Google news
Παράνομες απολύσεις και αποζημίωση απόλυσης

Παράνομες απολύσεις και αποζημίωση απόλυσης

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι απολύσεις που πραγματοποιούνται από τους εργοδότες δεν είναι νόμιμες και οδηγούν τους εργαζόμενους σε μια κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Στην πραγματικότητα, το κύριο ζήτημα που αφορά κάθε απόλυση είναι η αποζημίωση του εργαζόμενου.

Ας εξετάσουμε αρχικά το θέμα της παράνομης απόλυσης ενός εργαζομένου. Για να θεωρηθεί μια απόλυση έγκυρη σε περίπτωση εργασίας με σύμβαση αορίστου χρόνου, πρέπει να υπάρχει εγγραφή και καταγγελία της σύμβασης, υπογραφή της από τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης και καταχώρηση της απασχόλησης του εργαζομένου στα μισθολόγια του ΕΦΚΑ, καθώς και η ασφάλιση του. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι η προφορική απόλυση ενός εργαζομένου είναι άκυρη.

Στη συνέχεια, ας αναλύσουμε το ζήτημα της αποζημίωσης απόλυσης εργαζομένου. Ο εργοδότης υποχρεούται, σε περίπτωση απόλυσης χωρίς προειδοποίηση, να καταβάλει ολόκληρη την αποζημίωση που προβλέπεται για τον εργαζόμενο. Σε περίπτωση που έχει εγκαίρως προειδοποιήσει για την απόλυση, οφείλει να καταβάλλει το μισό του ποσού της προβλεπόμενης αποζημίωσης.

Είναι σημαντικό να τηρούνται οι νομικές διατάξεις που αφορούν τις απολύσεις εργαζομένων, προκειμένου να αποφεύγονται παράνομες πρακτικές και να προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Προειδοποίηση για Απόλυση και το Ποσό της Αποζημίωσης

Η προειδοποίηση που πρέπει να δοθεί από τον εργοδότη ποικίλλει ανάλογα με τον χρόνο που ο εργαζόμενος έχει εργαστεί, κυμαίνοντας από έναν μήνα έως τέσσερις μήνες. Το ποσό της αποζημίωσης που πρέπει να λάβει ο εργαζόμενος εξαρτάται επίσης από τη διάρκεια της απασχόλησής του. Συγκεκριμένα, για εργασία έως δύο χρόνια, το ποσό της αποζημίωσης αντιστοιχεί σε δύο μήνες εργασίας, για εργασία από δύο έως τέσσερα χρόνια αντιστοιχεί σε δύο μήνες εργασίας, για εργασία από τέσσερα έως έξι χρόνια αντιστοιχεί σε τρεις μήνες εργασίας, και έτσι συνεχίζοντας με αύξηση των μηνών ανάλογα με τα έτη εργασίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εργαζόμενοι με περισσότερα από 16 έτη υπηρεσίας δικαιούνται επιπλέον αποζημίωση, η οποία αυξάνεται ανάλογα με τα έτη πέραν των 16.

Διαβάστε  Επιτρέπεται η εργασία ανηλίκων;

Σε περίπτωση που μια απόλυση υπερβαίνει τα όρια της εντιμότητας και εφαρμόζεται με καταχρηστικό τρόπο, μπορεί να θεωρηθεί παράνομη και να ακυρωθεί. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν απολύσεις που γίνονται για λόγους εχθρότητας, εκδίκησης ή ανισότιμης μεταχείρισης, περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος απολύεται επειδή ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά του, περιπτώσεις όπου ο εργαζόμενος απολύεται λόγω της συμμετοχής του σε συνδικαλιστικές δραστηριότητες, καθώς και άλλες περιπτώσεις, όπως όταν η απόλυση δικαιολογείται ψευδώς με οικονομικούς λόγους. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, ο εργοδότης φέρει το βάρος της απόδειξης.

Εάν έχετε υποστεί μια παράνομη απόλυση, πρέπει να την καταγγείλετε και να αιτηθείτε από τα αρμόδια δικαστήρια να ακυρώσουν την απόλυση και, ενδεχομένως, να αποζημιώθείτε. Μπορείτε επίσης να απαιτήσετε την καταβολή των μισθών που σας οφείλονται, καθώς και των δώρων και των επιδομάτων που σας ανήκουν, για την περίοδο κατά την οποία ήσασταν παράνομα ανεργοί λόγω της απόλυσης.

Μην έχοντας ισχύ την απόλυσή σας, αν αυτή παραβιάζει την αξιοπρέπεια σας, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε αποζημίωση για την προκαλούμενη ψυχολογική βλάβη. Επίσης, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο όπου ο εργαζόμενος δεν λαμβάνει τη νόμιμη αποζημίωση κατά τη διάρκεια της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του, κάτι που καθιστά την απόλυση του άκυρη. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργαζόμενος μπορεί να αποδεχθεί την άκυρη απόλυση και να διεκδικήσει την αποζημίωσή του ή να επιμείνει στην ακυρότητα της απόλυσης και να επαναφερθεί στην εργασία του. Επιπλέον, αν ο εργοδότης καταβάλλει την αποζημίωση απόλυσης αργότερα από τη στιγμή της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, τότε νομικά η απόλυση θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε τη στιγμή της καταβολής της αποζημίωσης, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο εργοδότης θεωρείται υπερήμερος και υποχρεούται να πληρώσει τους αντίστοιχους υπερημερίας μισθούς. Ο δικηγόρος εργατολόγος Κωνσταντίνος Καμουζής είναι διαθέσιμος για να αναλύσει κάθε πτυχή της υπόθεσής σας με σαφήνεια.

Διαβάστε  Δικηγόροι Εργατολόγοι για Συντάξεις Ιλιον - Λίστα

Με τον νόμο 4800/2021, εισήχθηκε η έννοια της πρόσθετης αποζημίωσης απόλυσης, η οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από το τριπλάσιο των τακτικών αποδοχών για τρεις μήνες, αλλά ούτε και υψηλότερη από το διπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης λόγω καταγγελίας. Στην περίπτωση απόλυσης μιας εγκύου, αυτή θεωρείται άκυρη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εγκύος εργαζόμενη έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στα δικαστήρια για να ακυρώσει την απόλυσή της, να αξιώσει την επιστροφή στη θέση εργασίας της και την καταβολή των μισθών που δεν έλαβε, λόγω της παράνομης απόλυσης. Ακόμα και αν δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη συνεργασία με τον εργοδότη, μπορεί να διεκδικήσει την πρόσθετη αποζημίωση.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι τα νομικά χρονικά πλαίσια για την άσκηση νομικών διαδικασιών είναι περιορισμένα. Αν έχετε απολυθεί παράνομα, πρέπει να κινηθείτε νομικά εντός τριών μηνών για την ακύρωση της απόλυσης και εντός έξι μηνών για να διεκδικήσετε την αποζημίωση που δεν λάβατε λόγω της παράνομης απόλυσης.

Συμπερασματικά

Συνεπώς, σε περίπτωση απόλυσης, πρέπει να αντιδράσετε ταχέως, και εάν έχετε υπηρετήσει προειδοποίηση, να είστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τη νομική σας θέση, καθώς ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας και να μην καταβάλει αποζημίωση απόλυσης, εφόσον οι κατηγορίες του είναι κακόβουλες και ψευδείς. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να διεκδικήσετε την ακύρωση της απόλυσής σας, τις υπερημερίες σας και την αποζημίωση για την προσωπική σας επιβάρυνση από τις ενέργειες του εργοδότη σας.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news