Google news
Διαδικτυακή Απάτη

Διαδικτυακή Απάτη. Οι απατεώνες αναζητούν πάντα νέους τρόπους για να εξαπατούν τους ανθρώπους στο διαδίκτυο. Στην πραγματικότητα, το FBI προβλέπει ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο θα κοστίσει στους Αμερικανούς περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Η απάτη μέσω διαδικτύου περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές μορφές παράνομης δραστηριότητας, αλλά όλες έχουν ένα κοινό: περιλαμβάνουν την κλοπή χρημάτων ή προσωπικών πληροφοριών προσποιούμενες ότι είναι κάποιος άλλος στο διαδίκτυο.

Πίνακας Περιεχομένου

Η Διαδικτυακή Απάτη είναι μια μορφή παράνομης δραστηριότητας κατά την οποία οι εγκληματίες εξαπατούν ανυποψίαστους χρήστες του Διαδικτύου.

Προκειμένου να διαπράξουν τα σχέδιά τους, οι εγκληματίες αυτοί χρησιμοποιούν υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές για να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να αναρτούν μηνύματα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Χρησιμοποιούν επίσης ιστότοπους που εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη ή/και την ευπιστία των ανθρώπων- αυτό τους διευκολύνει να πείσουν τα θύματα ότι είναι νόμιμες επιχειρήσεις που προσφέρουν προϊόντα ή υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές.

Διαβάστε  Σωματική Βλάβη

Η απάτη μέσω του Διαδικτύου έχει γίνει ένα αυξανόμενο πρόβλημα επειδή πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο εύκολο είναι για τους απατεώνες να αποκτήσουν προσωπικές πληροφορίες για εσάς μέσω βάσεων δεδομένων δημόσιων αρχείων, όπως αυτές που διατηρούν κυβερνητικές υπηρεσίες όπως η Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης (SSA) ή η Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS). Μόλις αυτοί οι εγκληματίες αποκτήσουν τα προσωπικά σας δεδομένα μέσω μιας πηγής, μπορεί στη συνέχεια να είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση και σε άλλες πηγές χωρίς καμία απολύτως δυσκολία – και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αν δεν λάβετε μέτρα αρκετά γρήγορα!

Η απάτη μέσω του Διαδικτύου θεωρείται μία από τις 10 μεγαλύτερες απειλές για την ιδιωτική ζωή και, σύμφωνα με το FBI, αυξάνεται με ρυθμό 1.000% ετησίως τα τελευταία χρόνια.

Το FBI αναφέρει ότι η απάτη στο διαδίκτυο είναι μία από τις 10 μεγαλύτερες απειλές για την ιδιωτική ζωή. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή τους, αυξάνεται με ρυθμό 1.000% ετησίως τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να αυξάνεται αν δεν λάβουμε μέτρα για να τη σταματήσουμε.

Οι απάτες μέσω του Διαδικτύου έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και πλέον λαμβάνουν πολλές μορφές.

Εάν αναζητάτε μια νέα θέση εργασίας, μπορεί να έχετε συναντήσει μια αγγελία στο διαδίκτυο για μια τέτοια θέση. Η αγγελία συνήθως σας λέει ότι η εταιρεία αναζητά άτομα για να εργαστούν ως μέλη της ομάδας της και προσφέρει κάποιες ελκυστικές λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της. Μπορεί ακόμη και να λέει ότι είναι διατεθειμένοι να σας πληρώσουν το καλύτερο δυνατό ποσό για τις υπηρεσίες σας, κάτι που θα ήταν σπουδαία είδηση αν ήταν αλήθεια!

Διαβάστε  Δικαστική Συμπαράσταση

Αλλά προτού ενθουσιαστείτε πολύ με αυτή την ευκαιρία, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλές απάτες εκεί έξω που έχουν σχεδιαστεί ειδικά με σκοπό να κλέψουν τις προσωπικές σας πληροφορίες ή τα χρήματά σας – και αν πέσετε θύμα τους, τότε κανείς δεν ξέρει πόση ζημιά μπορεί να γίνει! Τούτου λεχθέντος όμως…

Μερικοί συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι πέφτουν θύματα απάτης μέσω του Διαδικτύου είναι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μηνυμάτων κειμένου.

Μερικοί συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι πέφτουν θύματα απάτης μέσω του Διαδικτύου είναι μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γραπτών μηνυμάτων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Διαδικτυακή Απάτη συνιστά ποινικό αδίκημα.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι μια από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους που αφορά Διαδικτυακή Απάτη. Το χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να σας εξαπατήσουν και να τους δώσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες ή τα χρήματά σας. Μπορεί να σας στείλουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μοιάζει να προέρχεται από κάποιον φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας και να σας ζητά βοήθεια σε μια κατάσταση κρίσης.

Για παράδειγμα, μπορεί να σας πουν ότι τους έκλεψαν την πιστωτική τους κάρτα και ότι πρέπει να τους στείλετε αμέσως χρήματα γιατί δεν θα μπορέσουν να πάνε σπίτι τους χωρίς αυτά! Αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συχνά περιέχουν συνδέσμους που σας οδηγούν απευθείας σε έναν άλλο ιστότοπο, όπου θα σας περιμένει ακόμη πιο απατηλό περιεχόμενο μόλις φτάσετε εκεί (αλλά μην ανησυχείτε – θα μιλήσουμε για το πώς να μην πέσετε σε τέτοιου είδους παγίδες αργότερα).

Λογαριασμοί κοινωνικών μέσων όπως το Facebook έχουν γίνει επίσης δημοφιλείς στόχοι για τους απατεώνες επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι τους χρησιμοποιούν καθημερινά πλέον- αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ όταν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να επωφεληθούν στέλνοντας ψεύτικα αιτήματα φιλίας ή δημοσιεύοντας ψεύτικες διαφημίσεις στη σελίδα προφίλ κάποιου άλλου, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν τους χρήστες σε λάθος δρόμο αν κάνουν κλικ χωρίς να το σκεφτούν πρώτα δύο φορές[1].

Διαβάστε  Πλαστογραφία

Μια κοινή μορφή απάτης μέσω του διαδικτύου είναι τα συστήματα “ψαρέματος” (phishing). Σε αυτά τα συστήματα, οι εγκληματίες χρησιμοποιούν μηνύματα spam ή ψεύτικους ιστότοπους για να εξαπατήσουν τα θύματα ώστε να αποκαλύψουν τις προσωπικές τους πληροφορίες και τους κωδικούς πρόσβασης.

Το “ψάρεμα” είναι μια μορφή απάτης μέσω του Διαδικτύου που χρησιμοποιεί ανεπιθύμητα μηνύματα ή ψεύτικους ιστότοπους για να εξαπατήσει τα θύματα ώστε να αποκαλύψουν τις προσωπικές τους πληροφορίες και τους κωδικούς πρόσβασής τους.

Οι απάτες phishing μπορούν να σταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή μηνυμάτων κειμένου. Συχνά περιλαμβάνουν ψεύτικους ιστότοπους ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φαίνεται να προέρχονται από μια νόμιμη εταιρεία (π.χ. PayPal), αλλά στην πραγματικότητα έχουν δημιουργηθεί από εγκληματίες με σκοπό να κλέψουν τις πληροφορίες σας. Πρόκειται για μια Διαδικτυακή Απάτη σε μεγάλη έξαρση.

Μια άλλη κοινή απάτη περιλαμβάνει την κλοπή χρημάτων εξαπατώντας τους ανθρώπους να επενδύσουν σε κάτι που δεν υπάρχει ή δεν είναι πραγματικό. Αυτή η απάτη φαίνεται να υπόσχεται τεράστιες αποδόσεις από τις επενδύσεις, αλλά ποτέ δεν επιστρέφει τους επενδυτές, επειδή δεν γίνεται καθόλου “επένδυση”!

Μια άλλη συνηθισμένη απάτη περιλαμβάνει την κλοπή χρημάτων εξαπατώντας τους ανθρώπους να επενδύσουν σε κάτι που δεν υπάρχει ή δεν είναι πραγματικό. Αυτή η απάτη φαίνεται να υπόσχεται τεράστιες αποδόσεις στις επενδύσεις, αλλά ποτέ δεν επιστρέφει στους επενδυτές, επειδή δεν υπάρχει καθόλου “επένδυση”!

Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι. Αν κάποιος λέει ότι θα σας δώσει ένα εκατομμύριο δολάρια για τίποτα περισσότερο από τον αριθμό και τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού σας λογαριασμού και στη συνέχεια ζητάει αυτά τα πράγματα πριν δώσει καθόλου χρήματα… μην τον εμπιστεύεστε!

Αν δείτε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ιστοσελίδες, μην δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία ή στείλετε χρήματα σε κανέναν!

Για να παραμείνετε ασφαλείς και να αποφύγετε την Διαδικτυακή Απάτη, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστες πηγές. Επίσης, μην δίνετε ποτέ τις προσωπικές σας πληροφορίες ή τους κωδικούς πρόσβασης σε κανέναν!

Εάν δείτε ένα ύποπτο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή έναν ιστότοπο που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από την PayPal ή άλλον νόμιμο πάροχο υπηρεσιών, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους και μην ανοίξετε συνημμένα αρχεία. Είναι προτιμότερο να προσέχετε παρά να λυπάστε όταν πρόκειται για απάτη μέσω διαδικτύου: αν νομίζετε ότι κάτι είναι ύποπτο, μην παίρνετε το ρίσκο να δώσετε ευαίσθητες πληροφορίες όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών απαντώντας άμεσα -αντί γι’ αυτό επικοινωνήστε απευθείας με την υποστήριξη πελατών στον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας (όπως [σύνδεσμος εδώ]) και ρωτήστε τους αν είναι νόμιμο πριν προχωρήσετε περαιτέρω σε οποιαδήποτε ενέργεια σας ζητούν (όπως η αποστολή χρημάτων).

Συμπερασματικά

Εάν δείτε ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ιστότοπους, μην δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία ή στείλετε χρήματα σε κανέναν!

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news