Google news
Αναδοχή Χρεών

Αναδοχή Χρεών

Η αναδοχή χρεών είναι μια διαδικασία με την οποία ένας τρίτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει τα χρέη ενός άλλου προσώπου. Η αναδοχή μπορεί να γίνει με συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Στερητική αναδοχή

Η στερητική αναδοχή χρέους που προβλέπεται στο άρθρο 471 Α.Κ., πραγματοποιείται με συμφωνία μεταξύ του οφειλέτη και του τρίτου που αναλαμβάνει τα χρέη. Η συμφωνία πρέπει να είναι έγγραφη και να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

Τα στοιχεία των δύο μερών
Τα στοιχεία των χρεών που αναλαμβάνει ο τρίτος
Τη χρονική περίοδο εντός της οποίας ο τρίτος θα εξοφλήσει τα χρέη
Τις τυχόν εγγυήσεις που παρέχει ο τρίτος

Πέραν τούτων η στερητική αναδοχή χρέους έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της πως ο παλαιός οφειλέτης δεν ευθύνεται καθόλου πια για τα χρέη που είχε, αλλά την ευθύνη την έχει ολοκληρωτικά ο νέος οφειλέτης για τα χρέη που υπάρχουν.

Η σωρευτική αναδοχή χρέους
Η σωρευτική αναδοχή αποτελεί τη σύμβαση μεταξύ δανειστή και τρίτου προσώπου ο οποίος πια ευθύνεται και αυτός για τα χρέη αλλά και ο προηγούμενος οφειλέτης. Ως εκ τούτου, δημιουργείται μια νέα ενοχική σχέση κατά την οποία η ευθύνη του αναδοχέα είναι η ίδια με αυτή του παλαιού οφειλέτη σε κάθε επίπεδο, ήτοι σε έκταση και περιεχόμενο καθώς μεταξύ του δανειστή, του νέου οφειλέτη (αναδοχέα) και του παλαιού οφειλέτη δημιουργείται η λεγόμενη παθητική εις ολόκληρον ενοχη κατ άρθρον 481 Α.Κ.

Διαβάστε  Τι περιλαμβάνει η νέα τροπολογία για την επιμέλεια τέκνου;

Η σύμβαση αποκτά νομική υπόσταση ύστερα από συμφωνία του του τρίτου να αναλάβει τα χρέη. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής στοιχεία:

Τα στοιχεία των δύο μερών
Τα στοιχεία των χρεών που αναλαμβάνει ο τρίτος
Τους λόγους για τους οποίους ο οφειλέτης δεν μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του
Αποτελέσματα της αναδοχής χρεών

Με την αναδοχή χρεών, ο τρίτος αναλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις του οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι ο τρίτος γίνεται ο νέος οφειλέτης και ο οφειλέτης απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του, στη περίπτωση της στερητικής αναδοχής χρέους ενώ στη περίπτωση της σωρευτικής αναδοχής χρέους ευθύνονται τόσο ο αναδοχέας, όσο και ο παλαιός οφειλέτης.

Προϋποθέσεις αναδοχής χρεών

Για να είναι έγκυρη η αναδοχή χρεών, πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

Ο οφειλέτης πρέπει να έχει την ικανότητα να συνάπτει δικαιοπραξίες.
Τα χρέη που αναλαμβάνει ο τρίτος πρέπει να είναι ορισμένα και εκκαθαρισμένα.
Η αναδοχή πρέπει να είναι σύμφωνη με τα χρηστά ήθη.
Ειδικές περιπτώσεις αναδοχής χρεών

Στην ελληνική νομοθεσία υπάρχουν ορισμένες ειδικές περιπτώσεις αναδοχής χρεών, όπως:

Η αναδοχή χρεών από τον σύζυγο του οφειλέτη.
Η αναδοχή χρεών από τον γονέα του οφειλέτη.
Η αναδοχή χρεών από τον εγγυητή του οφειλέτη.
Επιπτώσεις της αναδοχής χρεών

Η αναδοχή χρεών έχει ορισμένες σημαντικές επιπτώσεις, τόσο για τον οφειλέτη όσο και για τον τρίτο που αναλαμβάνει τα χρέη.

Για τον οφειλέτη

Η αναδοχή χρεών απαλλάσσει τον οφειλέτη από τις υποχρεώσεις του, επί στερητικής αναδοχής. Αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να καταβάλει τα χρέη του και δεν θα μπορεί να ασκηθεί εναντίον του αναγκαστική εκτέλεση. Ωστόσο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αναδοχή χρεών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική του ικανότητα.

Διαβάστε  Υπόθαλψη – Παρασιώπηση Εγκλημάτων

Για τον τρίτο

Ο τρίτος που αναλαμβάνει τα χρέη γίνεται ο νέος οφειλέτης. Αυτό σημαίνει ότι ο τρίτος θα πρέπει να καταβάλει τα χρέη και θα μπορεί να ασκηθεί εναντίον του αναγκαστική εκτέλεση. Ο τρίτος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αναδοχή χρεών είναι μια σημαντική απόφαση που πρέπει να ληφθεί με προσοχή.

Ενδεικτικά παραδείγματα αναδοχής χρεών

Ένας γονιός αναλαμβάνει τα χρέη του παιδιού του.
Ένας σύζυγος αναλαμβάνει τα χρέη του άλλου συζύγου.
Ένας εγγυητής αναλαμβάνει τα χρέη του δανειολήπτη.
Μια εταιρεία αναλαμβάνει τα χρέη μιας άλλης εταιρείας.

Συμπέρασμα

Η αναδοχή χρεών είναι μια διαδικασία με την οποία ένας τρίτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλήσει τα χρέη ενός άλλου προσώπου. Η αναδοχή μπορεί να γίνει με συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Η αναδοχή έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τον οφειλέτη όσο και για τον τρίτο που αναλαμβάνει τα χρέη. Διακρίνεται σε στερητική αναδοχή κατά την οποία απαλάσσεται πλήρως από την ευθύνη ο παλαιός οφειλέτης και σε σωρευτική κατά την οποία υπεύθυνοι για το χρέος είναι τόσο ο παλαιός, όσο και ο νέος οφειλέτης.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news