Google news
Συνεπιμέλεια τέκνων και προυποθέσεις

Συνεπιμέλεια τέκνων και προυποθέσεις

Η συνεπιμέλεια τέκνων είναι η άσκηση της επιμέλειας του τέκνου από τους δύο γονείς από κοινού, μοιράζοντας εξίσου τις ευθύνες και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν. Η συνεπιμέλεια είναι η βασική αρχή που διέπει την άσκηση της γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή διακοπής της έγγαμης συμβίωσης των γονέων, σύμφωνα με το άρθρο 1511 του Αστικού Κώδικα, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του νόμου 4800/2021

Η συνεπιμέλεια τέκνων αποτελεί το καλύτερο για το συμφέρον του τέκνου σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες της παιδοψυχολογίας, καθώς επιτρέπει στο παιδί να διατηρεί στενές σχέσεις και με τους δύο γονείς, ανεξάρτητα από το εάν αυτοί είναι παντρεμένοι ή όχι. Η συνεπιμέλεια συμβάλλει στην ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία του παιδιού, καθώς και στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του. Έτσι μέσω της συνεπιμέλειας οι γονείς αποφασίζουν από κοινού, όχι μόνο για τα πολύ σοβαρά ζητήματα π.χ. ιατρικές εξετάσεις που εντάσσονται στο πεδίο της άσκησης της γονικής μέριμνας αλλά και σε τρέχοντα καθημερινά ζητήματα της καθημερινότητας του τέκνου.

Οι προϋποθέσεις για την ανάθεση της συνεπιμέλειας τέκνων είναι οι εξής:

Η συμφωνία των γονέων για την ανάθεση της συνεπιμέλειας.
Η ύπαρξη επαρκούς επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των γονέων.
Η ικανότητα των γονέων να φροντίζουν για τις ανάγκες του τέκνου.
Η μη ύπαρξη σοβαρών αντιθέσεων μεταξύ των γονέων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το τέκνο.

Σε περίπτωση που οι γονείς δεν συμφωνούν για την ανάθεση της συνεπιμέλειας, το δικαστήριο αποφασίζει με βάση το συμφέρον του τέκνου. Το δικαστήριο μπορεί να αναθέσει τη συνεπιμέλεια, ακόμη και αν ένας από τους γονείς δεν συμφωνεί, εφόσον κρίνει ότι αυτό είναι το καλύτερο για το τέκνο, άλλωστε ο νόμος 4800/2021 που αποτελεί μια ριζική νομοθετική παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο αυτό επιτάσσει.

Διαβάστε  Αυτόματο Διαζύγιο

Τα πλεονεκτήματα της συνεπιμέλειας είναι τα εξής:

Το παιδί διατηρεί στενές σχέσεις και με τους δύο γονείς.
Το παιδί αισθάνεται ασφαλές και αγαπητό.
Το παιδί αναπτύσσει την αυτοεκτίμηση και την αυτονομία του.
Οι γονείς μαθαίνουν να συνεργάζονται για το καλό του παιδιού.

Τα μειονεκτήματα της συνεπιμέλειας είναι τα εξής:

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γονείς να συνεργαστούν, ειδικά αν έχουν έντονες αντιθέσεις.
Μπορεί να απαιτηθεί από τους γονείς να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Μπορεί να είναι δύσκολο για το παιδί να προσαρμοστεί σε δύο σπίτια, σε περίπτωση που πέρα από τη συνεπιμέλεια οριστεί και η διαμονή του τέκνου για κάποιο χρονικό διάστημα με τον κάθε γονέα του ξεχωριστά.

Συμπερασματικά, η συνεπιμέλεια είναι η καλύτερη λύση για την άσκηση της επιμέλειας σε περίπτωση διαζυγίου ή διακοπής της έγγαμης συμβίωσης των γονέων. Η συνεπιμέλεια συμβάλλει στην ψυχολογική και συναισθηματική ισορροπία του παιδιού, καθώς και στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news