Google news
Νομοθεσία για όμβρια ύδατα

Νομοθεσία για όμβρια ύδατα

Η νομοθεσία για τα όμβρια ύδατα στην Ελλάδα βασίζεται κυρίως στο Ν. 1577/1985 “Περί προστασίας του περιβάλλοντος”. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, τα όμβρια ύδατα είναι τα νερά που προέρχονται από την βροχή και το χιόνι και τα οποία συλλέγονται και αποχετεύονται από τα κτίρια και τα οικόπεδα.

Υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Οι ιδιοκτήτες κτιρίων και οικοπέδων είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν και να αποχετεύουν τα όμβρια ύδατα με τρόπο που να μην προκαλείται όχληση ή βλάβη στο περιβάλλον ή σε τρίτους. Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών είναι οι εξής:

Να κατασκευάσουν και να συντηρούν κατάλληλα συστήματα συλλογής και αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων.
Να διασφαλίσουν ότι τα όμβρια ύδατα δεν θα καταλήγουν σε δημόσιους χώρους, όπως δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, κ.λπ.
Να προστατεύσουν τα κτίρια και τα οικόπεδα τους από τη διείσδυση των ομβρίων υδάτων.
Έλεγχος και κυρώσεις

Οι αρμόδιες αρχές, όπως η Περιφέρεια και ο Δήμος, είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα όμβρια ύδατα. Σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας, οι ιδιοκτήτες κτιρίων και οικοπέδων υπόκεινται σε διοικητικές κυρώσεις, όπως πρόστιμα και υποχρεωτική αποκατάσταση των ζημιών.

Ειδικές διατάξεις

Για ορισμένες περιοχές, όπως οι περιοχές που βρίσκονται σε κινδύνους πλημμυρών, υπάρχουν ειδικές διατάξεις για την αντιμετώπιση των όμβριων υδάτων. Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιοχές μπορεί να προβλέπεται η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως φράγματα, αναχώματα, κ.λπ.

Διαβάστε  Αποκλειστική χρήση σε εξ αδιαιρέτου

Νέα νομοθεσία

Το 2022, ψηφίστηκε ο Ν. 4936/2022 “Για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής στην Ελλάδα”. Ο νόμος αυτός περιλαμβάνει διατάξεις για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα όμβρια ύδατα. Συγκεκριμένα, ο νόμος αυτός προβλέπει τα εξής:

Την υποχρεωτική κατασκευή συστημάτων συλλογής και αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων για όλα τα νέα κτίρια και οικόπεδα.
Την ενίσχυση των ελέγχων για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα όμβρια ύδατα.
Την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων, όπως η χρήση πράσινων υποδομών.
Οι νέες διατάξεις της νομοθεσίας για τα όμβρια ύδατα αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής στην Ελλάδα.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news