Google news
Χρόνος τέλεσης της πράξης - Άρθρο 17

Χρόνος τέλεσης της πράξης – Άρθρο 17

Άρθρο 17

Χρόνος τέλεσης της πράξης

Η πράξη θεωρείται τελειωμένη όταν ολοκληρώνεται η ενέργεια που αποτελεί την ουσία της.

Αναλυτικός οδηγός

Το άρθρο 17 του Ποινικού Κώδικα ορίζει τον χρόνο τέλεσης της πράξης. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, η πράξη θεωρείται τελειωμένη όταν ολοκληρώνεται η ενέργεια που αποτελεί την ουσία της.

Για παράδειγμα, η πράξη του φόνου θεωρείται τελειωμένη όταν ο δράστης προκαλεί τη θάνατο του θύματος. Η πράξη της κλοπής θεωρείται τελειωμένη όταν ο δράστης στερεί την κατοχή του πράγματος από τον δικαιούχο.

Στην περίπτωση των συνεχιζόμενων πράξεων, η πράξη θεωρείται τελειωμένη όταν διακόπτεται η τελευταία ενέργεια που την αποτελεί. Για παράδειγμα, η πράξη της ληστείας θεωρείται τελειωμένη όταν ο δράστης στερεί την κατοχή του πράγματος από τον δικαιούχο και αποχωρεί από το τόπο της πράξης.

Στην περίπτωση των πράξεων που εκτελούνται σε περισσότερες φάσεις, η πράξη θεωρείται τελειωμένη όταν ολοκληρώνεται η τελευταία φάση. Για παράδειγμα, η πράξη της απάτης θεωρείται τελειωμένη όταν ο δράστης αποκτά παράνομα περιουσιακό όφελος.

Ο χρόνος τέλεσης της πράξης είναι σημαντικός για τον προσδιορισμό της ποινικής ευθύνης του δράστη. Για παράδειγμα, αν η πράξη τελειώσει πριν από την έναρξη της ισχύος ενός νέου νόμου που αποποινικοποιεί την πράξη, ο δράστης δεν είναι ένοχος.

Ειδικές περιπτώσεις

Υπάρχουν ορισμένες ειδικές περιπτώσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης της πράξης.

  • Πράξεις που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση κινδύνου

Στην περίπτωση των πράξεων που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση κινδύνου, η πράξη θεωρείται τελειωμένη όταν δημιουργείται ο κίνδυνος. Για παράδειγμα, η πράξη της πρόκλησης ατυχήματος θεωρείται τελειωμένη όταν το ατύχημα συμβαίνει.

  • Πράξεις που έχουν ως αποτέλεσμα την τέλεση άλλης πράξης
Διαβάστε  Υπόθαλψη – Παρασιώπηση Εγκλημάτων

Στην περίπτωση των πράξεων που έχουν ως αποτέλεσμα την τέλεση άλλης πράξης, η πράξη θεωρείται τελειωμένη όταν τελείται η άλλη πράξη. Για παράδειγμα, η πράξη της δωροδοκίας θεωρείται τελειωμένη όταν ο δημόσιος υπάλληλος δέχεται το δώρο.

  • Πράξεις που έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση δικαιώματος

Στην περίπτωση των πράξεων που έχουν ως αποτέλεσμα την παραβίαση δικαιώματος, η πράξη θεωρείται τελειωμένη όταν παραβιάζεται το δικαίωμα. Για παράδειγμα, η πράξη της παραβίασης της ιδιοκτησίας θεωρείται τελειωμένη όταν ο δράστης εισέρχεται παράνομα σε ακίνητο.

Συμπέρασμα

Ο χρόνος τέλεσης της πράξης είναι σημαντικός για τον προσδιορισμό της ποινικής ευθύνης του δράστη. Για τον καθορισμό του χρόνου τέλεσης της πράξης, πρέπει να ληφθεί υπόψη η φύση της πράξης και οι ειδικές περιπτώσεις που προβλέπονται από τον νόμο.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news