Google news
Κύστη Κόκκυγος, Συμπτώματα, Θεραπεία

Κύστη Κόκκυγος, Συμπτώματα, Θεραπεία

Τι είναι η Κύστη του Κόκκυγος;

Η κύστη του κόκκυγος, επίσης γνωστή ως τριχοφωλεακή κύστη, είναι μια δερματική πάθηση που προκύπτει στην περιοχή του κόκκυγα. Συγκεκριμένα, αυτή η κύστη εμφανίζεται στη γλουτιαία περιοχή (ανάμεσα στους γλουτούς) και μπορεί να εμφανίζεται είτε ως μια οξεία κατάσταση, όπως το απόστημα, είτε ως μια χρόνια φλεγμονή της κοκκυγικής χώρας.

Αίτια και Προδιαθεσικοί Παράγοντες της Κύστης του Κόκκυγος Η κύστη του κόκκυγος είναι μια συνήθης πάθηση που εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς άνδρες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε γυναίκες, ειδικά όταν υπάρχει έντονη τριχοφυία στην περιοχή. Στα αρχικά στάδια, η κύστη του κόκκυγος προκαλείται από την εισβολή των τριχών και των μικροβίων του δέρματος στο εσωτερικό του δέρματος, λόγω τριβής μεταξύ των γλουτών. Αυτή η τριβή οδηγεί σε φλεγμονή στην περιοχή, αλλά μπορεί να προληφθεί με την αποτρίχωση της περιοχής.

Κύστη του Κόκκυγος – Συμπτώματα

Η λεπτομερής ανάλυση της ιστορίας του ασθενούς σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση της κύστης του κόκκυγος.

Η κύστη του κόκκυγος συνήθως αρχίζει ως ένα οξύ απόστημα της κοκκυγικής χώρας και συνοδεύεται από τα εξής συμπτώματα:

  1. Έντονος πόνος.
  2. Οίδημα (διόγκωση).
  3. Ερυθρότητα και θερμότητα στην περιοχή.
  4. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετός (σπάνια).

Το απόστημα που σχηματίζεται συνήθως αποστραγγίζεται αυτόματα προς το δέρμα, και αυτό είναι αντιληπτό από τον ασθενή μέσω της εκροής ενός δύσοσμου, πυώδους υγρού από την κύστη. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να παρατηρηθεί μια μικρή ποσότητα αίματος.

Διαβάστε  Ομφαλοκήλη, Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Σε λιγότερο συνηθισμένες περιπτώσεις, η κύστη του κόκκυγος μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια φλεγμονή της κοκκυγικής χώρας, προκαλώντας μια μακροχρόνια, ήπια αίσθηση πόνου στην περιοχή (κοκκυγοδυνία). Αυτός ο πόνος επιδεινώνεται συνήθως από μακροχρόνια καθιστική θέση.

Τα συρίγγια προέρχονται από την ίδια την κύστη και εκτείνονται κάτω από το δέρμα, καταλήγοντας σε διαφορετικά σημεία και αποστάσεις από την κύστη. Ουσιαστικά, τα συρίγγια είναι επεκτάσεις της κύστης κόκκυγου που βρίσκονται στον υποδόριο ιστό κάτω από το δέρμα.

Συνήθως, τα συρίγγια της κύστης κόκκυγος αναπτύσσονται χωρίς συμπτώματα και γίνονται αντιληπτά όταν υπάρχει διαρροή υγρού από μικροσκοπικές οπές του δέρματος κοντά στην κύστη κόκκυγου.

Η θεραπεία των συριγγίων της κύστης κόκκυγος είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία της κύστης κόκκυγου, καθώς η παραμονή τους μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγου.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγου πρέπει να προσαρμοστεί ατομικά σε κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη τη χρονιότητα των συμπτωμάτων και την παρουσία ή απουσία συριγγίων.

Για τους ασθενείς με οξεία φάση της κύστης κόκκυγου, η χειρουργική ανοιγματική διάνοιξη και αποστάγματος αποτελεί την επιλογή θεραπείας. Αυτή η επέμβαση ανακουφίζει τον ασθενή από τον πόνο και τη φλεγμονή. Ωστόσο, δεν αφαιρεί την κύστη κόκκυγου, και μετά την υποχώρηση της φλεγμονής, ο ασθενής πρέπει να επανεξεταστεί για την τελική αντιμετώπιση της κύστης και των ενδεχόμενων συριγγίων.

Η χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγου με χρήση της τεχνολογίας Laser αποτελεί μια σύγχρονη, ασφαλή και ανώδυνη μέθοδο για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγου. Ακόμη και για ασθενείς με συρίγγια, η χρήση του Laser απομακρύνει οριστικά τα συρίγγια και αποτρέπει την επανεμφάνισή τους, προσφέροντας ανακούφιση στους ασθενείς από τα συμπτώματα της νόσου.

Διαβάστε  Αρθροπλαστική Γόνατος - Ποια τα Οφέλη

Συνοψίζοντας, η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της κύστης κόκκυγου με τη χρήση του Laser αποτελεί την προτεραιότητα για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης, προσφέροντας ανακούφιση και αναίμακτη λύση.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος με χρήση Laser αποτελεί μία σύγχρονη, ασφαλή, χωρίς αιμορραγία, χωρίς πόνο και μόνιμη λύση για το πρόβλημα της κύστης κόκκυγος και των ενδεχόμενων συριγγίων.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Laser, ο ασθενής υφίσταται τον επεμβατικό χειρισμό υπό τοπική αναισθησία και μεθή, εξαλείφοντας την ανάγκη για γενική αναισθησία.

Ο λέιζερ προωθείται εντός της κύστης κόκκυγος και των συριγγίων με μεγάλη ευελιξία, επιτυγχάνοντας πλήρη καυτηριασμό σε όλο το εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα τη σύγκλειση και επούλωσή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πόνος μετά την επέμβαση είναι ελάχιστος.

Η θεραπεία με Laser έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μικρές και μεσαίες κύστεις κόκκυγος, καθώς και σε περιπτώσεις πολλαπλών συριγγίων μεγάλου μήκους. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση, η οποία απαιτεί μεγάλη εκτομή και προκαλεί αυξημένο πόνο, η θεραπεία με Laser προσφέρει μια πιο αποδοτική επιλογή.

Όσον αφορά τη μετεγχειρητική ανάρρωση, αυτή είναι γρήγορη και χωρίς πόνο. Οι ασθενείς μπορούν να εγκαταλείψουν την κλινική μόλις δύο ώρες μετά την επέμβαση και να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή μετά από λίγες ώρες, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Το μόνο απαραίτητο μετά τη θεραπεία είναι η καθημερινή φροντίδα και αλλαγή του τραύματος για τις πρώτες 5 ημέρες, μέχρι η επούλωση να ολοκληρωθεί. Οι αλλαγές μπορούν να γίνουν από τους ίδιους τους ασθενείς ή από τους συγγενείς τους, απαλλάσσοντας τους από την ανάγκη επίσκεψης στον ιατρό για αυτό το σκοπό.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news