Google news
Έξωση Ενοικιαστή λόγω κακής συμπεριφοράς

Έξωση Ενοικιαστή λόγω κακής συμπεριφοράς

Πίνακας Περιεχομένου

Η έξωση ενοικιαστή λόγω κακής συμπεριφοράς είναι μια διαδικασία που μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Για να έχετε επιτυχία, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε προσεκτικά τα βήματα που προβλέπονται από το νόμο, πάντοτε υπό τη καθοδήγηση του δικηγόρου σας.

Στην Ελλάδα, η έξωση ενοικιαστή λόγω κακής συμπεριφοράς μπορεί να γίνει μόνο αν η συμπεριφορά αυτή αποτελεί, πραγματική και σοβαρή παραβίαση των όρων του μισθωτηρίου συμβολαίου. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς που δικαιολογούν την έξωση είναι οι εξής:

Βίαιες ή απειλητικές ενέργειες εναντίον του ιδιοκτήτη ή άλλων ενοίκων.
Δημιουργία σοβαρής όχλησης ή ενόχλησης στους γείτονες.
Χρήση του ακινήτου για παράνομους σκοπούς.
Εγκατάσταση ή διατήρηση ζώων, χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.
Ακατάλληλη χρήση του ακινήτου, όπως η χρήση του ως ξενώνα ή γραφείο.

Διαβάστε  Νόμος 5089/2024 για τα ομόφυλα ζευγάρια

Για να αποδείξετε ότι η συμπεριφορά του ενοικιαστή σας, αποτελεί πραγματική και σοβαρή παραβίαση των όρων του μισθωτηρίου συμβολαίου, θα χρειαστείτε αποδεικτικά στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν καταθέσεις από μάρτυρες, φωτογραφίες ή έγγραφα, όπως καταγγελίες από γείτονες ή αστυνομικά έγγραφα.

Μόλις έχετε συγκεντρώσει τα αποδεικτικά στοιχεία σας, μπορείτε να προχωρήσετε στην αποστολή εξώδικης δήλωσης – γνωστοποίησης – διαμαρτυρίας στον ενοικιαστή σας. Στην εξώδικη δήλωση, θα πρέπει να περιγράψετε τη συμπεριφορά του ενοικιαστή σας και να τον προειδοποιήσετε, ότι θα προβείτε σε έξωση αν δεν αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Αν ο ενοικιαστής σας δεν αλλάξει τη συμπεριφορά του μετά την αποστολή της εξώδικης δήλωσης, μπορείτε να προχωρήσετε στην κατάθεση αγωγής στο δικαστήριο. Η αγωγή θα πρέπει να αναφέρει τη συμπεριφορά του ενοικιαστή σας, και να ζητά την έξωση του, εκ του ακινήτου της ιδιοκτησίας σας.

Η διαδικασία της έξωσης στο δικαστήριο μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Αν κερδίσετε την αγωγή, το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση που θα διατάζει τον ενοικιαστή σας, να εκκενώσει το ακίνητο εντός μιας ορισμένης προθεσμίας.

Εάν ο ενοικιαστής σας δεν εκκενώσει το ακίνητο εντός της προθεσμίας που ορίζεται από την απόφαση του δικαστηρίου, μπορείτε να ζητήσετε από το δικαστήριο να εκδώσει εκτελεστό τίτλο. Με τον εκτελεστό τίτλο, μπορείτε να ζητήσετε από τον δικαστικό επιμελητή να αναλάβει τη διαδικασία της απομάκρυνσης του μισθωτή από την ιδιοκτησίας σας.

Μια σύνοψη των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσετε, για να πραγματοποιήσετε έξωση σε έναν ενοικιαστή λόγω κακής συμπεριφοράς:

Συλλέξτε αποδεικτικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά του ενοικιαστή σας αποτελεί πραγματική και σοβαρή παραβίαση, των όρων του μισθωτηρίου συμβολαίου.
Αποστείλετε εξώδικη δήλωση στον ενοικιαστή σας, προειδοποιώντας τον ότι θα προβείτε σε έξωση, αν δεν αλλάξει τη συμπεριφορά του.
Αν ο ενοικιαστής σας δεν αλλάξει τη συμπεριφορά του, καταθέστε αγωγή στο δικαστήριο.
Αν κερδίσετε την αγωγή, το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση που θα διατάζει τον ενοικιαστή σας να απεγκατασταθεί από το ακίνητο σας, εντός μιας ορισμένης προθεσμίας.
Αν ο ενοικιαστής σας δεν εκκενώσει το ακίνητο εντός της προθεσμίας, ζητήστε από το δικαστήριο να εκδώσει εκτελεστό τίτλο.
Με τον εκτελεστό τίτλο, ζητήστε από τον δικαστικό επιμελητή να εκκενώσει το ακίνητο.

Διαβάστε  Αναδοχή Χρεών

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έξωση ενός ενοικιαστή λόγω κακής συμπεριφοράς, μπορεί να είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Για να έχετε επιτυχία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο, που ειδικεύεται στο δίκαιο των μισθώσεων.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 594 του ΑΚ, ο εκμισθωτής έχει δικαίωμα να καταγγείλει αμέσως τη μίσθωση και συγχρόνως να ζητήσει αποζημίωση, αν ο μισθωτής, παρά τις διαμαρτυρίες του εκμισθωτή, χρησιμοποιεί το μίσθιο:

1)Για σκοπό διαφορετικό από αυτόν που συμφωνήθηκε.
2)Με τρόπο που υπερβαίνει τα όρια της συμφωνημένης χρήσης.
3)Με τρόπο που προκαλεί σημαντική ζημία στον εκμισθωτή.

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και στις εμπορικές μισθώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 15 του π.δ. 34/1995.

Επομένως, ο εκμισθωτής μπορεί να πραγματοποιήσει έξωση κατά του μισθωτή από το ακίνητο, λόγω κακής χρήσης, ακόμη και αν η μίσθωση είναι εμπορική.

Η κακή χρήση του μισθίου μπορεί να λάβει διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, μπορεί να οφείλεται σε:

Χρήση του ακινήτου για παράνομους σκοπούς, όπως η αποθήκευση ναρκωτικών ή η άσκηση πορνείας.
Δημιουργία σοβαρής όχλησης ή ενόχλησης στους γείτονες, όπως η λειτουργία νυχτερινού κέντρου ή η δημιουργία έντονου θορύβου.
Ακατάλληλη χρήση του ακινήτου, όπως η χρήση του ως αποθήκης ή ως εργοταξίου.

Για να καταγγείλει τη μίσθωση λόγω κακής χρήσης, ο εκμισθωτής πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

Να διαμαρτυρηθεί στον μισθωτή για τη συμπεριφορά του. Η διαμαρτυρία μπορεί να γίνει εγγράφως ή προφορικώς.
Να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του μισθωτή. Τα αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν καταθέσεις από μάρτυρες, φωτογραφίες ή έγγραφα, όπως καταγγελίες από γείτονες ή αστυνομικά έγγραφα.
Να καταθέσει αγωγή στο δικαστήριο, ζητώντας την έξωση του μισθωτή. Στην αγωγή, ο εκμισθωτής πρέπει να αναφέρει τη συμπεριφορά του μισθωτή και να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του με τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει.

Διαβάστε  Συντάξεις στην Ελλάδα - Κωνσταντίνος Καμουζής

Αν το δικαστήριο κρίνει ότι η συμπεριφορά του μισθωτή συνιστά πραγματική και σοβαρή παραβίαση των όρων της μίσθωσης, θα εκδώσει απόφαση που θα διατάζει τον μισθωτή να εκκενώσει το ακίνητο, εντός μιας ορισμένης προθεσμίας.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news