Google news
Ομφαλοκήλη

Ομφαλοκήλη, Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Τι είναι η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη είναι μια μορφή κήλης που εμφανίζεται στην περιοχή του ομφαλού. Είναι μια διόγκωση του κοιλιακού τοιχώματος, που προκαλείται από την προβολή ενδοκοιλιακού οργάνου, συνήθως λίπους ή εντέρου, μέσα από ένα αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα.

Αίτια

Τα ακριβή αίτια της ομφαλοκήλης δεν είναι πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα πιο κοινά αίτια της ομφαλοκήλης είναι:

  • Γενετική προδιάθεση: Οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό ομφαλοκήλης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο.
  • Αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος: Η αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, η βαριά χειρωνακτική εργασία και οι επαναλαμβανόμενες βήχας ή φτάρνισμα.
  • Πρόωρη γέννηση: Τα νεογέννητα που γεννιούνται πρόωρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ομφαλοκήλη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού
  • Πόνο ή δυσφορία στην περιοχή του ομφαλού
  • Ναυτία ή έμετος
  • Στασιαστικό πρήξιμο των ποδιών

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ομφαλοκήλη είναι αβλαβής και δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κήλη μπορεί να μεγαλώσει και να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η κήλη μπορεί να προκαλέσει περίσφιξη, δηλαδή την απόφραξη του εντέρου. Η περίσφιξη είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση.

Η ομφαλοκήλη είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα κατά την εγκυμοσύνη, ειδικά όταν οι γυναίκες αναμένουν πολλά παιδιά.

Ο λόγος για την εμφάνισή της κατά την εγκυμοσύνη είναι η αυξημένη πίεση στον κοιλιακό χώρο λόγω της αύξησης του μεγέθους της μήτρας και του εμβρύου μέσα σε αυτήν.

Διαβάστε  Πρήξιμο στο γόνατο – Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία

Συνήθως, η ομφαλοκήλη κατά την εγκυμοσύνη υποχωρεί αυτόματα μετά από μερικές εβδομάδες από τον τοκετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αν η ομφαλοκήλη εξακολουθεί να υπάρχει μετά από μερικές εβδομάδες από τη γέννα, τότε η λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ομφαλοκήλης συνήθως γίνεται με φυσική εξέταση από το γιατρό. Ο γιατρός θα εξετάσει την περιοχή του ομφαλού και θα ζητήσει από τον ασθενή να βήξει ή να φταρνιστεί. Η κήλη θα είναι πιο εμφανής όταν ο ασθενής ασκεί πίεση στην κοιλιά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει από τον ασθενή να υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, για να αξιολογήσει την έκταση της κήλης.

Θεραπεία

Η μόνη θεραπεία για την ομφαλοκήλη είναι η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως για λόγους αισθητικούς ή για να αποτραπεί η περίσφιξη της κήλης.

Η χειρουργική επέμβαση για την ομφαλοκήλη μπορεί να γίνει με ανοιχτή ή λαπαροσκοπική μέθοδο. Η ανοιχτή μέθοδος περιλαμβάνει μια μικρή τομή στην περιοχή του ομφαλού. Η λαπαροσκοπική μέθοδος περιλαμβάνει μικρές τομές στην κοιλιά, μέσω των οποίων ο χειρουργός εισάγει μικροσκοπικές κάμερες και χειρουργικά εργαλεία.

Η ανοιχτή μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική από τη λαπαροσκοπική μέθοδο, αλλά έχει και μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης. Η λαπαροσκοπική μέθοδος έχει μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση μεγάλων ή περίπλοκων κηλών.

Ανάρρωση

Η ανάρρωση μετά την επέμβαση για την ομφαλοκήλη διαρκεί συνήθως λίγες ημέρες. Οι ασθενείς συνήθως μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από 1-2 εβδομάδες.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει τρόπος να προληφθεί πλήρως η ομφαλοκήλη. Ωστόσο, οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό ομφαλοκήλης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου διατηρώντας ένα υγιές βάρος και αποφεύγοντας τη βαριά χειρωνακτική εργασία.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news