Google news
Σύμφωνο συμβίωσης Δικαιολογητικά

Σύμφωνο συμβίωσης Δικαιολογητικά

Δικαιολογητικά για το σύμφωνο συμβίωσης:

  1. Συμφωνογραφημένο σύμφωνο συμβίωσης.
  2. Αντίγραφα ταυτοτήτων (διαβατήρια) ή μεταφρασμένα πιστοποιητικά για αλλοδαπούς.
  3. Αίτηση.

Η ισχύς του συμφώνου συμβίωσης αρχίζει από την κατάθεση του αντιγράφου του συμφωνογραφημένου εγγράφου σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου του τόπου κατοικίας των συμβαλλομένων.

Η λύση του συμφώνου συμβίωσης μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους: α) Με συμφωνία των συμβαλλομένων με συμβολαιογραφικό έγγραφο. β) Με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση από τον ένα σύμβαλλο μετά την κοινοποίηση της δήλωσης αυτής μέσω δικαστικού επιμελητή στον άλλον σύμβαλλο. γ) Αυτοδικαίως, εάν συνάψει γάμος είτε μεταξύ των συμβαλλομένων είτε μεταξύ ενός από αυτούς και τρίτου.

Η λύση του συμφώνου συμβίωσης ισχύει από την κατάθεση του συμφωνογραφημένου εγγράφου ή της μονομερούς δήλωσης στο Ληξιαρχείο όπου έχει καταχωρηθεί η σύσταση αυτού. Το σύμφωνο συμβίωσης είναι μία συμφωνία μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας (όχι μεταξύ δύο ανδρών ή δύο γυναικών) που επιθυμούν να ζήσουν μαζί χωρίς να συνάψουν γάμο. Η σύμβαση αυτή υπογράφεται από τους δύο συμβαλλομένους ενώπιον συμβολαιογράφου και καταχωρίζεται στο Ληξιαρχείο.

Δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφώνου συμβίωσης στις εξής περιπτώσεις: Α) Όταν υπάρχει γάμος ή άλλο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ενδιαφερομένων ή του ενός από αυτά. Β) Μεταξύ συγγενών εξ αίματος σε ευθεία γραμμή απεριορίστως και εκ του πλαγίου μέχρι και τον τέταρτο βαθμό, καθώς και μεταξύ συγγενών εξ αγχιστείας σε ευθεία γραμμή απεριορίστως. Γ) Μεταξύ ενός που έχει υιοθετήσει και του υιοθετηθέντος.

Όταν παραβιάζεται μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, το σύμφωνο συμβίωσης είναι άκυρο.

Το σύμφωνο συμβίωσης λύεται όταν και οι δύο σύμβαλλοι υπογράφουν αυτοπροσώπως συμβολαιογραφική δήλωση λύσης του συμφώνου και την καταθέτουν στο Ληξιαρχείο. Μπορεί επίσης ο ένας από τους δύο σύμβαλλους να υπογράψει μονομερή δήλωση λύσης του συμφώνου και να την κοινοποιήσει με δικαστικό επιμελητή στον άλλον σύμβαλλο. Επιπλέον, το σύμφωνο συμβίωσης λύεται αυτοδικαίως εάν οι σύμβαλλοι συνάψουν γάμο μεταξύ τους ή εάν έστω ένας εξ αυτών συνάψει γάμο με τρίτο πρόσωπο.

Διαβάστε  Συμβολαιογραφικά έξοδα για γονική παροχή

Το σύμφωνο συμβίωσης δεν επηρεάζει το επώνυμο των συμβαλλομένων. Κάθε ένας μπορεί, εφόσον συναινεί ο άλλος, να χρησιμοποιεί στις κοινωνικές σχέσεις το επώνυμο του άλλου ή να το προσθέτει στο δικό του.

Όσον αφορά τα τέκνα, ένα παιδί που γεννιέται κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης ή εντός 300 ημερών από τη λύση ή ακύρωσή του, θεωρείται ότι έχει ως πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατήρτισε το σύμφωνο. Αυτή η υπόθεση μπορεί να ανατραπεί με μια αμετάκλητη δικαστική απόφαση που θα διαπιστώνει ότι το παιδί έχει διαφορετικό πατέρα.

Όσον αφορά τα κληρονομικά δικαιώματα, με τη λύση του συμφώνου συμβίωσης λόγω θανάτου, ο επιζών έχει δικαίωμα σε κληρονομικό μερίδιο εξ αδιαθέτου. Το ποσοστό αυτό είναι 1/6 της κληρονομιάς αν υπάρχουν κληρονόμοι πρώτης τάξης, 1/3 αν υπάρχουν κληρονόμοι άλλων τάξεων και ολόκληρη την κληρονομιά αν δεν υπάρχει άλλος συγγενής που να κληρονομεί εξ αδιαθέτου. Επίσης, ο επιζών έχει δικαίωμα σε μία νόμιμη μοίρα της κληρονομιάς, που ανέρχεται στο ήμισυ της εξ αδιαθέτου μερίδας που του αναλογεί, ανάλογα με το ποσοστό της συμμετοχής του ως κληρονόμος.

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Google news