Google news
Έξωση Ενοικιαστή

Έξωση Ενοικιαστή (Αμοιβή Δικηγόρου – Πως γίνεται)

Η διαδικασία της εξώσεως ενοικιαστή είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί τη βοήθεια ενός δικηγόρου. Η αμοιβή του δικηγόρου για μια εξώση ενοικιαστή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το ύψος της μίσθωσης, η διάρκεια της μίσθωσης, η σύνθετότητα της υπόθεσης, η εμπειρία του δικηγόρου και η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Σε γενικές γραμμές, η αμοιβή του δικηγόρου για μια έξωση προσδιορίζεται από τον εκάστοτε άμισθο δημόσιο λειτουργό (δικηγόρο) αξιολογώντας πληθώρα παραμέτρων ενοικιαστή σύμφωνα με τη κρίστη του εκάστοτε επαγγελματία που πρόκειται να χειριστεί την υπόθεση σας, έχοντας ως κατώτερο όριο την ελάχιστη δικηγορική αμοιβή που θέτει ο κώδικας δικηγόρων και δικηγορικής δεοντολογίας. Η αμοιβή αυτή μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις.

Η διαδικασία της εξώσεως ενοικιαστή μπορεί να χωριστεί σε δύο βασικά στάδια:

Προδικασία: Στο στάδιο αυτό, ο δικηγόρος θα προβεί στην αποστολή εξώδικης δήλωσης, γνωστοποίησης, διαμαρτυρίας στον ενοικιαστή, στην οποία θα τον καλέσει να εκκενώσει το ακίνητο. Εάν ο ενοικιαστής δεν συμμορφωθεί με την εξώδικη δήλωση, ο δικηγόρος θα καταθέσει αγωγή εις βάρος του ενοικιαστή στο αρμόδιο δικαστήριο.
Δικαστική διαδικασία: Στο στάδιο αυτό, το δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα διατάξει την εκκένωση του ακινήτου από τον ενοικιαστή. Εάν ο ενοικιαστής δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου, ο δικηγόρος θα ζητήσει από το δικαστήριο να εκδώσει διαταγή μεσεγγύησης, η οποία θα επιτρέπει στον εκμισθωτή να εισέλθει στο ακίνητο και να το εκκενώσει.

Διαβάστε  Εκποίηση ακινήτου από ανήλικο

Η διαδικασία της εξώσεως ενοικιαστή μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως και ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, η διαδικασία της εξώσεως ενοικιαστή μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την έκδοση δικαστικής απόφασης. Για να εκδοθεί η απόφαση αυτή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πρέπει να καταθέσει αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο, στην οποία θα αναφέρει τους λόγους για τους οποίους ζητά την έξωση του ενοικιαστή.

Οι νόμιμοι λόγοι για την έξωση ενοικιαστή στην Ελλάδα είναι οι εξής:

Μη καταβολή ενοικίου: Ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να καταβάλει το συμφωνηθέν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Σε περίπτωση μη καταβολής του ενοικίου ή εκπρόθεσμης καταβολής αυτού, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την έξωση του ενοικιαστή καθώς δυστροπεί ως προς τη καταβολή του μισθώματος.
Αθέτηση των όρων της μίσθωσης: Ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται με τους όρους της μίσθωσης, όπως αυτοί έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο συμβαλλομένων. Σε περίπτωση παράβασης των όρων της μίσθωσης, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την έξωση του ενοικιαστή.
Αυθαίρετη χρήση του ακινήτου: Ο ενοικιαστής έχει υποχρέωση να χρησιμοποιεί το ακίνητο για τον σκοπό για τον οποίο έχει συμφωνηθεί η μίσθωση. Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την έξωση του ενοικιαστή.
Απόκτηση του ακινήτου από τον ιδιοκτήτη: Ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την έξωση του ενοικιαστή σε περίπτωση που αποκτήσει το ακίνητο με κληρονομιά, γονική παροχή ή αγορά.
Ανάκληση της μίσθωσης: Ο ιδιοκτήτης μπορεί να ανακαλέσει τη μίσθωση σε περίπτωση που έχει συμφωνηθεί με τον ενοικιαστή ότι η μίσθωση μπορεί να ανακληθεί με προειδοποίηση.

Διαβάστε  Μεταβίβαση ακινήτου με χρησικτησία

Η διαδικασία της εξώσεως ενοικιαστή είναι σχετικά σύνθετη και απαιτεί την καθοδήγηση από δικηγόρο. Ο δικηγόρος θα βοηθήσει τον ιδιοκτήτη να προετοιμάσει την αγωγή και να την καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο. Σε περίπτωση που η αγωγή γίνει δεκτή από το δικαστήριο, θα εκδοθεί απόφαση εξώσεως, η οποία θα κοινοποιηθεί στον ενοικιαστή. Ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εξώσεως εντός τριάντα ημερών από την κοινοποίησή της.

Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν αποχωρήσει από το ακίνητο μετά την έκδοση της απόφασης εξώσεως, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την εκτέλεση της απόφασης από τον Εισαγγελέα. Ο Εισαγγελέας θα ορίσει ημερομηνία και ώρα για την εκτέλεση της απόφασης, κατά την οποία θα μεταβεί στο ακίνητο η αστυνομία για να απομακρύνει τον ενοικιαστή από το ακίνητο.
Μάλιστα, σε περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης για απομάκρυνση του ενοικιαστή από το μισθωμενο ακίνητο, θα πρέπει να εξεταστεί από το δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση σας, η δυνατότητα άσκησης ασφαλιστικών μέτρων με προσωρινή διαταγή ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου, ώστε να εκδοθεί ταχύρρυθμα μια δικαστική απόφαση.

Εδώ είναι μια σύνοψη των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσει ένας ιδιοκτήτης για να προχωρήσει σε έξωση ενοικιαστή στην Ελλάδα:

Ελέγξτε αν υπάρχει νόμιμος λόγος για την έξωση.
Καταθέστε αγωγή ή ασφαλιστικά μέτρα ή διαταγή απόδοσης στο αρμόδιο δικαστήριο (ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση)
Προετοιμαστείτε για την εκδίκαση της αγωγής ή των αναφερθέντων διαδικασιών.
Εκτελέστε την απόφαση εξώσεως, εάν είναι απαραίτητο.

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία της εξώσεως ενοικιαστή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν δικηγόρο που να ειδικεύεται στο δίκαιο της μίσθωσης. Ο δικηγόρος θα σας ενημερώσει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας και θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε στην έξωση του δύστροπου ενοικιαστή σας.

Διαβάστε  Κτηματολόγιο

Ακολουθούν ορισμένα χρήσιμα tips για την εξώθηση ενοικιαστή:

Κρατήστε όλα τα έγγραφα σχετικά με τη μίσθωση, όπως το μισθωτήριο συμβόλαιο, τις αποδείξεις πληρωμής της μίσθωσης και τις εξώδικες δηλώσεις που έχετε στείλει στον ενοικιαστή.
Επικοινωνήστε με τον δικηγόρο σας το συντομότερο δυνατόν, μόλις διαπιστώσετε ότι ο ενοικιαστής σας δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του.
Μην προσπαθήσετε να εκδιώξετε τον ενοικιαστή μόνοι σας. Η διαδικασία της εξώσεως είναι σύνθετη και θα πρέπει να γίνει από έναν έμπειρο δικηγόρο.

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την έξωση ενοικιαστή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν δικηγόρο.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news