Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 30 Νοεμβρίου 2023, καταργείται το αδίκημα της απλής δυσφήμησης και τροποποιείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Απλή δυσφήμηση
Το αδίκημα της απλής δυσφήμησης, που προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα, τιμωρεί με φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή από 1.500 έως 10.000 ευρώ όποιος δημοσίως διαδίδει για κάποιον άλλο, με πρόθεση να τον βλάψει, γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του.
Με το σχέδιο νόμου, το αδίκημα της απλής δυσφήμησης καταργείται. Η διάταξη αυτή δικαιολογείται από το γεγονός ότι η προστασία της τιμής και της υπόληψης των πολιτών, η οποία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, μπορεί να εξασφαλιστεί αποτελεσματικά και με άλλους τρόπους, όπως με την άσκηση αγωγής αποζημίωσης.
Συκοφαντία
Το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, που επίσης προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα, τιμωρεί με φυλάκιση από δύο μέχρι πέντε έτη ή χρηματική ποινή από 3.000 έως 30.000 ευρώ όποιος, με πρόθεση να βλάψει κάποιον άλλο, δημόσια διαδίδει για αυτόν ψεύδος που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψή του.
Με το σχέδιο νόμου, το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης τροποποιείται ως εξής:
- Αυξάνεται το κατώτατο όριο της ποινής της φυλάκισης σε τρία έτη.
- Προστίθεται ως επιβαρυντική περίσταση η περίπτωση που η συκοφαντία διαπράττεται με σκοπό την πρόκληση βλάβης σε επιχείρηση ή υπηρεσία ή την υπονόμευση της δημόσιας τάξης ή της ασφάλειας.
- Από την έννοια του τρίτου εξαιρούνται οι δημόσιοι λειτουργοί ή υπάλληλοι που λαμβάνουν γνώση των ισχυρισμών κατά την ενάσκηση καθήκοντος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης.
Η τροποποίηση αυτή δικαιολογείται από το γεγονός ότι η συκοφαντική δυσφήμηση αποτελεί σοβαρό έγκλημα που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ατομική και κοινωνική ζωή του θύματος. Η αύξηση του κατώτατου όριου της ποινής της φυλάκισης αποσκοπεί στην αποτροπή της διάπραξης του εγκλήματος. Η προσθήκη της επιβαρυντικής περίστασης αποσκοπεί στην τιμωρία των δραστών που διαπράττουν την πράξη με σκοπό να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. Η εξαίρεση των δημόσιων λειτουργών ή υπαλλήλων από την έννοια του τρίτου αποσκοπεί στην προστασία της ελεύθερης διακίνησης των πληροφοριών και την αποφυγή της κατάχρησης του ποινικού δικαίου για την καταστολή της κριτικής της δημόσιας διοίκησης.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.