Google news
Αίτηση Αναιρέσεως στον Άρειο Πάγο

Αίτηση Αναιρέσεως στον Άρειο Πάγο

Η αίτηση αναίρεσης είναι ένα ένδικο μέσο που προβλέπεται από το άρθρο 504 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ) και μπορεί να ασκηθεί κατά των αποφάσεων του Εφετείου. Η αίτηση αναίρεσης έχει ως σκοπό να ελέγξει ο Άρειος Πάγος την ορθότητα των αποφάσεων του Εφετείου, για λόγους ουσιαστικού ή τυπικού δικαίου.

Ποιοι μπορούν να ασκήσουν Αίτηση Αναιρέσεως στον Άρειο Πάγο;

Αίτηση αναίρεσης μπορούν να ασκήσουν οι διάδικοι της δίκης, καθώς και το Δημόσιο, όταν έχει έννομο συμφέρον.

Πότε μπορεί να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης;

Η αίτηση αναίρεσης πρέπει να ασκηθεί μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την επίδοση της προσβαλλόμενης απόφασης στον αναιρεσείοντα.

Ποια είναι τα είδη των λόγων αναίρεσης;

Οι λόγοι αναίρεσης διακρίνονται σε ουσιαστικούς και τυπικούς. Οι ουσιαστικοί λόγοι αναίρεσης αφορούν στην εσφαλμένη εφαρμογή ή ερμηνεία του νόμου από το Εφετείο. Οι τυπικοί λόγοι αναίρεσης αφορούν σε παραβάσεις του δικονομικού δικαίου από το Εφετείο.

Πώς εκδικάζεται η αίτηση αναίρεσης;

Η αίτηση αναίρεσης εκδικάζεται από τον Άρειο Πάγο σε δημόσια συνεδρίαση. Ο Άρειος Πάγος μπορεί να ακυρώσει την προσβαλλόμενη απόφαση, να την μεταρρυθμίσει ή να την αφήσει ως έχει.

Παραδείγματα αιτήσεων αναίρεσης

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα αιτήσεων αναίρεσης:

  • Ένας διάδικος που έχασε μια δίκη στο Εφετείο μπορεί να ασκήσει αίτηση αναίρεσης υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του Εφετείου παραβίασε ουσιαστικές διατάξεις νόμου, όπως για παράδειγμα το άρθρο 25 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει την ιδιοκτησία.
  • Ένας διάδικος που έχασε μια δίκη στο Εφετείο λόγω παραβίασης του δικονομικού δικαίου, όπως για παράδειγμα η μη κλήτευση ενός μάρτυρα, μπορεί να ασκήσει αίτηση αναίρεσης.
  • Το Δημόσιο μπορεί να ασκήσει αίτηση αναίρεσης υποστηρίζοντας ότι μια απόφαση του Εφετείου αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον.
Διαβάστε  Άρθρο 21 - Ποινικός Κώδικας - Προσταγή

Στο δικόγραφο της αίτησης αναίρεσης πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής στοιχεία:

  • Ο αριθμός πρωτοδικείου και εφετείου της προσβαλλόμενης απόφασης.
  • Ο αριθμός αίτησης αναίρεσης.
  • Τα στοιχεία του αναιρέσαντος και του αναιρεσίβλητου.
  • Το θέμα της αναίρεσης.
  • Οι λόγοι αναίρεσης.
  • Τα αιτήματα του αναιρέσαντος.
  • Η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της προσβαλλόμενης απόφασης.
  • Η αίτηση για διορισμό πραγματογνώμονα.

Η αίτηση αναίρεσης πρέπει να κατατεθεί στό εκδόν Δικαστήριο μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την επίδοση της προσβαλλόμενης απόφασης στον αναιρεσείοντα.

Η αίτηση αναίρεσης εκδικάζεται από τον Άρειο Πάγο σε δημόσια συνεδρίαση.

Συμπέρασμα

Η αίτηση αναίρεσης είναι ένα σημαντικό ένδικο μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί η ορθότητα των αποφάσεων του Εφετείου. Η άσκηση αίτησης αναίρεσης απαιτεί τη γνώση και την εμπειρία ενός δικηγόρου.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news