Google news
Προσωρινή ρύθμιση κατάστασης μέσω ασφαλιστικών μέτρων

Προσωρινή ρύθμιση κατάστασης μέσω ασφαλιστικών μέτρων (731, 732 του ΚΠολΔ)

Σύμφωνα με τα άρθρα 731 και 732 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης σε περίπτωση επερχόμενου κινδύνου ή εναντίον της οποίας υπάρχει βάσιμος λόγος. Η προσωρινή ρύθμιση μπορεί να αφορά την ενέργεια, παράλειψης ή ανοχής ορισμένης πράξης από εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η αίτηση.

Η προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης αποτελεί ένα είδος ασφαλιστικού μέτρου, που έχει ως σκοπό την προστασία του αιτούντος από την επέλευση ζημίας ή τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας υπόθεσης.

Για να διαταχθεί η προσωρινή ρύθμιση κατάστασης, πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Πρέπει να υπάρχει επερχόμενος κίνδυνος ή βάσιμος λόγος. Ο επερχόμενος κίνδυνος είναι μια πραγματική και σοβαρή απειλή για την περιουσία ή τα δικαιώματα του αιτούντος, η οποία, αν δεν αποτραπεί, μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία. Ο βάσιμος λόγος είναι μια πραγματική και σοβαρή πιθανότητα να ευδοκιμήσει η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, δηλαδή να δικαιωθεί ο αιτών στην κύρια υπόθεση.
Η προσωρινή ρύθμιση πρέπει να είναι πρόσφορη και αναγκαία, για την αποτροπή του κινδύνου ή την ικανοποίηση του βάσιμου λόγου. Η προσωρινή ρύθμιση πρέπει να είναι κατάλληλη για να επιτύχει τον επιδιωκόμενο σκοπό, δηλαδή την προστασία του αιτούντος από την επέλευση ζημίας ή τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης.
Η προσωρινή ρύθμιση πρέπει να είναι ισόρροπη, δηλαδή να μην υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλουν η αρχή της αναλογικότητας και η αρχή του κράτους δικαίου. Η προσωρινή ρύθμιση δεν πρέπει να βλάπτει υπέρμετρα τον αντίδικο του αιτούντος.

Διαβάστε  Άρθρο 592 - Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Γαμικές διαφορές

Η αίτηση για προσωρινή ρύθμιση κατάστασης υποβάλλεται στο αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο δικάζει κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την προσωρινή ρύθμιση κατάστασης αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου.

Η προσωρινή ρύθμιση κατάστασης ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας υπόθεσης. Σε περίπτωση που η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απορριφθεί, η προσωρινή ρύθμιση παύει αυτοδικαίως να ισχύει.

Ενδεικτικές περιπτώσεις όπου μπορεί να διαταχθεί, η προσωρινή ρύθμιση κατάστασης είναι οι εξής:

Αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο καθ’ ου η εκτέλεση μπορεί να ζητήσει την αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης, αν υπάρχει βάσιμος λόγος, δηλαδή αν πιθανολογείται η ευδοκίμηση της ανακοπής κατά της εκτέλεσης.
Αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την καταβολή προσωρινής αποζημίωσης λόγω ηθικής βλάβης, αν υπάρχει επερχόμενος κίνδυνος ή βάσιμος λόγος.
Αποζημίωση λόγω σωματικής βλάβης. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την καταβολή προσωρινής αποζημίωσης λόγω σωματικής βλάβης, αν υπάρχει επερχόμενος κίνδυνος ή βάσιμος λόγος.
Αποζημίωση λόγω απώλειας περιουσίας. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την καταβολή προσωρινής αποζημίωσης λόγω απώλειας περιουσίας, αν υπάρχει επερχόμενος κίνδυνος ή βάσιμος λόγος.

Η προσωρινή ρύθμιση κατάστασης είναι ένα σημαντικό ένδικο βοήθημα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία του αιτούντος από την επέλευση ζημίας ή τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας υπόθεσης.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news