Άρθρο 23 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Υπέρβαση άμυνας
1. Ορισμός:
Όποιος υπερβαίνει τα όρια της άμυνας τιμωρείται, αν η υπέρβαση έγινε με πρόθεση, με ποινή ελαττωμένη, και αν έγινε από αμέλεια, σύμφωνα με τις σχετικές με αυτήν διατάξεις.
2. Κριτήρια υπέρβασης:
Για να κριθεί ότι υπάρχει υπέρβαση άμυνας, λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:
- Η ένταση και η επικινδυνότητα της επίθεσης: Η άμυνα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που απαιτούνται για την αποτροπή της επίθεσης.
- Η ύπαρξη ή μη άμεσου κινδύνου: Η άμυνα πρέπει να ασκείται σε περίπτωση άμεσου και επικείμενου κινδύνου για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα του αμυνόμενου.
- Η αναλογία μέσων: Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την άμυνα δεν πρέπει να είναι δυσανάλογα με την ένταση και την επικινδυνότητα της επίθεσης.
- Η δυνατότητα διαφυγής: Ο αμυνόμενος δεν πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαφύγει από τον κίνδυνο με άλλο τρόπο.
3. Ποινές:
- Υπέρβαση με πρόθεση: Εάν η υπέρβαση άμυνας έγινε με πρόθεση, ο αμυνόμενος τιμωρείται με ποινή ελαττωμένη. Η ελάττωση της ποινής εξαρτάται από την ένταση της υπέρβασης και τις συνθήκες που την προκάλεσαν.
- Υπέρβαση από αμέλεια: Εάν η υπέρβαση άμυνας έγινε από αμέλεια, ο αμυνόμενος τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις για την αμέλεια.
4. Σημείωση:
Η υπέρβαση άμυνας μπορεί να αποτελέσει λόγο άρσης του αδίκου, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 31 του Ποινικού Κώδικα (π.χ. βίαιη προτροπή).
[bookly-form hide="date,week_days,time_range"]Ονομάζομαι Γιώργος Χατζηθεοδοσίου και είμαι επαγγελματίας στο Digital Marketing όπως και του δικηγορικού Μάρκετινγκ. Έχω πάθος με την κειμενογραφία και την προβολή επαγγελματιών στο διαδίκτυο με εξελιγμένες στρατηγικές σε Ελλάδα και εξωτερικό.