Google news
Ηλεκτρονική & Τραπεζική Απάτη

Ηλεκτρονική & Τραπεζική Απάτη

Ηλεκτρονική & Τραπεζική Απάτη λοιπόν. Ο κόσμος είναι ένα επικίνδυνο μέρος, είτε μιλάμε για εμπόλεμες ζώνες, είτε για το διαδίκτυο. Όλοι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση όταν πρόκειται για τις προσωπικές μας πληροφορίες και τα οικονομικά μας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές απάτες που μπορείτε να αποφύγετε χρησιμοποιώντας την κοινή λογική και έχοντας επίγνωση του περιβάλλοντός σας.

Πίνακας Περιεχομένου

Ηλεκτρονική & Τραπεζική Απάτη – Απάτες μέσω τηλεφώνου

Εάν λάβετε μια κλήση από κάποιον που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, να είστε καχύποπτοι.

Ποτέ μην δίνετε προσωπικές πληροφορίες από το τηλέφωνο, εκτός αν έχετε ξεκινήσει εσείς την κλήση και γνωρίζετε με ποιον μιλάτε. Αυτό περιλαμβάνει το όνομα, τη διεύθυνση, την ημερομηνία γέννησης και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Εάν κάποιος ζητήσει αυτές τις πληροφορίες, βεβαιωθείτε ότι μπορεί να τις παράσχει ο ίδιος προτού του δώσετε οποιαδήποτε στοιχεία για τον εαυτό σας ή προτού του επιτρέψετε πρόσβαση στον υπολογιστή σας ή στο λογαριασμό του κινητού σας τηλεφώνου μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο (για παράδειγμα: iTunes).

Απάτη με γραπτά μηνύματα

Η απάτη με γραπτά μηνύματα είναι ένα είδος phishing, spam και κοινωνικής μηχανικής. Θεωρείται επίσης έγκλημα στον κυβερνοχώρο και έγκλημα στον υπολογιστή.

Η απάτη με γραπτά μηνύματα περιλαμβάνει την εξαπάτηση του θύματος ώστε να δώσει προσωπικές πληροφορίες στέλνοντάς του ένα γραπτό μήνυμα SMS (υπηρεσία σύντομων μηνυμάτων) που φαίνεται να προέρχεται από την τράπεζα ή την εταιρεία πιστωτικών καρτών του. Τα μηνύματα μπορεί να λένε κάτι όπως “Η κάρτα σας έχει μπλοκαριστεί” ή “Χρειαζόμαστε τον αριθμό του λογαριασμού σας”. Ο στόχος είναι να κάνουν το θύμα να απαντήσει με τον αριθμό PIN του, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από τους εγκληματίες για δόλιες αγορές ή αναλήψεις από ΑΤΜ. Το ηλεκτρονικό έγκλημα έχει ραγδαία αύξηση και στην Ελλάδα και χρίζει μεγάλης προσοχής.

Phishing

Το “ψάρεμα” είναι μια απάτη κατά την οποία ένας εγκληματίας στέλνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχεται από νόμιμη πηγή. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητά από το θύμα να παράσχει προσωπικές πληροφορίες (για παράδειγμα, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών ή κωδικούς πρόσβασης). Στη συνέχεια, ο εγκληματίας χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που παρέχει το θύμα για να διαπράξει απάτη.

Κακόβουλο λογισμικό (ιοί και spyware)

Το κακόβουλο λογισμικό είναι ένας γενικός όρος για τους ιούς, το λογισμικό κατασκοπείας και άλλο κακόβουλο λογισμικό. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποκλέψει προσωπικές πληροφορίες από εσάς ή τον υπολογιστή σας. Μπορεί επίσης να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας εν αγνοία σας κάνοντας κλικ σε ένα συνημμένο email ή σε έναν σύνδεσμο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εάν λάβετε ένα απροσδόκητο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει συνημμένο ένα αρχείο, μην ανοίξετε το αρχείο! Επίσης, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε αυτά τα μηνύματα! Αν πρόκειται για νόμιμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από εταιρείες όπως η PayPal ή το eBay (ή ακόμη και από κάποιον που ισχυρίζεται ότι τις εκπροσωπεί), θα σας ενημερώσουν για το πώς μπορείτε να τους εξοφλήσετε καλύτερα, αν κάτι πάει στραβά με τις υπηρεσίες τους – δεν θα σας ζητήσουν πληρωμή μέσω κάποιου τυχαίου ιστότοπου του οποίου η διεύθυνση URL είναι θαμμένη κάπου βαθιά μέσα στο κείμενο του μηνύματος!

Διαβάστε  Έγκλημα της Έκθεσης - Άρθρο 306 Ποινικού Κώδικα

Κλοπή ταυτότητας

Η κλοπή ταυτότητας είναι η χρήση των προσωπικών πληροφοριών κάποιου για τη διάπραξη απάτης ή άλλων εγκλημάτων.

Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συχνή μεταξύ ατόμων με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να κλαπεί η ταυτότητά σας.

Η αύξηση του αριθμού των χρηστών του Διαδικτύου και η παγκόσμια εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν καταστήσει την ηλεκτρονική απάτη μια επικερδή επιχείρηση. Ως εκ τούτου, οι εγκληματίες αναπτύσσουν ενεργά νέες τεχνικές για να κλέψουν χρήματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία από ανυποψίαστα θύματα.

Η αύξηση της ηλεκτρονικής απάτης

Η ηλεκτρονική απάτη είναι η πράξη εξαπάτησης κάποιου μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτός ο τύπος απάτης έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής λόγω της αύξησης των ηλεκτρονικών αγορών, των τραπεζικών συναλλαγών και άλλων δραστηριοτήτων. Η ηλεκτρονική απάτη διαφέρει από τους παραδοσιακούς τύπους απάτης επειδή λαμβάνει χώρα μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου και όχι αυτοπροσώπως.

Οι καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής απάτης είναι γνωστοί για τη χρήση μιας ποικιλίας τακτικών για να κλέψουν χρήματα από ανθρώπους που ψωνίζουν μέσω διαδικτύου, όπως

  • Ηλεκτρονικά μηνύματα phishing – Πρόκειται για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνονται να προέρχονται από νόμιμες εταιρείες, αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν συνδέσμους που σας οδηγούν κάπου αλλού, όπου θα σας ζητηθούν προσωπικές πληροφορίες όπως κωδικοί πρόσβασης ή αριθμοί πιστωτικών καρτών,
  • Κακόβουλο λογισμικό – Το κακόβουλο λογισμικό αναφέρεται σε κάθε τύπο ιού υπολογιστή που έχει προγραμματιστεί ειδικά για κακόβουλους σκοπούς- αυτοί οι ιοί μπορούν να μολύνουν τους υπολογιστές όταν οι χρήστες επισκέπτονται ορισμένους ιστότοπους ή ανοίγουν συνημμένα αρχεία που αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,

Ο οικονομικός αντίκτυπος της ηλεκτρονικής απάτης

Η ηλεκτρονική απάτη είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Το κόστος της ηλεκτρονικής απάτης για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις είναι υψηλό, αλλά μπορεί επίσης να μετρηθεί σε δολάρια, ώρες και φήμη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η διαδικτυακή απάτη κοστίζει στους Αμερικανούς 110 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως (δηλαδή 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε περίοδο 10 ετών). Αυτό περιλαμβάνει τις άμεσες απώλειες που προκαλούνται από την κλοπή ταυτότητας καθώς και το έμμεσο κόστος που σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο για τους πελάτες οι οποίοι μπορεί να επιλέξουν να μην αγοράσουν από εσάς λόγω των ανησυχιών τους για θέματα ασφάλειας ή προστασίας της ιδιωτικής ζωής που σχετίζονται με την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων από χάκερ ή κλέφτες που θέλουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ώστε να διαπράξουν κλοπή ταυτότητας εις βάρος τους, εάν έχουν οποιουδήποτε είδους πληροφορίες οικονομικού λογαριασμού διαθέσιμες μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, όπου οι άνθρωποι συχνά παρέχουν αυτού του είδους τα ευαίσθητα δεδομένα ελεύθερα χωρίς να συνειδητοποιούν τι μπορεί να συμβεί εάν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση με βάση τα όσα είχαν αναρτηθεί εκεί προηγουμένως.

Τεχνικές που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες για τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης

  • Phishing: Αυτό συμβαίνει όταν λαμβάνετε ένα email που μοιάζει να προέρχεται από μια νόμιμη εταιρεία, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Μπορεί να σας ζητά προσωπικές πληροφορίες ή να προσπαθεί να σας κάνει να κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο που θα μολύνει τον υπολογιστή σας με κακόβουλο λογισμικό.
  • Vishing: Μια τηλεφωνική απάτη κατά την οποία ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί την τεχνολογία voice-over-IP (VOIP) για να κάνει την κλήση του να φαίνεται σαν να καλεί από έναν οργανισμό που έχει ήδη επικοινωνήσει μαζί σας στο παρελθόν. Στη συνέχεια, ζητούν προσωπικές πληροφορίες μέσω τηλεφώνου προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε λογαριασμούς ή να διαπράξουν κλοπή ταυτότητας.
  • Smishing: Παρόμοιο με το phishing μέσω μηνυμάτων κειμένου σε κινητές συσκευές- αυτά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως μέρος άλλων απατών, όπως επιθέσεις ransomware, όπου τα θύματα καλούνται να πληρώσουν αφού λάβουν απειλητικά μηνύματα που απαιτούν πληρωμή μέσω δωροκαρτών iTunes
Διαβάστε  Άρθρο 31 - Ποινικός Κώδικας - Νομική πλάνη

Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε από την ηλεκτρονική απάτη;

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από την ηλεκτρονική απάτη:

  • Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης διευκολύνουν τη δημιουργία ισχυρών, μοναδικών κωδικών πρόσβασης για κάθε ιστότοπο που χρησιμοποιείτε, χωρίς να χρειάζεται να τους θυμάστε όλους εσείς. Εάν ένας από τους λογαριασμούς σας παραβιαστεί, ο επιτιθέμενος δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε κανέναν από τους άλλους λογαριασμούς σας, επειδή προστατεύονται από διαφορετικά διαπιστευτήρια.
  • Χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Ο 2FA προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας απαιτώντας από τους χρήστες που συνδέονται από νέες συσκευές ή διευθύνσεις IP (όπως δημόσια δίκτυα WiFi) να επαληθεύουν την ταυτότητά τους χρησιμοποιώντας κάτι που έχουν (π.χ. μήνυμα κειμένου) ή κάτι που γνωρίζουν (π.χ. αριθμό PIN). Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο για κάποιον άλλον που έχει κλέψει ή μαντέψει τον κωδικό πρόσβασής σας και μόνο -χωρίς να έχει πρόσβαση σε έναν από αυτούς τους πρόσθετους παράγοντες- να μπει με επιτυχία στον λογαριασμό σας

Τραπεζική Απάτη

Η τραπεζική απάτη είναι ένα συνηθισμένο έγκλημα, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να διαπραχθεί από άτομα όλων των ηλικιών και από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η τραπεζική απάτη μπορεί να διαπραχθεί από οποιονδήποτε, όχι μόνο από εγκληματίες που κλέβουν χρήματα ή περιουσία από τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό το είδος εγκλήματος περιλαμβάνει την εξαπάτηση κάποιου για να σας δώσει χρήματα που δεν του ανήκουν ή την εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης κάποιου άλλου λέγοντας ψέματα για κάτι που τον οδηγεί να δώσει τα δικά του χρήματα ή περιουσιακά στοιχεία χωρίς να το συνειδητοποιήσει μέχρι πολύ αργά.

Η τραπεζική απάτη συμβαίνει όταν τα άτομα χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα (όπως πλαστές επιταγές) για προσωπικό όφελος. Κάνουν μη εξουσιοδοτημένες αναλήψεις από έναν λογαριασμό. Μεταφέρουν χρήματα μεταξύ λογαριασμών χωρίς εξουσιοδότηση, δημιουργούν πλαστές επιταγές από το πουθενά (check kiting). Πλαστογραφούν υπογραφές ώστε να νομίζουν άλλοι ότι έχουν εξουσιοδοτήσει αναλήψεις/καταθέσεις κ.λπ.- υποβάλλουν πλαστές φορολογικές δηλώσεις, διεκδικώντας επιστροφές με βάση πλαστές εκπτώσεις, όπως φιλανθρωπικές δωρεές που γίνονται μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων που διευθύνονται από απατεώνες οι οποίοι συλλέγουν δωρεές αλλά ποτέ δεν κάνουν πραγματικά κάτι αξιόλογο με αυτά τα χρήματα

Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι τραπεζικής απάτης είναι η απάτη με επιταγές, η απάτη με πιστωτικές κάρτες και η κλοπή ταυτότητας.

Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τύποι τραπεζικής απάτης είναι η απάτη με επιταγές, η απάτη με πιστωτικές κάρτες και η κλοπή ταυτότητας.

Η απάτη με επιταγές συμβαίνει όταν κάποιος κλέβει ένα μπλοκ επιταγών ή μια λευκή επιταγή από ένα ανυποψίαστο θύμα και γράφει επιταγές στον εαυτό του ή σε άλλους. Ο κλέφτης μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το όνομά σας ως δικαιούχο σε μια κλεμμένη επιταγή ή να πλαστογραφήσει την υπογραφή σας σε μια υπάρχουσα επιταγή. Όταν ανακαλύψετε αυτού του είδους την απάτη, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας, ώστε να σταματήσει την πληρωμή τυχόν εκκρεμών επιταγών που έχει γράψει ο κλέφτης πριν αυτές εκκαθαριστούν (πράγμα που σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν από το λογαριασμό σας).

Διαβάστε  Τόπος τέλεσης της πράξης - Άρθρο 16

Η απάτη με πιστωτικές κάρτες συμβαίνει όταν κάποιος χρησιμοποιεί πληροφορίες από την πιστωτική κάρτα κάποιου άλλου χωρίς την άδειά του προκειμένου να αγοράσει αγαθά ή υπηρεσίες χωρίς να έχει καμία πρόθεση να τα πληρώσει αργότερα με δικά του χρήματα – αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αγορές στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τον αριθμό πιστωτικής κάρτας κάποιου άλλου, καθώς και αγορές προϊόντων αυτοπροσώπως σε καταστήματα λιανικής πώλησης όπως το Target ή το Walmart, όπου οι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στις ταμειακές μηχανές που τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες των πελατών, όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης μαζί με ημερομηνίες γέννησης, οι οποίες μπορεί να περιέχουν και ημερομηνίες λήξης!

Η απάτη με επιταγές περιλαμβάνει την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση επιταγών για να σας βοηθήσει να πάρετε χρήματα από έναν τραπεζικό λογαριασμό που δεν είναι δικά σας.

Η απάτη με επιταγές περιλαμβάνει την αλλοίωση ή την πλαστογράφηση επιταγών για να σας βοηθήσει να πάρετε χρήματα από έναν τραπεζικό λογαριασμό που δεν είναι δικά σας.

Η απάτη με επιταγές είναι ένα συνηθισμένο έγκλημα και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Μπορεί να οδηγήσει σε άλλα εγκλήματα, όπως η κλοπή ταυτότητας και η απάτη με πιστωτικές κάρτες.

Η απάτη με πιστωτικές κάρτες περιλαμβάνει τη χρήση της πιστωτικής κάρτας κάποιου άλλου για τη χρέωση αγορών και στη συνέχεια τη μη εξόφληση του χρέους αυτού.

Η απάτη με πιστωτικές κάρτες περιλαμβάνει τη χρήση της πιστωτικής κάρτας κάποιου άλλου για τη χρέωση αγορών και, στη συνέχεια, τη μη εξόφληση αυτού του χρέους. Ο εγκληματίας μπορεί να κλέψει το πορτοφόλι ή την τσάντα κάποιου ή να χρησιμοποιήσει μια ηλεκτρονική συσκευή που αφαιρεί πληροφορίες από τη μαγνητική λωρίδα στο πίσω μέρος της πιστωτικής σας κάρτας.

Η απάτη με πιστωτικές κάρτες μπορεί να οδηγήσει σε τραπεζική απάτη αν δεν εξοφλήσετε το χρέος σας, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι ξοδεύετε περισσότερα χρήματα από αυτά που υπάρχουν στο λογαριασμό σας. Για παράδειγμα:

  • Αν κάποιος κλέψει την ταυτότητά σας και ανοίξει νέους λογαριασμούς στο όνομά του με τα χρήματά σας, τότε δεν θα σας μείνουν χρήματα όταν αυτοί οι λογαριασμοί λήξουν!
  • Αν κάποιος κλέψει από τον εργοδότη του μέσω δόλιων συναλλαγών στην εταιρική πιστωτική του κάρτα (ή με άλλα μέσα), αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη – και να οδηγήσει ακόμη και σε φυλάκιση!

Η κλοπή ταυτότητας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε τραπεζική απάτη μέσω πλαστών εγγράφων.

Η κλοπή ταυτότητας είναι έγκλημα. Οι κλέφτες ταυτότητας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις προσωπικές πληροφορίες που κλέβουν για να ανοίξουν νέους λογαριασμούς, να υποβάλουν δόλιες φορολογικές δηλώσεις και να λάβουν κρατικές παροχές. Μπορούν επίσης να πουλήσουν την ταυτότητά σας σε άλλους εγκληματίες που θα τη χρησιμοποιήσουν για άλλα εγκλήματα, όπως τραπεζική απάτη ή απάτη με πιστωτικές κάρτες.

Η κλοπή ταυτότητας μπορεί να οδηγήσει σε τραπεζική απάτη μέσω πλαστών εγγράφων. Για παράδειγμα:

  • Ένας κλέφτης ταυτότητας αγοράζει έναν υπολογιστή από ένα Eshop χρησιμοποιώντας τον αριθμό και το όνομα πιστωτικής κάρτας κάποιου άλλου στην απόδειξη – γεγονός που τον κάνει να φαίνεται ότι τον πλήρωσε με δικά του χρήματα (αλλά στην πραγματικότητα δεν το έκανε). Στη συνέχεια, πουλάει τον υπολογιστή, με όλα τα αξεσουάρ του μέσα στο αρχικό του κουτί, έτσι ώστε κανείς να μην ξέρει τι συνέβη μέχρι να τον αγοράσει από αυτόν σε φουσκωμένη τιμή επειδή “φαίνεται ολοκαίνουργιος”. Αυτού του είδους οι απάτες συμβαίνουν σε όλη την Αμερική κάθε μέρα!

Η τραπεζική απάτη είναι ένα σοβαρό έγκλημα που μπορεί να σας κοστίσει χρήματα και να σας οδηγήσει ακόμη και στη φυλακή. Αν ποτέ υποψιαστείτε οτιδήποτε σχετικό με τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή την πιστωτική σας κάρτα, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζά σας.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις κοινές απάτες.

Όλοι πρέπει να γνωρίζουν αυτές τις κοινές απάτες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέχετε, ώστε να μπορείτε να τις αποτρέψετε από το να σας συμβούν.

Συμπερασματικά

Ελπίζουμε ότι σας άρεσε να μάθετε για τους διάφορους τύπους απάτης και τον τρόπο λειτουργίας τους. Γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο να ενημερώνεστε για όλες τις τελευταίες τάσεις απάτης, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι τι πρέπει να προσέχουν, ώστε να μπορούν να προστατευτούν από το να πέσουν θύματα αυτών των εγκληματιών. Εάν έχετε ποτέ οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο προστασίας του εαυτού σας ή της οικογένειάς σας από ηλεκτρονικές ή τραπεζικές απάτες, επικοινωνήστε με την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και ζητήστε συμβουλή από δικηγόρο.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news