Google news
Διαφορά μετάθεσης και μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων

Διαφορά μετάθεσης και μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων

Σύμφωνα με το άρθρο 66 του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων (Ν.3528/2007), η μετακίνηση υπαλλήλου από μία οργανική μονάδα σε άλλη της ίδιας αρχής πραγματοποιείται με απόφαση του προϊσταμένου της. Η μετακίνηση προϊσταμένων γίνεται σε αντίστοιχης βαθμίδας οργανική μονάδα.

Η μετακίνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί:

Μετά από αίτηση του υπαλλήλου: Ο υπάλληλος υποβάλλει αίτηση στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας στην οποία υπηρετεί, ο οποίος τη διαβιβάζει στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας στην οποία επιθυμεί να μετακινηθεί.
Αυτεπαγγέλτως από την υπηρεσία: Η υπηρεσία μπορεί να μετακινήσει έναν υπάλληλο σε άλλη οργανική μονάδα για λόγους συμφέροντος της υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα για να καλυφθεί κενή θέση ή για να ενισχυθεί η λειτουργία μιας συγκεκριμένης οργανικής μονάδας.

Για τη μετακίνηση εκτός νομού ή σε νησί, απαιτείται η συναίνεση του υπαλλήλου.

Η μετακίνηση υπαλλήλου δεν μπορεί να γίνει σε θέση άσχετη με τα προσόντα, την ειδικότητα ή τα καθήκοντα του υπαλλήλου καθώς πρόκειται για μια εσωτερική μετακίνηση.

Ειδικότερα, το άρθρο 66 προβλέπει τα εξής:

Μετακίνηση υπαλλήλου από μία οργανική μονάδα σε άλλη της ίδιας αρχής:

Η μετακίνηση πραγματοποιείται με απόφαση του προϊσταμένου της οργανικής μονάδας στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος.
Η μετακίνηση προϊσταμένων γίνεται σε αντίστοιχης βαθμίδας οργανική μονάδα.
Μετακίνηση εκτός νομού ή σε νησί:

Διαβάστε  Οι καλύτεροι ποινικολόγοι Αθήνα

Απαιτείται η συναίνεση του υπαλλήλου.
Εξαιρούνται τα νησιά που έχουν οδική σύνδεση με χερσαία τμήματα της χώρας.
Κριτήρια για τη μετακίνηση:

Λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια του συνολικού χρόνου υπηρεσίας του υπαλλήλου, του χρόνου υπηρεσίας κατά περιοχή, της οικογενειακής του κατάστασης και της συνυπηρέτησης συζύγου καθώς και τυχόν έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών που επιτάσσουν την άμεση κάλυψη θέσεως.

Η μετακίνηση υπαλλήλου είναι ένα σημαντικό ένδικο μέσο για την εξέλιξη και την προαγωγή των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, η μετακίνηση πρέπει να γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια και να μην αποτελεί μέσο ανταγωνισμού ή εκδίκησης.

Η μετάθεση και η μετακίνηση είναι δύο μορφές υπηρεσιακής μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων. Η κύρια διαφορά μεταξύ τους είναι ότι η μετάθεση πραγματοποιείται μεταξύ διαφορετικών αρχών, ενώ η μετακίνηση πραγματοποιείται εντός της ίδιας αρχής.

Μετάθεση

Η μετάθεση υπαλλήλου από μια αρχή σε άλλη πραγματοποιείται με απόφαση του προϊσταμένου της αρχής στην οποία μετατάσσεται ο υπάλληλος, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου της αρχής από την οποία μετατάσσεται. Η μετάθεση μπορεί να πραγματοποιηθεί:

Μετά από αίτηση του υπαλλήλου: Ο υπάλληλος υποβάλλει αίτηση στον προϊστάμενο της αρχής στην οποία επιθυμεί να μετατεθεί.
Αυτεπαγγέλτως από την αρχή: Η αρχή μπορεί να μεταθέσει έναν υπάλληλο σε άλλη αρχή για λόγους συμφέροντος της υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα για να καλυφθεί κενή θέση ή για να ενισχυθεί η λειτουργία μιας συγκεκριμένης αρχής.

Για τη μετάθεση υπαλλήλου σε άλλη αρχή απαιτείται η συναίνεση του υπαλλήλου, εκτός αν πρόκειται για μετάθεση σε θέση της ίδιας κατηγορίας και βαθμίδας με την οργανική θέση του υπαλλήλου, η οποία βρίσκεται σε περιοχή όμορη με την περιοχή στην οποία υπηρετεί ο υπάλληλος.

Διαβάστε  Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Επιστροφή

Μετακίνηση

Η μετακίνηση υπαλλήλου από μια οργανική μονάδα σε άλλη της ίδιας αρχής πραγματοποιείται με απόφαση του προϊσταμένου της αρχής, ύστερα από γνώμη του προϊσταμένου της οργανικής μονάδας στην οποία μετακινείται ο υπάλληλος. Η μετακίνηση μπορεί να πραγματοποιηθεί:

Μετά από αίτηση του υπαλλήλου: Ο υπάλληλος υποβάλλει αίτηση στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας στην οποία επιθυμεί να μετακινηθεί.
Αυτεπαγγέλτως από την αρχή: Η αρχή μπορεί να μετακινήσει έναν υπάλληλο σε άλλη οργανική μονάδα για λόγους συμφέροντος της υπηρεσίας, όπως για παράδειγμα για να καλυφθεί κενή θέση ή για να ενισχυθεί η λειτουργία μιας συγκεκριμένης οργανικής μονάδας.

Για τη μετακίνηση υπαλλήλου εκτός νομού ή σε νησί, απαιτείται η συναίνεση του υπαλλήλου.
Η μετακίνηση υπαλλήλου συνιστά την πιο απλή μορφή μέσω της οποίας επέρχεται η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η μετάθεση θα πρέπει να υπάρχει κενή οργανική θέση να πληρούνται αυστηρώς οι προϋποθέσεις που θέτει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας

Συμπερασματικά

Η μετάθεση και η μετακίνηση είναι δύο μορφές υπηρεσιακής μετακίνησης των δημοσίων υπαλλήλων που διαφέρουν ως προς την αρχή από την οποία προέρχεται ο υπάλληλος και την οποία μετακινείται. Η μετάθεση πραγματοποιείται μεταξύ διαφορετικών αρχών, ενώ η μετακίνηση πραγματοποιείται εντός της ίδιας αρχής.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news