρχουν τρία είδη διαζυγίου στην Ελλάδα: το συναινετικό διαζύγιο, το διαζύγιο με αντιδικία και το αυτόματο διαζύγιο (υπερδιετής διάσταση).
Συναινετικό διαζύγιο
Το συναινετικό διαζύγιο είναι η πιο γρήγορη και απλή διαδικασία. Για να εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο, οι σύζυγοι πρέπει να συμφωνήσουν σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από το διαζύγιο, όπως η επιμέλεια των παιδιών, η διατροφή και η κατανομή της περιουσίας.
Διαζύγιο με αντιδικία
Το διαζύγιο με αντιδικία είναι η πιο σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία. Για να εκδοθεί διαζύγιο με αντιδικία κατόπιν αγωγής, ένας από τους συζύγους πρέπει να καταθέσει αγωγή στο δικαστήριο και να την επιδώσει με δικαστικό επιμελητή στον εναγόμενο συζυγο. Η αγωγή πρέπει να περιλαμβάνει τα αιτήματα του συζύγου, όπως η λύση του γάμου, η επιμέλεια των παιδιών, η διατροφή και η κατανομή της περιουσίας.
Αυτόματο διαζύγιο (διαζύγιο λόγω υπερδιετούς διαστάσεως)
Το αυτόματο διαζυγιο ακολουθείται στις περιπτωσεις που ισχυει το αμάχητο τεκμήριο του άρθρου 1439 παρ.3, ήτοι η διάσταση των συζύγων να υπερβαίνει τα 2 έτη. Ωστόσο, η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτό το είδος διαζυγίου μόνο αυτόματη δεν είναι αλλά είναι η ίδια με αυτή του διαζυγίου με αντιδικία. Δηλαδή κατατίθεται αγωγή, επιδίδεται στον ενάγοντα με επιμελητή, ορίζεται δικάσιμος όπου προσκομίζονται έγγραφα και εξετάζονται μάρτυρες και εκδίδεται απόφαση μετά από αρκετό χρονικό διάστημα.
Παιδιά
Η ύπαρξη ή μη παιδιών επηρεάζει τη διάρκεια της διαδικασίας του διαζυγίου. Σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά, το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει τα συμφέροντά τους πριν εκδώσει απόφαση.
Διαφορές
Η έκταση των διαφορών μεταξύ των συζύγων μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια της διαδικασίας του διαζυγίου. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι έχουν σημαντικές διαφορές, το δικαστήριο μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τα αιτήματά τους και να εκδώσει απόφαση.
Διαδικασία
Η διαδικασία του διαζυγίου στην Ελλάδα ξεκινά με την κατάθεση αγωγής στο δικαστήριο. Η αγωγή πρέπει να περιλαμβάνει τα αιτήματα του συζύγου, όπως η λύση του γάμου, η επιμέλεια των παιδιών, η διατροφή και η κατανομή της περιουσίας.
Μετά την κατάθεση της αγωγής και την επίδοση αυτής, το δικαστήριο ορίζει δικάσιμο για να εξετάσει την υπόθεση. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι σύζυγοι έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους και να ζητήσουν από το δικαστήριο να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.Επίσης μπορούν να προτείνουν μάρτυρες οι οποίοι θα εξεταστούν και εγγραφα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.Οι δικηγόροι τους θα κληθούν πέρα από την εξέταση μαρτύρων και υποβολή ενστάσεων και αρνήσεων να καταθέσουν προτάσεις και προσθήκη/αντίκρουση.
Μετά τη δίκη, το δικαστήριο εκδίδει απόφαση. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι οριστική και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Χρόνος έκδοσης απόφασης
Ο χρόνος έκδοσης απόφασης διαζυγίου στην Ελλάδα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου, η διαδικασία ολοκληρώνεται σύντομα σε λιγότερο απο 1 μήνα με τη κατάθεση της συμβολαιογραφικής πράξης στο αρμόδιο ληξιαρχείο. Σε περίπτωση διαζυγίου κατ’ αντιδικία, η απόφαση μπορεί να εκδοθεί εντός 1-2 ετών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Συμπέρασμα
Η διάρκεια της διαδικασίας του διαζυγίου στην Ελλάδα μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως και αρκετά χρόνια. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος του διαζυγίου, η ύπαρξη ή μη παιδιών, καθώς και η έκταση των διαφορών μεταξύ των συζύγων.