Google news
Τα είδη των εταιρειών στην Ελλάδα

Τα είδη των εταιρειών στην Ελλάδα – Διαφορές και πλεονεκτήματα

Σύμφωνα με το δίκαιο της χώρας μας εταιρεία θεωρείται κάθε ένωση ένωση προσώπων  που στοχεύει στην επίτευξη κοινού σκοπού που δεν αντίκειται στο νόμο ή στα χρηστά ήθη. Μια εταιρεία μπορεί να έχει λοιπόν και μη κερδοσκοπικό σκοπό, εκτός αν έχει λάβει το χαρακτηρισμό της εμπορικής.

Οι εταιρείες διακρίνονται στις  κεφαλαιουχικές:α) ανώνυμη εταιρεία και β)εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, και σε προσωπικές: α) αστική, β) αφανής, γ) ομόρρυθμη και δ)ετερόρρυθμη εταιρεία. Ο εταιρικός τύπος της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας έχει προσφάτως εισαχθεί στη νομοθεσία της χώρας μας. Ας αναλύσουμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά κάθε μιας εταιρείας ξεχωριστά:

Ανώνυμη εταιρεία ( Α.Ε. )

Η ανώνυμη εταιρεία, είναι κεφαλαιουχική εταιρεία με νομική προσωπικότητα, για τα χρέη της οποίας ευθύνεται μόνο η ίδια με την περιουσία της και έχει εμπορικό χαρακτήρα. Για τη σύσταση της χρειάζεται απαραιτήτως μετοχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 24000 ευρώ. Η ευθύνη των μετόχων είναι περιορισμένη και το μετοχικό της κεφάλαιο διαιρείται σε μετοχές. Σε όλη της διάρκεια της εταιρείας τηρούνται αυστηροί όροι δημοσιότητας. Αποτελείται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων και το Διοικητικό Συμβούλιο. Για τη νόμιμη σύσταση της χρειάζεται καταστατικό,  το οποίο θα πρέπει να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ καθώς και καταχώρηση της στο Μητρώο Ανώνυμων Εταιρειών.

Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε.)

Η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης είναι κεφαλαιουχική εταιρεία με νομική προσωπικότητα και ορισμένα προσωπικά στοιχεία. Για τα χρέη της ευθύνεται απεριόριστα μόνο η περιουσία της. Βασικά χαρακτηριστικά της Ε.Π.Ε., είναι πως το εταιρικό της κεφάλαιο διαιρείται σε μερίδια και οι μεριδιούχοι έχουν περιορισμένη ευθύνη. Έχει ως όργανα της τη Γενική Συνέλευση των εταίρων και το διαχειριστή, ο οποίος δεν είναι απαραίτητο να είναι εταίρος. Για τη νόμιμη σύσταση της χρειάζεται καταστατικό, δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. και καταχώρηση στο μητρώο Ε.Π.Ε. Μια Ε.Π.Ε. μπορεί να είναι και μονοπρόσωπη.

Διαβάστε  Η διατροφή των ανήλικων και των ενήλικων τέκνων μετά το διαζύγιο

 Αστική εταιρεία

Η αστική εταιρεία είναι προσωπική εταιρεία χωρίς νομική προσωπικότητα. Σε περίπτωση όμως που επιδιώξει οικονομικό σκοπό αποκτά νομική προσωπικότητα, αφού φυσικά τηρήσει του όρους δημοσιότητας που προβλέπονται. Το κυριότερο γνώρισμα της αστικής εταιρείας είναι η μη διανομή των κερδών στους εταίρους κατά το τέλος της χρήσης. Τα κέρδη μιας αστικής εταιρείας θα πρέπει να επενδύονται πάλι στην εταιρεία για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι που καθορίζονται στο καταστατικό της.

Αφανής εταιρεία

Η αφανής εταιρεία αποτελείται από τον εμφανή εταίρο, που εμφανίζεται στους τρίτους με το το όνομα του, δύναται να αποκτήσει εμπορική ιδιότητα και ευθύνεται με τη προσωπική του περιουσία και είναι ο διαχειριστής αυτής. Πέρα όμως από τον εμφανή εταίρο, υπάρχει και ο αφανής εταίρος, ο οποίος όπως δηλώνει και η λέξη αφανής δρα κρυπτόμενος στη σκιά θα λέγαμε του εμφανούς εταίρου. Η αφανής εταιρεία συστήνεται άτυπα, δεν καταχωρίζεται στο ΓΕ.Μ.Η και δεν έχει νομική προσωπικότητα.

Ομόρρυθμη Εταιρεία ( Ο.Ε. )

Η Ομόρρυθμη εταιρεία, έχει νομική προσωπικότητα και ανήκει στη κατηγορία των προσωπικών εταιρειών. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι πως δύο τουλάχιστον εταίροι της ευθύνονται απεριόριστα, δηλαδή πέρα από την εταιρική περιουσία, ευθύνεται και ο καθένας ξεχωριστά με τη προσωπική του περιουσία για τα χρέη της. Σε περίπτωση που η ομόρρυθμη εταιρεία αποκτήσει νομική προσωπικότητα μπορεί να και να πτωχεύσει, κάτι που θα οδηγήσει στη λύση της. Για τη σύσταση της χρειάζονται διατυπώσεις δημοσιότητας και καταστατικό.

Ετερόρρυθμη εταιρεία ( Ε.Ε. )

Η Ετερόρρυθμη εταιρεία ανήκει στη κατηγορία των προσωπικών εταιρειών και αποτελείται από δύο είδη εταίρων: τους ομόρρυθμους εταίρους οι οποίοι ευθύνονται και με τη προσωπική τους περιουσία και τους ετερόρρυθμους εταίρους οι οποίοι ευθύνονται μέχρι την αξία της εισφοράς τους. Οι ετερόρρυθμοι εταίροι απαγορεύεται να εκπροσωπούν την εταιρία και να αναφέρεται το όνομα τους στην επωνυμία αυτής. Σε περίπτωση που παραβιαστούν αυτές οι απαγορεύσεις τότε οι ετερόρρυθμοι εταίροι ευθύνονται όπως οι ομόρρυθμοι, ήτοι απεριόριστα και εις ολόκληρον.

Διαβάστε  Υποβολή Αίτησης Συνταξιοδότησης

Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Ι.Κ.Ε.)

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχικής Εταιρεία θα λεγαμε πως αποτελεί την εξέλιξη της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης. Η Ι.Κ.Ε έχει νομική προσωπικότητα, είναι κεφαλαιουχική εταιρεία και για τα χρέη της ευθύνεται με τη περιουσία της με την εξαίρεση των εγγυητικών εισφορών. Για τη σύσταση της απαιτείται εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον ενός (1) ευρώ και το εταιρικό της κεφάλαιο διαιρείται σε μερίδια που αντιστοιχούν στην εισφορά του κάθε εταίρου. Η εισφορά σε μια Ι.Κ.Ε. μπορεί να είναι κεφαλαιακή, εξωκεφαλαιακή ή εγγυητική. Όργανα διοίκησης της Ι.Κ.Ε είναι η Γενική Συνέλευση των εταίρων και ο Διαχειριστής. Για τη σύσταση της Ι.Κ.Ε απαιτείται καταστατικό (ιδιωτικό έγγραφο), το οποίο κατατίθεται σε «Υπηρεσίες Μιας Στάσης» και η δημοσιότητα πραγματοποιείται στην ιστοσελίδα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και όχι σε ΦΕΚ. Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία μπορεί να είναι και μονοπρόσωπη.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, οι βασικότεροι εταιρικοί τύποι στη χώρα μας είναι οι κεφαλαιουχικές εταιρείες ήτοι: α) η ανώνυμη εταιρεία, β) η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και γ) η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία και οι προσωπικές εταιρείες ήτοι : α) η αστική εταιρεία, β) η αφανής εταιρεία, γ) η ομόρρυθμη εταιρεία και δ) η ετερόρρυθμη εταιρεία. Κάθε εταιρικός τύπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Δεν υπάρχει η τέλεια επιλογή, αλλά η ιδανική επιλογή για τις ανάγκες της συγκεκριμένης  επιχείρησης.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news