Google news
Jigsaw Ransomware

Τι είναι το Jigsaw Ransomware και γιατί είναι επικίνδυνο

1 0
Χρόνος ανάγνωσης:4 Λεπτά, 10 Δευτερόλεπτα

Το Jigsaw Ransomware είναι ένας κακόβουλος κώδικας που κρυπτογραφεί τα αρχεία του υπολογιστή του θύματος και απαιτεί πληρωμή για την αποκρυπτογράφησή τους. Το όνομα προέρχεται από την ταινία Saw, καθώς οι δημιουργοί του κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποιούν εικόνες από τη σειρά ταινιών ως μέρος της απειλής τους προς το θύμα.

Όταν ο υπολογιστής του θύματος μολύνεται από το Jigsaw Ransomware, τα αρχεία του κρυπτογραφούνται και αλλάζουν το όνομά τους σε .FUN, .KKK ή .BTC μετά την κρυπτογράφηση. Το λογισμικό απειλεί το θύμα με τη διαγραφή ενός αυξανόμενου αριθμού αρχείων κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, εάν δεν πληρωθεί ένα ποσό σε κρυπτονομίσματα για την αποκρυπτογράφηση των αρχείων.

Συνιστάται στα θύματα να μην πληρώσουν το ποσό που απαιτείται από τους δημιουργούς του Jigsaw Ransomware, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι δημιουργοί θα αποκρυπτογραφήσουν τα αρχεία μετά την πληρωμή.

Το Ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να κλειδώσει τον υπολογιστή σας και να απαιτήσει λύτρα για να τον ξεκλειδώσει. Το Jigsaw ransomware είναι ένα νέο είδος ransomware που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο επειδή στοχεύει τα Windows 10. Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας γνωρίζοντας πώς λειτουργεί το ransomware και μην πληρώνετε λύτρα.

Το Jigsaw ransomware δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2016 και έγινε δημοφιλές λίγες εβδομάδες αργότερα. Αυτός ο τύπος ransomware χρησιμοποιείται για τη στόχευση πολλών ανθρώπων και είναι γνωστός με το όνομά του, Jigsaw, εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές ransomware Jigsaw εκεί έξω και όλες ήταν πολύ αποτελεσματικές.

Πώς λειτουργεί το Jigsaw Ransomware;

Το Jigsaw είναι ένα πρόγραμμα ransomware και μια πλατφόρμα Ransomware-as-a-Service. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να το αγοράσουν και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουν για την κρυπτογράφηση αρχείων. Το Jigsaw είναι προσιτό και μπορείτε να το βρείτε στο dark web.

Διαβάστε  Διαδικτυακή Απάτη

Το Jigsaw ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που διαδίδεται μέσω spam email. Όταν ανοίγετε το email, μπορεί να περιέχει ένα κακόβουλο συνημμένο. Μόλις εγκατασταθεί το συνημμένο στον υπολογιστή σας, το Jigsaw ransomware θα αρχίσει να κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία στον υπολογιστή σας, συμπεριλαμβανομένης της κύριας εγγραφής εκκίνησης.

Μπορεί να κρυπτογραφήσει αρχεία πολλών διαφορετικών τύπων. Δεν είναι τόσο ισχυρό όσο κάποιο άλλο ransomware, αλλά εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό στην κρυπτογράφηση αρχείων. Όταν κρυπτογραφεί ένα αρχείο, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα στην οθόνη του θύματος που θα του λέει ποια αρχεία έχουν κρυπτογραφηθεί.

Το παράθυρο που προειδοποιεί τους ανθρώπους για μόλυνση από ransomware διαθέτει τον τρομακτικό χαρακτήρα, Jigsaw (γνωστός και ως Billy the Puppet). Το παράθυρο περιλαμβάνει επίσης μια απειλή που λέει στο θύμα τι θα συμβεί εάν δεν πληρώσει τα λύτρα. Υπάρχει επίσης ένα χρονόμετρο κάτω από τη σημείωση που κάνει την απειλή ακόμα πιο τρομακτική.

Το Jigsaw είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να κρυπτογραφήσει αρχεία. Εάν κάποιος δεν πληρώσει τα λύτρα, το Jigsaw θα διαγράψει αρχεία στον υπολογιστή-στόχο. Το Jigsaw λέει ότι θα διαγράψει όλα τα αρχεία μετά από 72 ώρες εάν δεν πληρωθούν τα λύτρα.

Eπηρεάζει μόνο συσκευές που βασίζονται σε Windows, αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει πολλούς ανθρώπους ευάλωτους. Τα Windows έχουν ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, επομένως αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν.

Η αγορά κοστίζει περίπου 140 δολάρια, που είναι μια πολύ προσιτή τιμή για τους περισσότερους κακόβουλους χάκερς. Το Jigsaw ransomware μπορεί να αγοραστεί στο Dark Web, ένα hot spot για τους χάκερ που αναζητούν κακόβουλο λογισμικό, ευαίσθητες πληροφορίες και άλλα πολύτιμα δεδομένα.

Διαβάστε  Παραβίαση λογαριασμού Messenger

Το Jigsaw ransomware διαδίδεται μέσω spam email. Όταν ανοίξει, το email μπορεί να περιέχει ένα κακόβουλο συνημμένο που θα μολύνει τον υπολογιστή σας και θα κάνει το Jigsaw να ξεκινήσει την κρυπτογράφηση όλων των αρχείων σας.

Πώς να αποφύγετε το Jigsaw Ransomware

Το Jigsaw ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να κρυπτογραφήσει μια ποικιλία αρχείων. Είναι πολύ ευέλικτο, ικανό να κρυπτογραφεί αρχεία σε περισσότερες από 220 διαφορετικές μορφές. Αλλά να γνωρίζετε ότι το Jigsaw δεν μπορεί να κρυπτογραφήσει αρχεία που καταλήγουν σε .exe. Όταν αυτό το κακόβουλο λογισμικό κρυπτογραφεί τα αρχεία στη συσκευή ενός θύματος, συνήθως θα εμφανίζει ένα παράθυρο με μια λίστα με τα κρυπτογραφημένα αρχεία.

Το παράθυρο που εμφανίζεται όταν λαμβάνετε μόλυνση από ransomware διαθέτει Jigsaw (γνωστός και ως Billy the Puppet). Μέσα στο παράθυρο, θα δείτε την απειλή διαγραφής αρχείου. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν πληρώσετε τα λύτρα, τα αρχεία σας θα διαγραφούν. Το χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης κάτω από την ειδοποίηση το κάνει ακόμα πιο τρομακτικό για το θύμα, έτσι ώστε ο χειριστής ransomware να μπορεί να πάρει τα χρήματα που θέλει.

Για να αποφύγετε το Jigsaw Ransomware, φροντίστε να εγκαταστήσετε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα προστασίας από ιούς. Αυτό θα σας βοηθήσει να προστατευθείτε από κακόβουλο λογισμικό και ιούς.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς, θα πρέπει επίσης να φροντίζετε να το ενημερώνετε τακτικά. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην εξάλειψη των τρωτών σημείων ασφαλείας και των σφαλμάτων που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να διαδώσουν κακόβουλο λογισμικό και να επιτεθούν σε συσκευές. Η ενημέρωση μπορεί να είναι λίγο ενοχλητική, αλλά είναι πάντα καλύτερο να το κάνετε το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε  Ηλεκτρονική και Τραπεζική Απάτη - Άρθρο 22 Νόμου 5019/2023

Το Jigsaw ransomware διαδίδεται συχνά μέσω ανεπιθύμητων μηνυμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ληφθεί εύκολα κατά λάθος.

Προφίλ Συγγραφέα

Γιώργος Χατζηθεοδοσίου

Από μικρός μεγάλη αγάπη για την τεχνολογία και το Marketing. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το δικηγορικό μάρκετινγκ και το Digital Marketing με έμφαση στη λεπτομέρεια και την εξέλιξη στα νέα δρώμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news