Google news
Διαδικασία εισαγωγής σε ψυχιατρική κλινική

Διαδικασία εισαγωγής σε ψυχιατρική κλινική

Η διαδικασία εισαγωγής σε ψυχιατρική κλινική διαφέρει ανάλογα με την κλινική και την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Ωστόσο, γενικά, η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

Αρχική αξιολόγηση:

Η αρχική αξιολόγηση πραγματοποιείται από έναν ψυχίατρο ή έναν ψυχολόγο. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει μια συνέντευξη με τον ασθενή, καθώς και μια κλινική εξέταση. Ο σκοπός της αρχικής αξιολόγησης είναι να διαπιστωθεί η ύπαρξη ψυχιατρικής διαταραχής και να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία.

Εισαγωγή
Εάν ο ασθενής διαπιστωθεί ότι χρήζει ψυχιατρικής νοσηλείας, εισάγεται στην κλινική. Η εισαγωγή μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη θέληση του ασθενή (εθελοντική εισαγωγή) ή με τη θέληση του νόμου (αναγκαστική εισαγωγή).

Θεραπεία:

Η θεραπεία στην ψυχιατρική κλινική περιλαμβάνει φάρμακα, ψυχοθεραπεία και άλλες θεραπείες. Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ψυχιατρικής διαταραχής. Η ψυχοθεραπεία βοηθά τον ασθενή να αντιμετωπίσει τα ψυχολογικά του προβλήματα. Άλλες θεραπείες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν ομαδική θεραπεία, τέχνη-θεραπεία, σωματική θεραπεία και άλλες.

Αποχώρηση:

Η αποχώρηση από την ψυχιατρική κλινική γίνεται όταν ο ασθενής έχει σταθεροποιηθεί και είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του. Η αποχώρηση μπορεί να είναι εθελοντική ή αναγκαστική.

Αναλυτικός οδηγός:

Αρχική αξιολόγηση:

Η αρχική αξιολόγηση πραγματοποιείται συνήθως στο ιατρείο του ψυχιάτρου ή του ψυχολόγου. Η συνέντευξη με τον ασθενή περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα, το ιστορικό της νόσου, τα οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού, της θερμοκρασίας και άλλων ζωτικών σημείων.

Εισαγωγή

Η εισαγωγή σε ψυχιατρική κλινική μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη θέληση του ασθενή (εθελοντική εισαγωγή) ή με τη θέληση του νόμου (αναγκαστική εισαγωγή).

Διαβάστε  Καταργείται το αδίκημα της απλής δυσφήμησης και τροποποιείται της συκοφαντικής

Εθελοντική εισαγωγή:

Ο ασθενής αποφασίζει να εισαχθεί στην κλινική με τη θέλησή του. Δεν απαιτείται η έγκριση δικαστηρίου ή άλλης αρχής.

Αναγκαστική εισαγωγή:

Η αναγκαστική εισαγωγή μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν ο ασθενής:

Απειλεί να βλάψει τον εαυτό του ή άλλους.
Είναι σε σύγχυση ή παραλήρημα.
Δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του.

Για να πραγματοποιηθεί αναγκαστική εισαγωγή, απαιτείται η έγκριση δικαστηρίου ή άλλης αρμόδιας αρχής.

Θεραπεία

Η θεραπεία στην ψυχιατρική κλινική περιλαμβάνει φάρμακα, ψυχοθεραπεία και άλλες θεραπείες.

Φάρμακα

Τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της ψυχιατρικής διαταραχής. Τα πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ψυχιατρικών διαταραχών είναι τα αντιψυχωσικά, τα αντικαταθλιπτικά, τα ηρεμιστικά και τα αντιεπιληπτικά.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία βοηθά τον ασθενή να αντιμετωπίσει τα ψυχολογικά του προβλήματα. Οι πιο κοινές μορφές ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ψυχιατρικών διαταραχών είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, η οικογενειακή θεραπεία και η θεραπεία ομάδας.

Άλλες θεραπείες:

Άλλες θεραπείες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην ψυχιατρική κλινική περιλαμβάνουν ομαδική θεραπεία, τέχνη-θεραπεία, σωματική θεραπεία και άλλες.

Αποχώρηση:

Η αποχώρηση από την ψυχιατρική κλινική γίνεται όταν ο ασθενής έχει σταθεροποιηθεί και είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του. Η αποχώρηση μπορεί να είναι εθελοντική ή αναγκαστική.

Εθελοντική αποχώρηση:

Ο ασθενής αποφασίζει να αποχωρήσει από την κλινική με τη θέλησή του. Δεν απαιτείται η έγκριση δικαστηρίου ή άλλης αρχής. Σύμφωνα με το άρθρο 96 του ν. 2071/1992, η ακούσια νοσηλεία είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένας ασθενής νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική χωρίς τη θέλησή του. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που ο ασθενής πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Διαβάστε  Ποιοι μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Απειλεί να βλάψει τον εαυτό του ή άλλους.
Είναι σε σύγχυση ή παραλήρημα.
Δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του.

Η διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας ξεκινά με την υποβολή αίτησης από έναν από τους εξής:

Τον ίδιο τον ασθενή.
Συγγενή του ασθενή.
Τον επίτροπο του ασθενή.
Τον εισαγγελέα πρωτοδικών.

Η αίτηση υποβάλλεται στο αρμόδιο πρωτοδικείο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει εντός 10 ημερών. Η απόφαση του πρωτοδικείου πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ακούσια νοσηλεία.

Εάν η απόφαση του πρωτοδικείου είναι θετική, ο ασθενής μεταφέρεται σε ψυχιατρική κλινική. Η ακούσια νοσηλεία μπορεί να διαρκέσει έως και 30 ημέρες. Μετά την παρέλευση των 30 ημερών, ο εισαγγελέας πρωτοδικών πρέπει να αποφασίσει εάν θα παραταθεί η νοσηλεία. Η αναστολή της ακούσιας νοσηλείας μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή, τους συγγενείς του ή τον επίτροπό του.

Η ακούσια νοσηλεία είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιείται για την προστασία του ασθενή και των γύρω του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ακούσια νοσηλεία αποτελεί μια σοβαρή παρέμβαση στα δικαιώματα του ασθενή και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 96 του ν. 2071/1992 ορίζει τα εξής:

Άρθρο 96

Ασθενής, ο οποίος λόγω ψυχικής διαταραχής:
α) απειλεί σοβαρά να βλάψει τον εαυτό του ή άλλους,

β) βρίσκεται σε σύγχυση ή παραλήρημα, ή

γ) δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του,

δύναται να νοσηλευθεί ακούσια σε ψυχιατρική κλινική.

Η ακούσια νοσηλεία ενεργοποιείται με αίτηση του ίδιου του ασθενούς, συγγενούς του, του επίτροπου του, ή του εισαγγελέα πρωτοδικών.

Διαβάστε  Δήλωση στο κτηματολόγιο με αποδοχή κληρονομιάς

Η αίτηση υποβάλλεται στο αρμόδιο πρωτοδικείο, το οποίο αποφαίνεται εντός δέκα (10) ημερών από την κατάθεσή της. Η απόφαση του πρωτοδικείου πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε η ακούσια νοσηλεία.

Εάν η απόφαση του πρωτοδικείου είναι θετική, ο ασθενής μεταφέρεται σε ψυχιατρική κλινική. Η ακούσια νοσηλεία μπορεί να διαρκέσει έως και τριάντα (30) ημέρες.

Μετά την παρέλευση των τριάντα (30) ημερών, ο εισαγγελέας πρωτοδικών εξετάζει εκ νέου την περίπτωση του ασθενούς και αποφασίζει εάν θα παραταθεί η ακούσια νοσηλεία. Η αναστολή της ακούσιας νοσηλείας μπορεί να ζητηθεί από τον ασθενή, τους συγγενείς του, ή τον επίτροπό του.

Η ακούσια νοσηλεία πραγματοποιείται με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων του ασθενούς.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news