Google news
Πως γίνεσαι διάκονος στην Ορθοδοξη Εκκλησία

Πως γίνεσαι διάκονος στην Ορθοδοξη Εκκλησία

Για να γίνεις διάκονος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, πρέπει να πληροίς τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Να είσαι χριστιανός ορθόδοξος, δηλαδή να έχεις βαπτιστεί και να έχεις λάβει το άγιο χρίσμα.
Να είσαι άνδρας.
Να έχεις κανονική και νόμιμη ηλικία, δηλαδή να είσαι τουλάχιστον 25 ετών.
Να είσαι άρτιμελής και να μην πάσχεις ψυχικώς.
Να μην έχεις προγαμιαίες σχέσεις, έστω και με την αρραβωνιαστικιά σου, και εντός του γάμου να μην έχεις παρά φύση (σχέσεις), αλλά και κάθε άλλη έξω από τον γάμο σου σεξουαλική σχέση, όπως είναι η πορνεία, ή η μοιχεία, ή η αρσενοκοιτία.

Εάν πληροίς τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορείς να υποβάλλεις αίτηση για χειροτονία στο τοπικό σου επισκοπικό συμβούλιο. Το συμβούλιο θα εξετάσει την αίτησή σου και, εάν την εγκρίνει, θα σε καλέσει σε συνέντευξη. Στη συνέντευξη, θα σε ρωτήσουν για τη ζωή σου, τη πίστη σου και την αφοσίωσή σου στην Εκκλησία.

Εάν το συμβούλιο αποφασίσει να σε χειροτονήσει, θα σε καλέσει σε μια περίοδο προετοιμασίας, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως ένα χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα παρακολουθήσεις μαθήματα θεολογίας και εκκλησιαστικού δικαίου, και θα βοηθήσεις σε διάφορες διακονίες στην εκκλησία.

Τελικά, η χειροτονία σου θα τελεσθεί σε μια ειδική τελετή, κατά την οποία θα σου παραδοθεί το διάκονικό ράσο και θα σου δοθούν οι ιεροί κανόνες του διακόνου.

Διαβάστε  Οπλοκατοχή - Οπλοφορία - Νόμος Περί όπλων

Νόμοι

Οι νόμοι που διέπουν την χειροτονία διακόνου στην Ορθόδοξη Εκκλησία καθορίζονται από τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας και από την πολιτειακή νομοθεσία.

Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες, η χειροτονία διακόνου μπορεί να γίνει μόνο από έναν επίσκοπο. Ο επίσκοπος πρέπει να είναι ιερέας με βαθμό επισκόπου και να έχει χειροτονηθεί κανονικώς και εγκύρως.

Η πολιτειακή νομοθεσία της Ελλάδας προβλέπει ότι για να γίνει κανείς διάκονος, πρέπει να έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του.

Κανονικό δίκαιο

Οι προϋποθέσεις χειροτονίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία καθορίζονται από τους ιερούς κανόνες, οι οποίοι είναι θεόπνευστοι και αδιάσειστοι. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς, ο χειροτονούμενος πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

Να είναι άνδρας. Η ιερωσύνη είναι ανδρική διακονία και δεν επιτρέπεται η χειροτονία γυναικών.
Να έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του. Η ηλικία αυτή θεωρείται ότι είναι επαρκής για να έχει ο χειροτονούμενος τη σωματική, πνευματική και ψυχική ωριμότητα που απαιτεί η ιερωσύνη.
Να είναι έγγαμος ή μοναχός. Η έγγαμος ζωή θεωρείται ότι αποτελεί εγγύηση της ηθικής και οικογενειακής ζωής του χειροτονουμένου. Η μοναχική ζωή, από την άλλη πλευρά, θεωρείται ότι αποτελεί εγγύηση της αφοσίωσης του χειροτονουμένου στο έργο της Εκκλησίας.
Να είναι βαπτισμένος, κεχρισμένος, μετανοημένος και κοινωνών. Ο χειροτονούμενος πρέπει να έχει λάβει όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας, τα οποία αποτελούν τη βάση της χριστιανικής ζωής.
Να είναι ηθικός και άμεμπτος. Ο χειροτονούμενος πρέπει να έχει άμεμπτη ηθική ζωή και να είναι απαλλαγμένος από οποιεσδήποτε αιρέσεις ή αιρετικές δοξασίες.
Να έχει καλή μόρφωση και γνώση της θεολογίας. Ο χειροτονούμενος πρέπει να έχει καλή μόρφωση και να γνωρίζει τα θεολογικά δόγματα και την εκκλησιαστική τάξη.
Να έχει καλή υγεία και φωνή. Ο χειροτονούμενος πρέπει να έχει καλή υγεία και δυνατή φωνή, ώστε να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα της ιερωσύνης.

Διαβάστε  Οι καλύτεροι δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη

Πολιτειακό δίκαιο

Εκτός από τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τους ιερούς κανόνες, ο χειροτονούμενος πρέπει να πληροί και ορισμένες προϋποθέσεις που ορίζονται από το πολιτειακό δίκαιο. Συγκεκριμένα, ο χειροτονούμενος πρέπει να είναι Έλληνας πολίτης και να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Στην Ελλάδα, η χειροτονία ιερέα γίνεται από τον οικείο μητροπολίτη, μετά από πρόταση της εκκλησιαστικής επιτροπής της Μητρόπολης. Η εκκλησιαστική επιτροπή είναι αρμόδια να εξετάσει τις προϋποθέσεις του χειροτονουμένου και να υποβάλει σχετική εισήγηση στον μητροπολίτη.

Η χειροτονία ιερέα είναι μια σημαντική και υπεύθυνη πράξη, η οποία απαιτεί από τον χειροτονούμενο να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν θεσπιστεί από την Εκκλησία και το κράτος για να διασφαλίσουν ότι οι ιερείς θα είναι άξιοι και κατάλληλοι για να ασκήσουν το ιερό λειτούργημα.

Προετοιμασία

Η προετοιμασία για τη χειροτονία διακόνου είναι μια σημαντική διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση και προσπάθεια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να διαβάσεις πολύ, να προσεύχεσαι και να συμμετέχεις ενεργά στις εκκλησιαστικές λειτουργίες.

Μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προετοιμαστείς για τη χειροτονία σου:

Διάβασε βιβλία και άρθρα για την Ορθόδοξη πίστη και τη διακονία.
Συζητά με τον πνευματικό σου πατέρα για τη ζωή σου και τη φωνή του Θεού.
Προσευχήσου για να σε βοηθήσει ο Θεός να υπηρετήσεις τον λαό Του με αγάπη και αφοσίωση.
Συμμετείχει ενεργά στις εκκλησιαστικές λειτουργίες και βοηθά στις διακονίες της εκκλησίας.

Η χειροτονία διακόνου είναι μια σημαντική και υπεύθυνη απόφαση. Εάν αισθάνεσαι ότι ο Θεός σε καλεί να υπηρετήσεις τον λαό του με αυτόν τον τρόπο, είναι σημαντικό να κάνεις τη δέουσα προετοιμασία και να λάβεις σοβαρά υπόψη τις προϋποθέσεις και τους νόμους που διέπουν την χειροτονία.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news