Google news
Εξώδικο (Αμοιβή Δικηγόρου - Χωρίς Δικηγόρο - Συνέπειες)

Εξώδικο (Αμοιβή Δικηγόρου – Χωρίς Δικηγόρο – Συνέπειες)

Το εξώδικο είναι ένα έγγραφο που αποστέλλεται από ένα πρόσωπο σε ένα άλλο, με σκοπό να το ενημερώσει για ένα ζήτημα ή να του ζητήσει να προβεί σε κάποια ενέργεια ή να παύσει κάποια ενέργεια που προκαλεί όχληση. Η επίδοση του πραγνατοποιείται με δικαστικό επιμελητή.Το εξώδικο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά μπορεί να έχει ορισμένες συνέπειες, όπως να αποτελέσει τη βάση για την έναρξη δικαστικής διαδικασίας ή να ασκήσει πίεση στον παραλήπτη να ανταποκριθεί στην απαίτηση ή το αίτημα του αποστολέα, ωστόσο σε ορισμένες υποθέσεις όπως είναι η διαταγή πληρωμής και η διαταγή απόδοσης μισθίου έχει υποχρεωτικό εκ του νόμου χαρακτήρα.

Αμοιβή δικηγόρου

Η σύνταξη και η αποστολή εξωδίκου μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε, είτε με τη βοήθεια δικηγόρου, είτε χωρίς. Εάν το εξώδικο συντάσσεται από δικηγόρο, τότε η αμοιβή του δικηγόρου θα πρέπει να καταβληθεί από τον εντολέα του. Η αμοιβή του δικηγόρου για τη σύνταξη και την αποστολή εξωδίκου ποικίλει ανάλογα με τη φύση της υποθέσεως και τον εκάστοτε επαγγελματία.

Χωρίς δικηγόρο

Το εξώδικο μπορεί να συνταχτεί κ χωρίς τη βοήθεια δικηγόρου. Σε αυτή την περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, ωστόσο η μη σύνταξη εξωδίκου από δικηγόρο είναι μια λανθασμένη ενέργεια καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένη εξέλιξη της υποθέσεως αν αυτή λάβει δικαστηριακή τροχιά. Το εξώδικο ως ένα επίσημο έγγραφο πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

Την ημερομηνία και τον τόπο σύνταξής του
Την επωνυμία και τη διεύθυνση του αποστολέα και του παραλήπτη
Το αντικείμενο του εξωδίκου
Την απαίτηση ή το αίτημα του αποστολέα
Την προθεσμία εντός της οποίας ο παραλήπτης πρέπει να ανταποκριθεί
Την υπογραφή του αποστολέα

Διαβάστε  Ένσταση Συμψηφισμού

Συνέπειες

Το εξώδικο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, η αποστολή εξωδίκου μπορεί να έχει ορισμένες συνέπειες, όπως:

Να αποτελέσει βάση για την έναρξη δικαστικής διαδικασίας
Να ασκήσει πίεση στον παραλήπτη να ανταποκριθεί στην απαίτηση ή το αίτημα του αποστολέα
Να αποτελέσει τεκμήριο για την ύπαρξη της απαίτησης ή του αιτήματος του αποστολέα. Επισημαίνεται πως σε ορισμένες διαδικασίες όπως (πχ διαταγες πληρωμής) είναι αναγκαίος όρος της διαδικασίας η επίδοση εξωδίκου.

Σε περίπτωση που ο παραλήπτης δεν ανταποκριθεί στην απαίτηση ή το αίτημα του αποστολέα, τότε ο αποστολέας μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Νομοθετικό πλαίσιο

Το εξώδικο δεν ρυθμίζεται από έναν ενιαίο νόμο στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διατάξεις που αναφέρονται στο εξώδικο σε διάφορους νόμους, όπως ο Αστικός Κώδικας, ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας και ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας.

Απαιτούμενα στοιχεία

Το εξώδικο πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

Την ημερομηνία και τον τόπο σύνταξής του
Την επωνυμία και τη διεύθυνση του αποστολέα και του παραλήπτη
Το αντικείμενο του εξωδίκου
Την απαίτηση ή το αίτημα του αποστολέα
Την προθεσμία εντός της οποίας ο παραλήπτης πρέπει να ανταποκριθεί
Την υπογραφή του αποστολέα

Σύνταξη και αποστολή

Το εξώδικο μπορεί να συνταχτεί και να αποσταλεί από οποιονδήποτε, είτε με τη βοήθεια δικηγόρου είτε χωρίς. Εάν το εξώδικο συντάσσεται από δικηγόρο, τότε ο δικηγόρος θα πρέπει να το υπογράψει και να το σφραγίσει. Ανςμφίβολα, είναι ασφαλέστερο να συνταχθεί ένα εξώδικο από δικηγόρο.

Η αποστολή του εξωδίκου μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως με συστημένη επιστολή, με ταχυμεταφορά ή με κούριερ.Ωστόσο, το νομικά ορθότερον είναι να αποσταλεί με δικαστικό επιμελητή, ώστε να συντάξει έκθεση επίδοσης που θα πιστοποιεί πως ο παραλήπτης το έλαβε.

Διαβάστε  Αγωγή για ακύρωση συμβολαίου

Επιπτώσεις

Η αποστολή εξωδίκου μπορεί να έχει ορισμένες επιπτώσεις, όπως:

Να αποτελέσει βάση για την έναρξη δικαστικής διαδικασίας
Να ασκήσει πίεση στον παραλήπτη να ανταποκριθεί στην απαίτηση ή το αίτημα του αποστολέα
Να αποτελέσει τεκμήριο για την ύπαρξη της απαίτησης ή του αιτήματος του αποστολέα

Προειδοποιήσεις

Εάν ο αποστολέας του εξωδίκου δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τα στοιχεία του παραλήπτη, τότε θα πρέπει να προσπαθήσει να τα ανακαλύψει πριν από την αποστολή του εξωδίκου.

Εάν ο αποστολέας του εξωδίκου δεν είναι σίγουρος για το περιεχόμενο του εξωδίκου, τότε θα πρέπει να συμβουλευτεί δικηγόρο πριν από την αποστολή του, προκειμένου να αποφύγει εσφαλμένες εκφράσεις ή διατυπώσεις που μπορεί σε μεταγενέστερο στάδιο να χρησιμοποιηθούν εναντίον του.

Το εξώδικο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιπτώσεις. Η αποστολή εξωδίκου μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την έναρξη δικαστικής διαδικασίας ή να ασκήσει πίεση στον παραλήπτη να ανταποκριθεί στην απαίτηση ή το αίτημα του αποστολέα.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα εξώδικο, ως η τελική προειδοποίηση πριν απο τη δικαστηριακή διαμάχη μπορεί να δράσει συμφιλιωτικά οδηγώντας σε μια συναινετική επίλυση της διαφοράς.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news