Google news
Κλειστά διαμερίσματα κοινόχρηστα

Κλειστά διαμερίσματα κοινόχρηστα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα κλειστά διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας συμμετέχουν στα κοινόχρηστα, ανεξάρτητα από το αν κατοικούνται ή όχι. Η συμμετοχή αυτή βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση από το είδος θέρμανσης της πολυκατοικίας.

Σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, όλα τα διαμερίσματα, ανεξαρτήτως αν είναι κατοικημένα ή όχι, συμμετέχουν κανονικά στα κοινόχρηστα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει διότι η κεντρική θέρμανση είναι κοινόχρηστη παροχή που χρησιμοποιείται από όλα τα διαμερίσματα, ανεξάρτητα από το αν αυτά είναι κατοικημένα ή όχι.

Σε πολυκατοικίες με αυτόνομη θέρμανση, τα κλειστά διαμερίσματα συμμετέχουν στα κοινόχρηστα, εκτός από τις δαπάνες θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει διότι η αυτόνομη θέρμανση είναι παροχή που χρησιμοποιείται μόνο από τα διαμερίσματα που είναι κατοικημένα.

Σε περίπτωση που υπάρχει καταστατικό πολυκατοικίας, μπορεί να προβλέπεται διαφορετική ρύθμιση για τη συμμετοχή των κλειστών διαμερισμάτων στα κοινόχρηστα. Ωστόσο, η ρύθμιση αυτή πρέπει να είναι ομόφωνη, δηλαδή να συμφωνούν όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας.

Εάν ο ιδιοκτήτης ενός κλειστού διαμερίσματος δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα, οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας μπορούν να προβούν στις εξής ενέργειες:

Να τον καλέσουν να πληρώσει τα χρέη του.
Να του αποστείλουν εξώδικη όχληση
Να κινηθούν δικαστηριακά.
Να του κόψουν τα κοινόχρηστα από τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ.
Η επιλογή της κατάλληλης ενέργειας εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε περίπτωση.
Συνηθίζεται η αποστολή εξωδίκου με δικαστικό επιμελητή και έπειτα μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης ακολουθεί η επίδοση διαταγής πληρωμής ή αγωγής στον υπόχρεο ιδιοκτήτη, προκειμένου να ληφθούν τα χρήματα που αυτός οφείλει.
Συνοψίζοντας, σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης δε συμμορφώνεται με τις κοινόχρηστες δαπάνες, επειδή δε διαμένει στο διαμέρισμα ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο, η νομοθεσία έχει προβλέψει τους νόμιμους δικαστικούς τρόπους προκειμένου να εισπραχθούν τα οφειλόμενα χρήματα από τον υπόχρεο.

Loading...
Διαβάστε  Φόρος κληρονομίας: Τι αλλάζει - No.1 Οδηγός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news