Google news
Φθηνό Διαζύγιο

Φθηνό Διαζύγιο – Αναλυτικός Οδηγός

Φθηνό Διαζύγιο . Είναι δυνατόν ένα διαζύγιο να είναι οικονομικό ή όχι, ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιστάσεις.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διάρκεια του γάμου, οι περιουσιακές και οικονομικές συνθήκες των συζύγων, η ύπαρξη παιδιών, και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους κατά τη διάρκεια του διαζυγίου.

Συγκεκριμένα, το συναινετικό διαζύγιο αναφέρεται στη διαδικασία όπου οι σύζυγοι συμφωνούν επί των όρων του διαζυγίου χωρίς να απαιτείται δικαστική αγωγή με αντιδικία. Αυτό το είδος διαζυγίου μπορεί να είναι συνήθως οικονομικότερο, διότι δεν συνεπάγεται τις δικαστικές διαδικασίες και τις υψηλές δικηγορικές αμοιβές που συνδέονται με την αγωγή και τη δικαστική επίλυση των ζητημάτων.

Ωστόσο, η οικονομική επιβάρυνση του διαζυγίου εξαρτάται επίσης από την πολυπλοκότητα της περίπτωσης, τον αριθμό των θεμάτων που πρέπει να ρυθμιστούν (όπως επιμέλεια παιδιών, κατανομή περιουσιακών περιουσιών), και τον χρόνο που απαιτείται για την επίλυση των διαφορών. Επίσης, η νομοθεσία και οι δικονομικές διαδικασίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή.

Συνολικά, το κόστος και η διάρκεια ενός διαζυγίου εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, και κάθε περίπτωση είναι μοναδική. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο ή έναν ειδικό στα θέματα του διαζυγίου για να κατανοήσετε τις επιπτώσεις και τις δυνατότητες που σας προσφέρονται στην συγκεκριμένη περίπτωσή σας.

Αρχικά, οι νομικοί εκπρόσωποι των συζύγων δημιουργούν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που καθορίζει τον τρόπο επίλυσης του γάμου τους καθώς και τα θέματα που αφορούν τα παιδιά τους, όπως η φροντίδα, η επικοινωνία, η διατροφή και ο τόπος διαμονής τους (εάν υπάρχουν παιδιά από τον γάμο τους). Σύμφωνα με τον νόμο, για το διαζύγιο με συναίνεση απαιτούνται δύο νομικοί, ένας για κάθε σύζυγο. Στη συνέχεια, το ιδιωτικό αυτό συμφωνητικό υπογράφεται από τους δύο συζύγους στο ΚΕΠ (Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών) και η γνησιότητα των υπογραφών τους επικυρώνεται από τον υπάλληλο του ΚΕΠ.

Διαβάστε  Γνωστοί δικηγόροι Αθήνα

Μετά από 10 ημέρες από την υπογραφή στο ΚΕΠ, μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία της συμβολαιογραφικής πράξης. Στη συμβολαιογραφική αυτή πράξη, οι νομικοί των μερών και οι ίδιοι οι σύζυγοι υπογράφουν μπροστά σε συμβολαιογράφο. Σε περίπτωση που ένας από τους συζύγους δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να παρευρεθεί στη διαδικασία υπογραφής της συμβολαιογραφικής πράξης μπροστά στον συμβολαιογράφο για δικούς του λόγους, πρέπει να δώσει ειδική εξουσιοδότηση στον νομικό που τον εκπροσωπεί, έτσι ώστε αυτός να υπογράψει τη συμβολαιογραφική πράξη εξ ονόματος του.

Στη συνέχεια, ακολουθεί το στάδιο της πνευματικής λύσης του γάμου, κατά το οποίο η συμβολαιογραφική πράξη καταχωρείται στη Μητρόπολη που ανήκει η εκκλησία όπου τελέστηκε ο γάμος των συζύγων. Αυτό γίνεται για να εκδοθεί το διαζευκτήριο και να δοθεί η δυνατότητα στους συζύγους να πραγματοποιήσουν ενδεχομένως ένα νέο θρησκευτικό γάμο στο μέλλον, εάν το επιθυμούν. Στη συνέχεια, οι σύζυγοι πρέπει να παραδώσουν τη συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου στο ληξιαρχείο όπου είχε καταχωρηθεί ο γάμος τους, προκειμένου να ενημερωθεί η ληξιαρχική εγγραφή και να καταγράφεται ότι ο γάμος έχει λυθεί με βάση τη συμβολαιογραφική πράξη.

Σε περίπτωση που στη συμβολαιογραφική πράξη περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με τη φροντίδα, την επικοινωνία και τη διατροφή των ανηλίκων παιδιών, η πράξη αυτή έχει νομική ισχύ, εφόσον περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες ρυθμίσεις σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Συνεπώς, οι διατάξεις που αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των γονέων ρυθμίζονται νομικά και ισχύουν ως αντίστοιχες αποφάσεις του δικαστηρίου.

Για να συνοψίσουμε, το συναινετικό διαζύγιο είναι η οικονομικά πιο προσιτή, γρήγορη και λιγότερο συγκριτική διαδικασία διαζυγίου σε σχέση με τις αντίστοιχες διαδικασίες διαζυγίου που συνοδεύονται από αντιδικίες ή πολύπλοκες νομικές διαδικασίες. Ακόμα και στην περίπτωση του αυτόματου διαζυγίου, δηλαδή όταν ο γάμος λυώνει αυτόματα λόγω πολύχρονης διάστασης, η δικαστική διαδικασία προχωρά κανονικά, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news